Home / Διεθνή / Τρελό; Η Χίλαρι πήρε περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ!

Τρελό; Η Χίλαρι πήρε περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ!

Αμερικανικές εκλογές 2016 – Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων

Η Χίλαρι έλαβε 45.486 περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ κι όμως ηττήθηκε – Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί 58.909.579 ψήφοι υπέρ της Κλίντον και 58.864.093 ψήφοι υπέρ του Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον απέσπασε περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ κι όμως έχασε! Ένα από τα παράδοξα του αμερικανικού  εκλογικού συστήματος συνέβη και αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με το δίκτυο CNN, η υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα έλαβε 58.909.579 ψήφους ενώ ο πολιτικός της αντίπαλος και μεγάλος νικητής των εκλογών, Ντόναλντ Τραμπ, 58.864.093 ψήφους, δηλαδή, η Χίλαρι έχει στη φαρέτρα της 45.486 περισσότερες ψήφους κι όμως είναι η ηττημένη των εκλογών.

Κι αυτό γιατί έχει σημασία ο αριθμός των εκλεκτόρων στις αμερικανικές εκλογές. Η Χίλαρι έχει 218 εκλέκτορες και ο Τραμπ 289.

Τέσσερις φορές πιο πρόσφατα – το 2000 στην αναμέτρηση του Τζορτζ Μπους με τον Αλ Γκορ- ο νικητής των εκλογών εξασφάλισε μεν τους περισσότερες εκλέκτορες αλλά όχι τις περισσότερες ψήφους.

Οι εκλέκτορες κάνουν την διαφορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις αμερικανικές πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010.

Το σύστημα προβλέπει ότι, όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται συνολικά 270 εκλέκτορες.
Με βάση λοιπόν το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, νικητής των εκλογών είναι αυτός που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εκλεκτόρων και όχι των ψήφων. Γι΄αυτό και ορισμένες πολιτείες, που έχουν πολλούς εκλέκτορες , είναι σημαντικές για τους υποψηφίους. Για παράδειγμα, η ήττα της Χίλαρι στη Φλόριντα, είχε βαρύνουσα σημασία για το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς η πολιτεία αυτή αναδεικνύει 29 εκλέκτορες.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis