Home / Ειδήσεις / Ακόμη 2.000 πρόσφυγες στον Πειραιά, χιλιάδες άλλοι σε αναμονή στα νησιά

Ακόμη 2.000 πρόσφυγες στον Πειραιά, χιλιάδες άλλοι σε αναμονή στα νησιά

Ασφυξία στους χώρους στέγασης

Αθήνα

Δεμένα στα λιμάνια της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου παραμένουν για 4η ημέρα τα καράβια που εκτελούν δρομολόγια αποκλειστικά για πρόσφυγες. Ωστόσο, με τα πλοία της γραμμής εξακολουθούν να καταφθάνουν πρόσφυγες στον Πειραιά. Το πρωί της Δευτέρας, ακόμη 2.000 άτομα προστέθηκαν σε εκείνους που φιλοξενούνται σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί τα τρία πλοία να παραμένουν αγκυροβολημένα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, μετά την εντολή της κυβέρνησης, ωστόσο οι πλοιοκτήτες αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσα σε αυτά.

Έτσι, για παράδειγμα, οι 2.370 πρόσφυγες που έχουν ταυτοποιηθεί στη Λέσβο και περιμένουν το «πράσινο φως» για να ταξιδέψουν στον Πειραιά δεν φιλοξενούνται στο «Ελ.Βενιζέλος», όπως ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά παραμένουν στο hot spot της Μόριας, μαζί με εκατοντάδες άλλους που περιμένουν να περάσουν τη διαδικασία καταγραφής, κάτι που δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες πρόσφυγες κατάφεραν να βρουν θέση σε κάποια από τα πλοία της γραμμής (που έχουν την εντολή να διαθέτουν έως το 50% της δυναμικότητάς τους σε πρόσφυγες και μετανάστες) για να φθάσουν στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 1.810 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο. Το πλοίο παρέλαβε 1.360 άτομα από τη Λέσβο και 450 από τη Χίο. Ακόμη, 183 άτομα από τη Λέρο μετέφερε το  επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ. Ήδη, στους χώρους αυτούς έχουν βρει προσωρινή στέγη περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλοι 2.000 στεγάζονται στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά, ο ΟΛΠ διέθεσε από την Κυριακή το απόγευμα και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ ήδη έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Επίσης, έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων, που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά.

Εθελοντές και φορείς συμβάλλουν προσφέροντας φαγητό, νερό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι δραματική, τόσο στον Πειραιά, όσο και στην πλατεία Βικτωρίας ή την Ειδομένη, και οι εθελοντικές οργανώσεις ζητούν από όλους να συνεισφέρουν κάτι για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες των προσφύγων, μεταξύ των οποίων είναι πολλά παιδιά.

Μόλις 300 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ειδομένη, περίπου 7.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα, αναμένοντας εδώ και μέρες να περάσουν τα σύνορα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής άνοιξε η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και πέρασαν μόνο 300 πρόσφυγες από Ιράκ και Συρία. Από τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας έως το μεσημέρι το σημείο διέλευσης παρέμενε κλειστό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, σε πρώτη φάση τη Δευτέρα θα επιτραπεί η είσοδος σε 50 άτομα, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Συνολικά, περίπου 22.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis