Home / Ελλάδα / Ένας Κωνσταντινουπολίτης μηχανικός που άλλαξε την μορφή των Τρικάλων

Ένας Κωνσταντινουπολίτης μηχανικός που άλλαξε την μορφή των Τρικάλων

Στον Μένανδρο Ποτέσσαρο, έναν, όπως τον χαρακτηρίζει, χαρισματικό πολεοδόμο – αρχιτέκτονα που το 1885 με την επαναστατική του πολεοδόμηση της πόλης των Τρικάλων συνέβαλε μ’ αυτό στον εξευρωπαϊσμό της, αναφέρεται σε σχετική εργασία ο ερευνητής Νεκτάριος Κατσόγιαννος. Μάλιστα, δεν παραλείπει να προχωρήσει πιο πέρα, τονίζοντας πως οφείλουμε κάθε σεβασμό στο όνομά του, που δυστυχώς η πόλη μας όλα αυτά τα χρόνια δεν τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε κάποιο δρόμο ή πλατεία. Το προτείνουμε με ταπεινότητα στο δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, σημειώνει με κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος.

Ο Ποτέσσαρος, σύμφωνα με τον ερευνητή, ήταν Κωνσταντινουπολίτης, καταγόμενος από ένα προάστιο της Πόλης, ονόματι Τατάουλα ή Τατούλα. Οι σπουδές του στο εξωτερικό Αγγλία και Γαλλία, επηρέασαν κατά πολύ τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές του ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά του στην μετέπειτα επαγγελματική του σταδιοδρομία στην Ελλάδα και όχι μόνο. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, που πρωτοστάτησε στην ίδρυση πολλών κοινωφελών έργων στην Αλεξάνδρεια, όπου είχε μεταναστεύσει.

Για χρόνια έμεινε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, όπου παρακολούθησε κι εκεί μαθήματα αρχιτεκτονικής. Ειδικεύεται, προσθέτει ο κ. Κατσόγιαννος, ως ναοδόμος και παίρνει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς για την ανέγερση μεγάλων ναών, όπως του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά και ενός μεγάλου ναού στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Ταξίμ.

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/90830/Enas-Konstantinoupolitis-michanikos-pou-allaxe-tin-morfi-ton-Trikalon-

About basilis progressive