Home / Ειδήσεις / Ανακαλύφθηκε ένζυμο που παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος

Ανακαλύφθηκε ένζυμο που παίζει ρόλο στη γήρανση του δέρματος

Μάχη κατά των ρυτίδων

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ελπίδες για πιο αποτελεσματικές αντιγηραντικές θεραπείες γεννά η ανακάλυψη ενός μεταβολικού ενζύμου στο δέρμα, η οποία εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Investigative Dermatology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου το Νιουκαστλ, το ένζυμο παίζει ρόλο-κλειδί στο να διατηρεί νεανικό το δέρμα. «Συνεπώς θα ήταν σημαντικό αν μπορούσε να βρεθεί ένας τρόπος, μέσα από φάρμακα ή κρέμες, ώστε το εν λόγω ένζυμο να συνεχίζει τη δράση του απρόσκοπτα και σε προχωρημένη ηλικία, πράγμα που θα συγκρατούσε ή και θα ανέστρεφε τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητή Μοριακής Δερματολογίας Μαρκ Μπιρτς-Μάκιν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την διαχρονική δραστηριότητα του «μιτοχονδριακού συμπλέγματος ΙΙ», που δρα στα μιτοχόνδρια των δερματικών κυττάρων, σε μια ομάδα 27 ατόμων, ηλικίας έξι έως 72 ετών και διαπίστωσαν ότι μειώνεται σημαντικά, όσο μεγαλώνει κανείς.

Ανέκαθεν υπήρχε η υποψία ότι τα μιτοχόνδρια, τα οποία παρομοιάζονται με «εργοστάσια» παραγωγής ενέρειας μέσα στα κύτταρα, παίζουν ρόλο στη γήρανση, αλλά δεν ήταν σαφής ο ακριβής ρόλος τους.

Η έρευνα πλέον θα επικεντρωθεί στο πώς θα ενισχυθεί η δραστηριότητα του εν λόγω ενζύμου.

«Έχουμε πλέον ένα στόχο, ένα βιοδείκτη, για την ανάπτυξη αντιγηραντικών θεραπειών και καλλυντικών κρεμών, που μπορεί να ‘φρενάρουν’ την μείωση της βιοενέργειας του δέρματος, καθώς τα σώματά μας γερνάνε και οι επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες αυξάνονται», σημειθώνει ο Δρ Μπιρτς-Μάκιν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis