Home / BUSINESS & FINANCE / Ακίνητα: Νεόδμητες κατοικίες και πολυτελή εξοχικά αναζητούν οι ξένοι

Ακίνητα: Νεόδμητες κατοικίες και πολυτελή εξοχικά αναζητούν οι ξένοι

Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, και δη τις ΗΠΑ, για την αγορά ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε Μύκονο, Πάρο, Κρήτη, Ρόδο, Πόρτο Χέλι και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου καταγράφει η exp Realty, που αποτελεί τμήμα του αμερικανικού ομίλου exp World Holdings. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας στην ελληνική αγορά κ. Νίκο Μανομενίδη, ενδιαφέρον παρατηρείται και για την απόκτηση ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα, ιδίως από χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Βουλγαρία.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά σχεδόν αποκλειστικά νεόδμητες και πολυτελείς εξοχικές κατοικίες στις παραπάνω περιοχές. Παρά το υψηλό κόστος τους για τα ελληνικά δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Μανομενίδη, «σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου, οι τιμές στην Ελλάδα είναι χαμηλές, γεγονός που συνιστά τέτοιου είδους επενδύσεις ιδιαίτερα προνομιακές». Στο πλαίσιο αυτό, πριν από μερικές εβδομάδες επισκέφθηκε την Ελλάδα αντιπροσωπεία μεσιτών από τις ΗΠΑ.

Οι άνθρωποι αυτοί περιηγήθηκαν και είδαν διάφορα ακίνητα σε λιγότερο προβεβλημένες περιοχές της χώρας, όπως η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, η Πάργα, η Πάτρα, το Αίγιο και η Καβάλα, μαζί φυσικά με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασαν την πρόθεση αγοράς κατοικιών κι επένδυσης και σε νέες ανεγέρσεις οικοδομών, με στόχο τη μετέπειτα πώλησή τους σε πελάτες τους στις ΗΠΑ.
Η exp Realty αποτελεί μία από τις νέες «αφίξεις» εταιρειών από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Μάικλ Βαλντές, επικεφαλής ανάπτυξης του αμερικανικού ομίλου, «ανέκαθεν η Ελλάδα ήταν μια δυναμική αγορά με σημαντική ανάπτυξη χάρη και στον τουρισμό, και παράλληλα προσέφερε εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες για ξένους επενδυτές. Η όμορφη γεωγραφία της και η ευνοϊκή γεωπολιτική θέση της χώρας αποτελούν πόλους έλξης για πολλούς ξένους επενδυτές, είτε για λόγους επιχειρηματικούς είτε για λόγους προσωπικούς». Ο κ. Βαλντές προσθέτει ότι «συνεχίζουμε να βλέπουμε εξαιρετικές προοπτικές τόσο για τους συνεργάτες μας όσο και για τους αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα».

Η exp Realty επιχειρεί να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων εισάγοντας ένα διαφορετικό μοντέλο σε σχέση με τα παραδοσιακά δίκτυα μεσιτικών γραφείων, καθώς δεν χρησιμοποιεί τη μέθοδο της δικαιόχρησης (franchise), επομένως δεν χρεώνει με δικαιώματα τα μέλη του δικτύου. «Οι συνεργάτες μας μοιράζονται με την εταιρεία ένα ποσοστό της αμοιβής τους, αλλά εφόσον εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο εσόδων ετησίως, τα επιπλέον έσοδά τους δεν έχουν κάποια προμήθεια και είναι εξ ολοκλήρου δικά τους», αναφέρει ο κ. Μανομενίδης.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα η αγορά ακινήτων αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο έντονης διόρθωσης σε ό,τι αφορά τόσο τις τιμές πώλησης όσο και τη ζήτηση. «Η απουσία επενδυτών από την Κίνα, την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, και φυσικά ο ίδιος ο πόλεμος αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κτηματαγορά, αν και θα υπάρξουν θύλακες αντίστασης, όπως οι νέες κατασκευές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, π.χ. στα δημοφιλή τουριστικά νησιά και σε κάποια τμήματα της Αθηναϊκής Ριβιέρας».
Διαβάστε επίσης: 
Ακίνητα: Ποιοι ξένοι αγόρασαν σπίτι και πόσα έδωσαν
Ανάρπαστες οι κατοικίες στην Ελλάδα για τους ξένους: Ποιες εθνικότητες κινούν την αγορά
Berkshire HomeServices: Ισχυρή η ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview