Home / BUSINESS & FINANCE / Ακίνητα: Το «παράθυρο» για μείωση των αντικειμενικών και άλλες τρεις αλλαγές για τους ιδιοκτήτες

Ακίνητα: Το «παράθυρο» για μείωση των αντικειμενικών και άλλες τρεις αλλαγές για τους ιδιοκτήτες

Παράθυρο για διορθώσεις στις πολύ μεγάλες αυξήσεις που έγιναν από την 1/1/2022 στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, εκτοξεύοντας τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τα έξοδα μεταβίβασης, ανοίγει νομοθετική ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στον Δεκέμβριο, οι δήμοι μπορούν να καταθέσουν αιτιολογημένη γνώμη για μείωση των τιμών στις περιοχές τους ενώ αν τα στοιχεία του κριθούν βάσιμα, ο υπουργός Οικονομικών θα ανοίξει και πάλι τη διαδικασία επανακαθορισμού των τιμών ζώνης. Με το ίδιο νομοσχέδιο παρατείνεται για ακόμη δύο χρόνια η έκπτωση φόρου για τις «πράσινες» εργασίες στα ακίνητα, αναστέλλεται η εφαρμογή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτου ενώ παγώνει για ακόμη δύο χρόνια η επιβολή του φόρου υπεραξίας.
Τι αναφέρει η υπό ψήφιση διάταξη για τις αντικειμενικές αξίες;

«Ειδικά για τις τιμές ζώνης που ισχύουν από 1 ης Ιανουαρίου 2022 βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β΄ 2375) οι δήμοι δύνανται από 1η.12.2022 έως και 31η.12.2022 να υποβάλουν τη γνώμη του έβδομου εδαφίου για τις τιμές ζώνης της χωρικής τους αρμοδιότητας. Οι γνώμες κατατίθενται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο, που ανάγεται στο χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων, όπως ορίζεται με την υπό στοιχεία 8843 ΕΞ 2020 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 130). Η Επιτροπή, ύστερα από πρόσβαση στη βάση δεδομένων του δευτέρου εδαφίου, εξετάζει τις γνώμες χωρίς προηγούμενη εισήγηση του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, και εισηγείται στον Υπουργό Οικονομικών τις ζώνες για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των οποίων πιθανολογείται ισχυρά η ανάγκη επανάληψης της διαδικασίας. Ο Υπουργός Οικονομικών δύναται, βάσει της εισήγησης αυτής, να αποφασίσει την επανάληψη της διαδικασίας».
Έτσι, η σκυτάλη για ολόκληρο τον Δεκέμβριο περνάει στους δήμους προκειμένου να διορθώσουν υπερβολές. Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο που οι νέες αντικειμενικές αξίες και οι υπέρογκες αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές -ξεπέρασαν ακόμη κι το 80%- έχουν προκαλέσει πλήθος προβλημάτων με αποτέλεσμα να γίνονται αλλεπάλληλες προσφυγές στη δικαιοσύνη. Παράπλευρη απώλεια ακόμη και η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων καθώς πολίτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα σπίτι, βρέθηκαν με μεγαλύτερη περιουσία στα χαρτιά η οποία και τους στερεί το κοινωνικό επίδομα.

Η έκπτωση φόρου για τις «πράσινες εργασίες»
Με νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην παράταση για ακόμη δύο χρόνια της έκπτωσης φόρου που μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι προχωρήσουν σε «πράσινες» παρεμβάσεις στα ακίνητα. Το… άδοξο τέλος της συγκεκριμένης διάταξης αποφεύχθηκε καθώς κανονικά το μέτρο έληγε στο τέλος του 2022. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς το μέτρο δεν πρόλαβε να αποδώσει. Η… ιδιαιτερότητά του μάλιστα -να αναγνωρίζεται έκπτωση φόρου μόνο για την εργασία στην οικοδομή και όχι για τα υλικά- μείωσε ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση καθώς απέχουμε ακόμη από το σημείο που θα εκδίδονται αποδείξεις και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών στον κλάδο της οικοδομής.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, επεκτείνεται κατά δύο επιπλέον έτη, η παροχή έκπτωσης φόρου κατά σαράντα τοις εκατό (40%) για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους. Προβλέπεται πως η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο τεσσάρων (4) φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών ως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου, αποτελεί η απόδειξή τους μέσω νομίμων παραστατικών και η εξόφλησή τους, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συγκαταλέγονται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η αναστολή από τον ΦΠΑ για τα ακίνητα όπως και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας επίσης παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2024. 
Διαβάστε επίσης: 
Στον «πάγο» τα σχέδια για αγορά σπιτιού – Πάνω οι τιμές και τα επιτόκια
Real Estate: Μπαίνει φρένο στο ράλι της αγοράς κατοικίας
Ποιοι παράγοντες κινούν το «χρηματιστήριο» των ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview