Home / Ελλάδα / Έτοιμο την άνοιξη του 2017 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Έτοιμο την άνοιξη του 2017 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Προς ολοκλήρωση της κατασκευής

Αθήνας
Τις πύλες του στο κοινό αναμένεται να ανοίξει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την άνοιξη του 2017, ενώ απομένει ένας, περίπου, μήνας μέχρι να πραγματοποιηθεί η κατασκευαστική του ολοκλήρωση. Το έργο θα παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών που θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο φορέας επόπτευσης της ΚΠΙΣΝ Α.Ε.

«Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκεται πια στην τελική του ευθεία και, μέσα στους επόμενους μήνες, θα είμαστε σε θέση να το παραδώσουμε στον τελικό του ιδιοκτήτη, την ελληνική κοινωνία, η οποία είμαστε βέβαιοι πως θα το αγκαλιάσει και θα το φροντίσει», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, την Δευτέρα στην 61η συνεδρίαση της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Δημοσίου με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία εκπροσώπων του Τύπου.

Έμφαση δόθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα αποφέρει το ΚΠΙΣΝ. Ένα κέντρο πολιτισμού με κοινωνικό πρόσημο που θα ανοίξει το δρόμο για θέσεις εργασίας, θα συμβάλλει θετικά στον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί παράδειγμα σύμπραξης ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα και θα «ξεκλειδώσει» αίθουσες εκδηλώσεων μεριμνώντας για τα άτομα με αναπηρία. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν μετά από μελέτη της εταιρείας The Boston Consulting Group για τους άξονες επίδρασης του ΚΠΙΣΝ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπονήθηκε, το ΚΠΙΣΝ υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει 2.300 θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα συνεισφέρει 19 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια φορολογικά έσοδα. Τονίστηκε, δε, ότι κατά την περίοδο κατασκευής του έργου δημιουργήθηκαν περισσότερες από 13.000 θέσεις εργασίας

Σχεδιασμένο από τον ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το ΚΠΙΣΝ θα στεγάσει την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Πλήθος εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων θα φιλοξενήσει το ΚΠΙΣΝ, με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος να διατίθεται για θερινές προβολές ταινιών, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές εκθέσεις. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα σηκώσει αυλαία φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, ομιλίες, παιδικά εργαστήρια, «συναυλίες τσέπης» και η Εθνική Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικά προγράμματα, λέσχες ανάγνωσης βιβλίων και μαθήματα υπολογιστών.

Τόσο η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) όσο και η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος (ΕΒΕ) θα είναι πλήρως προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρία , παρέχοντας εξοπλισμό όπως ατομικές οθόνες με υπότιτλους στην ΕΛΣ και ψηφιοποιημένα κείμενα στην ΕΒΕ.

H Εθνική Λυρική Σκηνή, που φιλοδοξεί να δώσει βήμα σε νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις, θα προσφέρει μέσα από την Εναλλακτική Σκηνή εκδηλώσεις που προσανατολίζονται προς την προσέλκυση των νέων.

Όσον αφορά στα οφέλη που θα φέρει το άνοιγμα του Κέντρου Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, σημείωσε πως για να αναδειχθεί η επένδυση σε πολιτιστικό πόλο διεθνούς εμβέλειας θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της παραλίας. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο δήμος Καλλιθέας έχει πολλές ιδέες σχετικά με την Εναλλακτική Σκηνή και ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να αξιοποιήσει το ΚΠΙΣΝ μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Για «αχτίδα ελπίδας» έκανε λόγος ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, μιλώντας για το ΚΠΙΣΝ . Τόνισε ότι έχει προχωρήσει σε 36 προσλήψεις στην ΕΒΕ μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ο νέος νόμος για τη λειτουργία της Εθνικής Βιβλιοθήκης σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Μίλησε ακόμη για προγράμματα πρακτικής άσκησης που σχεδιάζονται για φοιτητές οι οποίοι έχουν σχέση με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis