Home / Ειδήσεις / Έρευνα-σοκ: 1 στις 4 γυναίκες σκέφτονται να βάλουν σε δεύτερη μοίρα την καριέρα τους εξαιτίας του Covid-19

Έρευνα-σοκ: 1 στις 4 γυναίκες σκέφτονται να βάλουν σε δεύτερη μοίρα την καριέρα τους εξαιτίας του Covid-19

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί αμερικάνικη έρευνα η οποία εξηγεί γιατί ο κοροναϊός φέρεται ιδιαίτερα σκληρά στις γυναίκες, αρκετές από τις οποίες μάλιστα αναγκάζονται να κάνουν ένα βήμα πίσω στην καριέρα τους εξαιτίας του.

Ειδικότερα σε ετήσια έκθεση τους  οι εταιρίες McKinsey & Company και Lean In πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους σε 47 εταιρείες σε ΗΠΑ και Καναδά.

Τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά.

Μία στις τέσσερις γυναίκες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, να μειώσουντις ώρες  εργασίας τους η να δουλέψουν part time εξαιτίας του κοροναϊού.

«Αν υπήρχε ένα «κουμπί πανικού», θα το χτυπούσαμε», λέει ο Rachel Thomas, CEO και συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού LeanIn.Org.

Ο Ρέιτσελ αναφέρει  ότι εάν οι γυναίκες συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια στην σταδιοδρομία τους, τότε αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες «αναταράξεις» στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την ποικιλομορφία των φύλων στον εργασιακό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες που έχουν μία θέση εργασίας ανώτερου επιπέδου αισθάνονται έντονες πιέσεις στη δουλειά και έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πουν ότι σκέφτονται να γυρίσουν στο προηγούμενο πόστο εξαιτίας της εξάντλησης που τους έχει προκαλέσει η κατάσταση με τον Covid-19.

O νο.1 λόγος που αισθάνονται εξάντληση είναι οι γονικές ευθύνες, ενώ σύμφωνα με την έκθεση «οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις αντιμετωπίζουμε αυστηρότερη κριτική από τους άνδρες, ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις αποτυχίας ή λάθους».

Σύμφωνα με όσους εργάστηκαν πάνω σε  αυτή την έκθεση υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν διευθυντές και εργοδότες ώστε να βοηθήσουν όσους έχουν μία δύσκολη καθημερινότητα με τον κοροναϊό.

Ειδικότερα η εγκατάσταση ευέλικτων πολιτικών για το ωράριο εργασίας είναι μια σημαντική βοήθεια, όπως και η θετική στάση του εργοδότη στην περίπτωση που ένα παιδί κάνει την εμφάνισή του κατά την διάρκεια μίας διάσκεψης μέσω Zoom.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα ήρθε η ώρα οι διευθυντές να επανεκτιμήσουν τις προσδοκίες απόδοσης και παραγωγικότητας υπό το φως αυτών εξαιρετικά ασυνήθιστων συνθηκών στις οποίες πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται τώρα.

Πηγή

About ingr