Ο Ίλον Μασκ έχει συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο που τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη. Πρόκειται, ίσως, για τον πιο πολυσυζητημένο παγκόσμιο επιχειρηματία των τελευταίων ετών. 

Ο ίδιος δήλωσε κάποτε σε ένα podcast: «Δεν νομίζω ότι θα θέλατε απαραίτητα να είστε στη θέση μου. Νομίζω ότι δεν θα άρεσε τόσο πολύ στους ανθρώπους». 

Ποιος είναι πραγματικά ο Ίλον Μασκ και πώς έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη; 

  • Τα πρώτα χρόνια του Ίλον… 

Ο Elon Reeve Musk γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1971 στη Νότια Αφρική, από μητέρα Καναδή, την Maye, μοντέλο, και πατέρα Νοτιοαφρικανό, τον Errol, μηχανικό. Όταν οι γονείς του χώρισαν το 1979, ο Μασκ πήγε να ζήσει με τον πατέρα του.

Το 1983, σε ηλικία 12 ετών, ο Μασκ δημιούργησε ένα βιντεοπαιχνίδι με την ονομασία «Blastar» και το πούλησε σε ένα περιοδικό υπολογιστών για 500 δολάρια (411 λίρες).

  • Ο Ίλον μετακομίζει στη Βόρεια Αμερική

Αφού αποφοίτησε από το λύκειο, μετακόμισε το 1989 στον Καναδά με τη μητέρα του, την αδελφή του και τον αδελφό του και πέρασε δύο χρόνια σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Queen’s στο Κίνγκστον του Οντάριο.

Το 1992 πήγε σε πανεπιστήμιο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχία στη φυσική και τα οικονομικά.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί, ο Μασκ και ο συγκάτοικος του στο κολέγιο, Adeo Ressi, νοίκιασαν ένα σπίτι 10 υπνοδωματίων και το μετέτρεψαν σε νυχτερινό κέντρο. Ήταν ένα από τα πρώτα επιχειρηματικά πειράματα του Μασκ.

Μετά την αποφοίτησή του, ταξίδεψε στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, για να ξεκινήσει διδακτορικό στην εφαρμοσμένη φυσική, αλλά μετά από δύο ημέρες σταμάτησε, καθώς ένιωσε ότι το διαδίκτυο είχε πολύ περισσότερες δυνατότητες για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων.

  • Zip2

Το 1995, μαζί με τον αδελφό του ξεκίνησε τη Zip2, μια εταιρεία που παρείχε χάρτες και επαγγελματικούς καταλόγους σε διαδικτυακές εφημερίδες όπως οι New York Times και η Chicago Tribune.

Η νεοσύστατη επιχείρηση αποδείχθηκε επιτυχημένη, καθώς τέσσερα χρόνια αργότερα πουλήθηκε στην εταιρεία κατασκευής υπολογιστών Compaq έναντι 307 εκατ. δολαρίων, η οποία απέφερε στον Ίλον 22 εκατ. δολάρια.

  • PayPal

Επίσης, το 1999, ο Ίλον ήταν συνιδρυτής στην εταιρεία διαδικτυακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών X.com, η οποία ένα χρόνο αργότερα συγχωνεύθηκε με την εταιρεία λογισμικού Confinity, συνιδρυτής της οποίας ήταν ο Peter Thiel. Η εταιρεία απευθύνθηκε στον Ίλον Μασκ λόγω του εύκολου συστήματος πληρωμών της.

Η συγχωνευμένη εταιρεία έγινε στη συνέχεια η PayPal, η οποία εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα πληρωμών στον κόσμο. Έβγαλε άλλο ένα απρόσμενο κέρδος όταν ο γίγαντας των διαδικτυακών αγορών eBay αγόρασε την PayPal το 2002.

Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της PayPal, έβαλε στην τσέπη 165 εκατ. δολάρια από το τίμημα των 1,5 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η eBay. Επίσης, το 2002, έγινε πολίτης των ΗΠΑ. 

  • SpaceX

Χρησιμοποιώντας 100 εκατ. δολάρια από το απρόσμενο κέρδος της PayPal, ο Μασκ ίδρυσε την Space Exploration Technologies (SpaceX) με σκοπό να κάνει τους πυραύλους πιο προσιτούς.

Στις 24 Μαρτίου 2006, η SpaceX εκτόξευσε τον πύραυλο Falcon 1, ο οποίος είχε μια επιτυχημένη απογείωση, αλλά λίγα λεπτά άρχισε να περιστρέφεται εκτός ελέγχου και καταστράφηκε. 

Ο Gwynne Shotwell, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της SpaceX εκείνη την εποχή, δήλωσε: «Σαφώς αυτό είναι ένα πισωγύρισμα, αλλά είμαστε εδώ για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η εταιρεία τήρησε τον λόγο της και μετά από δύο ακόμη αποτυχίες τον Μάρτιο του 2007 και τον Αύγουστο του 2008, η επιμονή της τελικά απέδωσε καρπούς.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2008, ένας πύραυλος Falcon 1 εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο διάστημα και έγινε ο πρώτος ιδιωτικός πύραυλος που έφτασε σε τροχιά με υγρά καύσιμα.

Στις 14 Ιουλίου 2009, ο Falcon 1 πραγματοποίησε τη δεύτερη και τελευταία του πτήση, μεταφέροντας με επιτυχία τον μαλαισιανό δορυφόρο RazakSAT σε τροχιά, στην πρώτη εμπορική εκτόξευση της SpaceX. Μετά από αυτή την πτήση, το Falcon 1 αποσύρθηκε και το διαδέχθηκε το Falcon 9 (που εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά το 2010).

Ένας τρίτος πύραυλος, ο Falcon Heavy, εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά το 2018, ενώ δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του συστήματος Super Heavy-Starship, του διαδόχου των Falcon 9 και Falcon Heavy.

Η SpaceX ανέπτυξε, επίσης, το διαστημόπλοιο Dragon, το οποίο μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το Dragon μπορεί να μεταφέρει έως και επτά αστροναύτες και είχε μια επανδρωμένη πτήση που μετέφερε τους αστροναύτες Doug Hurley και Robert Behnken στον ISS το 2020.

Ο Μασκ δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του για ανθρώπινη παρουσία στον Άρη το 2029 και έχει μιλήσει ακόμη και για σχέδια κατασκευής μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι τη δεκαετία του 2060.

Η SpaceX αξίζει 127 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

  • Tesla

Το 2004, ο Ίλον Μασκ επένδυσε περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια στην Tesla, μια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων που συνίδρυσε ο Martin Eberhard.

Ο Ίλον ανέλαβε ενεργό ρόλο στο κομμάτι των προϊόντων και βοήθησε στην ανάπτυξη του πρώτου της αυτοκινήτου, του Roadster, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2006, τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας. Όμως το 2008 ήταν ένα πολύ δύσκολο 12μηνο, το οποίο περιέγραψε ως «τη χειρότερη χρονιά της ζωής μου».

Η Tesla έχανε χρήματα και παραλίγο να χρεοκοπήσει, ενώ η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 1 είχε αποτύχει για τρίτη φορά, την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη μέση μιας οικονομικής κρίσης.

Μια δεκαετία αργότερα, το 2018, περιέγραψε την έναρξη της SpaceX και της Tesla ως ενδεχομένως «τα πιο ηλίθια πράγματα που έπρεπε να κάνει κανείς» όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις.

Ως πρόεδρος της Tesla, ο Ίλον Μασκ θα μπορούσε να είναι απίστευτα απαιτητικός, πιέζοντας τους υπαλλήλους να επιτύχουν στόχους, που πολλοί θεωρούσαν αδύνατους, σύμφωνα με τον Gene Berdichevsky, τον μηχανικό μπαταρίας στο πρώτο όχημα παραγωγής της εταιρείας.

Ορισμένες ιδέες απέτυχαν παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες. Αλλά εκείνες που αποδείχθηκαν σωστές κατέληξαν να «αλλάζουν τον κόσμο», είπε.

