Home / Κόσμος / Άνοιξαν τα σύνορα Σουδάν – Νοτίου Σουδάν 5 χρόνια μετά την απόσχιση

Άνοιξαν τα σύνορα Σουδάν – Νοτίου Σουδάν 5 χρόνια μετά την απόσχιση

Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ άνοιξε τα σύνορα της χώρας του με το Νότιο Σουδάν για πρώτη φορά από την απόσχιση του νότου το 2011, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Την Τρίτη ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, είχε ανακοινώσει μονομερώς την ομαλοποίηση των σχέσεών με το Σουδάν, μετά την απόφαση για μείωση των τελών μεταφοράς πετρελαίου μέσω των αγωγών που οδηγούν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα σύνορα είχαν κλείσει μετά την απόσχιση του νότου μετά από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο. Τότε ο νότος είχε καταλάβει των έλεγχο των δύο τρίτων της εγχώριας πετρελαϊκής παραγωγής. Σύμφωνα με τα την υπηρεσία πληροφοριών για θέματα ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, τα αποθέματα που ελέγχει το Νότιο Σουδάν υπολογίζονται γύρω στα 5 δισεκατομμύρια αποδεδειγμένα βαρέλια.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες από το 2011, καθώς διαφωνούν για τα σύνορα και το καθεστώς αρκετών περιοχών, τις οποίες διεκδικούν αμφότερες. Και οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη ότι υποστηρίζουν ένοπλες εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνήσεών τους.

Το Χαρτούμ κατηγορεί την Τζούμπα (πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν) ότι υποστηρίζει την εξέγερση στην περιοχή της Νταρφούρ και μια ξεχωριστή αλλά συνδεδεμένη επανάσταση στον Γαλάζιο Νείλο και το Νότιο Κορντοφάν. Το Νότιο Σουδάν αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305516/anoixan-ta-sunora-soudan-notiou-soudan-5-hronia-meta-tin-aposhisi/#ixzz3yWEngyUH
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati