Home / Ειδήσεις / Άνοιγμα σχολείων : Σήμα για ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων το 2021

Άνοιγμα σχολείων : Σήμα για ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων το 2021

Μειώνονται οι πιθανότητες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς ακόμη δεν υπάρχει η μείωση του ιικού φορτίου που περίμεναν.

Μπορεί η κυβέρνηση να ξεκινάει από Δευτέρα με δειλά βήματα το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων και να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες και άλλα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια, ωστόσο φαίνεται πως η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων προτείνει να βγει το λουκέτο από τα σχολεία το νέο έτος, προκειμένου να μην υπάρξει νέα διασπορά του ιού – όχι τόσο εξαιτίας των μαθητών – αλλά λόγω της κινητικότητας που θα υπάρχει από τους γονείς που θα μετακινούνται για να πηγαίνουν στο σχολείο τους μικρούς μαθητές.

Στην τελευταία συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, υπήρξε κατά πληροφορίες εισήγηση ώστε να ανοίξουν οι σχολικές μονάδες το νέο έτος ώστε να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Το ζήτημα πάντως δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση την τελική εισήγηση για το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος των σχολείων.

«Ήταν σαφές με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα ότι δυστυχώς τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν στις 7 του μηνός, τη Δευτέρα, και αποφασίσαμε, επειδή υπήρχε επιφυλακτικότητα για το τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, να συζητηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για τις 14 του μηνός με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου .

Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικοί εμφανίζονται και άλλα μέλη της Επιτροπής όπως ο Νίκος Σύψας και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος άφησε να εννοηθεί ότι τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε και από την πλευρά της κυβέρνησης αυτή η σοφή προσέγγιση, δεδομένου ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή μέχρι στιγμής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, ο οποίος επεσήμανε πως οι λόγοι της εισήγησης των ειδικών είναι καθαρά επιδημιολογικοί.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού» πρόσθεσε.

Κλειστά για όσο χρειαστεί

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης είχε δώσει πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μπορεί να μην έδωσε ημερομηνία για το ξεκλείδωμα των σχολείων, ωστόσο τόνισε πως τα σχολεία θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

Ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου ωστόσο η επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας το προηγούμενο διάστημα δεν το επέτρεψε.

Ο φόβος των ειδικών δεν εστιάζεται τόσο στη μεταδοτικότητα των παιδιών, η οποία θεωρείται ότι δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά στην κινητικότητα των ενηλίκων.

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναφερόμενος στις σχολικές μονάδες έστειλε μήνυμα ότι θα μείνουν κλειστά για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, οι ειδικοί εκτιμούν πως το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 14 Δεκεμβρίου, όταν θα λήγει και τυπικά η νέα παράταση του lockdown, θα είναι παρακινδυνευμένη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν για λίγες ημέρες οι μαθητές στα θρανία, μέχρι τις γιορτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή

About ingr