Home / Πολιτισμός / Ένας χρόνος καλό σινεμά στις (μικρές) οθόνες μας

Ένας χρόνος καλό σινεμά στις (μικρές) οθόνες μας

Οταν πριν από ένα χρόνο περίπου –12 Μαρτίου για την ακρίβεια– έκανε πρεμιέρα η πλατφόρμα του Cinobo, με το σύνθημα-τίτλο «Cinema No Borders», βρεθήκαμε προ θετικής εκπλήξεως που μια ελληνική ομάδα αποφάσισε να μπει δυναμικά και έγκαιρα στον κόσμο του κυρίαρχου πλέον streaming. Ξεκινώντας με περιεχόμενο ομολογουμένως περιορισμένο, μέσα σε αυτό τον ένα χρόνο το Cinobo μεγάλωσε αρκετά, μας έφερε ταινίες από πολλές διαφορετικές χώρες (83 για την ακρίβεια), σε πάνω από 50 γλώσσες. Το κυριότερο, συνεχίζει να μας προσφέρει αξιόλογα φιλμ, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε σε πιο mainstream πλατφόρμες, όπως τα Netflix, Amazon Prime κ.ο.κ.

Οπως έκαναν γνωστό οι υπεύθυνοί του, το Cinobo μετράει πια πάνω από 1 εκατομμύριο ώρες διαδικτυακής θέασης, με το κοινό του να είναι σχεδόν ισόποσα μοιρασμένο ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Οσο για το φάσμα των ηλικιών που το παρακολουθούν, αυτό κινείται σε σινεφίλ 18-65 ετών, οι οποίοι προφανώς αναζητούν εκεί το arthouse και ανεξάρτητο σινεμά που, ειδικά εν μέσω καραντίνας και κλειστών αιθουσών, είναι δύσκολο να βρει κανείς διαφορετικά. 
Του λόγου το αληθές, όπως και η ποικιλία των επιλογών που προσφέρει η πλατφόρμα –πλέον πλησιάζει τους χίλιους τίτλους–, φαίνεται και από τα κορυφαία 10 σε τηλεθέαση αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη θέση βλέπουμε το εξαιρετικό αστυνομικό θρίλερ «Μνήμες φόνων» του Κορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο («Παράσιτα»), ενώ εκεί υπάρχουν ακόμα δύο πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ («Η Γη του Αγριου Μελιού», «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής»), το δράμα μυστηρίου «Το ξέρουν όλοι» του Ασγκάρ Φαραντί, καθώς και το ελληνικό νεονουάρ «Τετάρτη 04.45» του Αλέξη Αλεξίου. 
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εγχώριο σινεμά, φιλοξενώντας έργα σημαντικών νέων αλλά και παλιότερων Ελλήνων δημιουργών, με μια επιμέρους ταινιοθήκη που φτάνει αυτή τη στιγμή το 15% του συνόλου. Η εκ των ιδρυτών του Cinobo, Δάφνη Μπεχτσή, δηλώνει για τα γενέθλια: «Το Cinobo έχει γίνει πλέον συνώνυμο του καλού σινεμά και το “κλειδί” στην επιτυχία αυτή είναι το όραμα και η αγάπη που μοιραζόμαστε ως ομάδα για τον κινηματογράφο και το πρότζεκτ. Το Cinobo λειτουργεί με γνώμονα αυτή μας την αγάπη και τον σεβασμό μας στην αγάπη των συνδρομητών μας». Οσο για το μέλλον, η πλατφόρμα γνωστοποίησε πρόσφατα πως, μεταξύ άλλων, έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα για το «Bad Luck Banging or Loony Porn» που απέσπασε τη φετινή Χρυσή Αρκτο και το «Hive» που κέρδισε στο Σάντανς.

Πηγή

About kathimerini