Home / Ειδήσεις / Άνετη νίκη Τραμπ στην Ν.Καρολίνα, δύσκολα η Κλίντον, φεύγει ο Τζεμπ Μπους

Άνετη νίκη Τραμπ στην Ν.Καρολίνα, δύσκολα η Κλίντον, φεύγει ο Τζεμπ Μπους

Ο Ντόναλντ έρχεται στα σοβαρά

Κολούμπια, Νότιος Καρολίνα
Η κάλπη των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα έδωσε τη νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικράτησε με σχετική άνεση έναντι του Τεντ Κρουζ για δεύτερη φορά στις μέχρι τώρα τρεις κάλπες της μακράς πορείας προς το Λευκό Οίκο. Νίκη, αν και πιο δύσκολη, για την Χίλαρι Κλίντον στη Νεβάδα έναντι του Μπέρνι Σάντερς. Τίτλοι τέλους για τον Τζεμπ Μπους που, όπως αναμενόταν, αποχωρεί από την κούρσα.

Στην κομματική διαδικασία για τη Νότια Καρολίνα, οι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν στον Ντόναλντ Τραμπ το 32,5% και την δεύτερη άνετη νίκη του κατά την σκληρή μάχη για το χρίσμα. Σε απόσταση δέκα μονάδων, η δεύτερη θέση γινόταν στήθος με στήθος μεταξύ του Μάρκο Ρούμπιο (22,5%) και του Τεντ Κρουζ (22,3%).

Στη Νεβάδα, οι Δημοκρατικοί κλήθηκαν να επιλέξουν τον υποψήφιο του κόμματος (η διαδικασία για τη Νότια Καρολίνα γίνεται το επόμενο Σάββατο). Η Χίλαρι Κλίντον τελικά επικράτησε με 52,7% ενώ ο ανθυποψήφιός της Μπέρνι Σάντερς πήρε 47,2%.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική επικράτηση της Κλίντον στη μάχη -η πρώτη, στην Αϊόβα, ήταν με διαφορά ελάχιστων ψήφων, ενώ στο Νιου Χάμσαϊρ ο Σάντερς είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά.

Οι εξελίξεις είναι, όπως είναι φυσικό, ταχύτερες στο πεδίο των Ρεπουμπλικανών, όπου πλέον οι υποψήφιοι βλέπουν πως το ρεύμα του Τραμπ αποδεικνύεται ισχυρό και καλούνται να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους.

Πλέον, έχει φανεί ότι η μάχη στο κόμμα γίνεται μεταξύ της «τριάδας» Τραμπ, Κρουζ και Ρούμπιο – ο τελευταίος εμφανίζεται ως ο μοναδικός «συστημικός υποψήφιος», που θεωρείται ότι, σε αντίθεση τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Κρουζ, εκφράζει το «κατεστημένο» του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά τη μάχη της Νότιας Καρολίνας, ο Τζεμπ Μπουςανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εκστρατεία του. Στην τρίτη πολιτεία που ψήφισε για τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπους κατάφερε να αποσπάσει μόνο 7,8%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

About Kostas Athanasoulis