  • Προσωπική ζωή

Το 2008 ήταν, επίσης, μια χρονιά προσωπικής αναταραχής για τον Μασκ, καθώς χώρισε από την επί οκτώ χρόνια σύζυγό του, Τζαστίν Μασκ, μια Καναδή συγγραφέα. Αργότερα παντρεύτηκε την ηθοποιό Talulah Riley το 2010, προτού χωρίσει το 2012. Το ζευγάρι ξαναπαντρεύτηκε ένα χρόνο αργότερα, αλλά στη συνέχεια χώρισε για δεύτερη φορά το 2016. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι έχει εννέα παιδιά, με τρεις γυναίκες.

  • Asperger

Το 2021, ο Μασκ φιλοξενήθηκε ως οικοδεσπότης στην αμερικανική κωμική σειρά Saturday Night Live. Αναφέρθηκε στον εαυτό του ως «το πρώτο άτομο με σύνδρομο Asperger που θα φιλοξενήσει το SNL». Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε να συνδέει τον εαυτό του με την πάθηση.

Σύμφωνα με το Brain Charity στο Ηνωμένο Βασίλειο, το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια μορφή αυτισμού, μια πάθηση με την οποία γεννιούνται οι άνθρωποι και η οποία τους κάνει να ενεργούν και να επικοινωνούν διαφορετικά.

«Ο όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει άτομα με αυτισμό, που έχουν νοημοσύνη άνω του μέσου όρου. Πλέον είναι πιο συνηθισμένο να διαγιγνώσκονται με μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD)».

  • Χόλιγουντ

Ο Μασκ έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως ένας πραγματικός Τόνι Σταρκ, χάρη στην παρουσία και την επιρροή του στον κόσμο της τεχνολογίας. Ο Σταρκ είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας, κοινώς γνωστός με το ψευδώνυμο Iron Man, και τον υποδύεται στις ταινίες του Χόλιγουντ ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Ο σεναριογράφος του Iron Man (2008) Μαρκ Φέργκους δήλωσε ότι για την εκδοχή του Σταρκ στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel  εμπνεύστηκε εν μέρει από τον Μασκ, καθώς και από τον Ντόναλντ Τραμπ και «ίσως λίγο από τον Στιβ Τζομπς». 

  • Twitter

Αν υπάρχει ίσως μια εταιρεία στην οποία ο Μασκ έχει γίνει πρωτοσέλιδο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, αυτή είναι το Twitter. Ο μεγιστάνας της Silicon Valley είχε αρχικά υποβάλλει τον Απρίλιο του 2022 μια προσφορά για την αγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και την ιδιωτικοποίησή της έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Το Twitter αποδέχθηκε την προσφορά, αλλά στη συνέχεια ο Μασκ αποφάσισε αργότερα ότι δεν ήθελε πλέον να του ανήκει, υποστηρίζοντας ότι είχε παραπλανηθεί σχετικά με τους λογαριασμούς spam στην πλατφόρμα. Τον Ιούλιο μηνύθηκε από το Twitter, προτού τον Οκτώβριο αλλάξει πορεία και δηλώσει ότι ήθελε να ολοκληρώσει τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων, η οποία τελικά έγινε αργότερα τον ίδιο μήνα.

Τις ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν, απέλυσε κορυφαία στελέχη και απέλυσε χιλιάδες υπαλλήλους της εταιρείας. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την πίστη του στην απόλυτη ελευθερία του λόγου.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η χαλαρή στάση του μεγιστάνα όσον αφορά στη μετριοπάθεια θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δρόμο για να ευδοκιμήσουν τα «χειρότερα» τρολ της υπηρεσίας, μετατρέποντας το Twitter σε μια «Άγρια Δύση» όπου όλα επιτρέπονται.

«Πρόκειται για έναν τύπο που είναι πιο διαφανής από το 99,99% των άλλων διευθύνοντων συμβούλων και όμως είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, επειδή έχει την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να αλλάξει δημοσίως γνώμη», δήλωσε ο Έρικ Γκόρντον, καθηγητής επιχειρήσεων και νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Πηγή: skai.gr