Home / Γυναίκα / Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι; Ίσως ο λόγος να είναι ένας από τους παρακάτω.

Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι; Ίσως ο λόγος να είναι ένας από τους παρακάτω.

Νιώθετε μία μόνιμη κούραση και δεν μπορείτε να πάρετε τα πόδια σας, παρά τα γιατροσόφια που έχετε δοκιμάσει;

Η κόπωση δεν είναι πάντα αποτέλεσμα φορτωμένου προγράμματος, αλλά μπορεί να σχετίζεται με απρόσμενες αιτίες.

Ιδού ορισμένες από αυτές:

Αφυδάτωση

Ακόμη και η ελαφριάς μορφή αφυδάτωσης –που ορίζεται ως 1,5% απώλεια στην κανονική κατανάλωση νερού- μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, διανοητική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου.

Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος και ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να παρέχει στο σώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που έχει ανάγκη, εντείνοντας κατά συνέπεια το αίσθημα κούρασης.

Δίαιτα

Εάν στην προσπάθειά σας να χάσετε κιλά, κόψατε «μαχαίρι» το ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια, είναι λογικό να νιώθετε κουρασμένοι. Οι πρωτεϊνικές δίαιτες, που απαγορεύουν την κατανάλωση υδατανθράκων, προκαλούν κόπωση, αφού είναι ελλιπείς σε πολλές θρεπτικές ουσίες. Εξίσου εξαντλητικές είναι και οι δίαιτες αποτοξίνωσης, όπου καταναλώνονται μόνο λαχανικά, αλλά και οι δίαιτες νηστείας.

Αλκοόλ

Ενώ αρχικά μπορεί κανείς να νιώσει υπνηλία, σύμφωνα με μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε πιο ελαφρύ, χειρότερης ποιότητας και διακοπτόμενο ύπνο.

Κινητά

Το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, αποτρέπουν την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο.

Δείπνο πολύ αργά

Τα «βαριά» γεύματα διαταράσσουν το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας αίσθημα δυσπεψίας και καούρας, εμποδίζοντας τον ύπνο.

Χαμηλός σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία. Χωρίς επαρκή παροχή οξυγόνου, οι μύες και η εγκεφαλική λειτουργία «πέφτουν», με αποτέλεσμα να οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη ενεργοποιεί την παραγωγή αδρεναλίνης, η οποία κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Όταν όμως αργότερα τα επίπεδα αδρεναλίνης πέσουν, ιδιαίτερα μετά από υπερβολική κατανάλωση καφέ, μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης, υπνηλίας και ευερεθιστότητα.

Ροχαλητό

Η υπνική άπνοια, ένα πρόβλημα που οι ίδιοι δεν αντιλαμβάνεστε, είναι η απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών, που έχει ως αποτέλεσμα στη διάρκεια του ύπνου να διαταράσσεται ο ρυθμός της αναπνοής και να παρατηρούνται στιγμιαίες διακοπές της, συχνές αφυπνίσεις και δυνατό ροχαλητό που προκαλεί κούραση.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός, το ότι δηλαδή ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες Τ3 και Τ4, δεν επιτρέπει στον οργανισμό να κάνει αρκετές καύσεις, με αποτέλεσμα να παχαίνετε και να νιώθετε καταβεβλημένοι.

 

ΠΗΓΗ: onmed.gr

About maryav