Home / Διατροφή / Ακόμη και η μικρή μείωση του βάρους κάνει καλό στην υγεία

Ακόμη και η μικρή μείωση του βάρους κάνει καλό στην υγεία

Ειδικά στα παχύσαρκα άτομα

Ουάσινγκτον
Η απώλεια έστω και του 5% του σωματικού βάρους για ένα παχύσαρκο άτομο μπορεί να αποδόσει σημαντικά οφέλη υγεία, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο
Cell Metabolism.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις, με επικεφαλής τον Σάμιουελ Κλάιν, διευθυντή του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής, υποστηρίζει ότι το όφελος προκύπτει από τον καλύτερο έλεγχο της ινσουλίνης, όπως επίσης και από την μείωση του λιπώδους ιστού αλλά και την μυϊκή ενδυνάμωση.

Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 40 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, 32-56 ετών και τους συνέκριναν με 20 άτομα που διατήρησαν τοβάρος τους και άλλους 20 που έκαναν προσπάθειεα να το μειώσουν από 5% έως 15%.

Μία απώλεια βάρους της τάξης του 5% (δηλαδή ένας άνθρωπος 100 κιλών έχασε πέντε κιλά) αποδείχθηκε αρκετή για να βελτιωθεί ο μεταβολισμός των παχύσαρκων και να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τον Δρ Κλάιν, «είναι πολύ πιο δύσκολο να χάσει κανείς το 10% του βάρους του, όμως ακόμη και με ένα 5% είδαμε πραγματικά σημαντικά οφέλη για πολλά όργανα ταυτόχρονα. Πολλές παθήσεις εμφανίζονται στους παχύσαρκους, επειδή το σώμα τους χάνει την ικανότητα να ελέγχει την ινσουλίνη, μία ορμόνη-κλειδί που μπορεί να ανοίξει την “πόρτα” σε αρκετές καρδιομεταβολικές ασθένειες εκτός του διαβήτη τύπου ΙΙ».

Να σημειωθεί ότι στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο έλληνας Φαίδων Μάγκος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καθώς και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λούις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Vassilis Batzis