Home / Διεθνή / Συνεχίζει την επιθετική ρητορική της η Άγκυρα – Τι απάντα ο Γιούνκερ στον Ερντογάν…
Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting of local administrators at his palace in Ankara, Turkey, Wedesday, Feb. 10, 2016. Erdogan has ratcheted up his criticism of the United States for not recognizing Syrian Kurdish forces as "terrorists," saying Washington's lack of knowledge of the groups operating in the region had led to bloodshed. Turkey considers the Kurdish Democratic Union Party, or PYD, which are affiliated with Turkey's own Kurdish rebels as a terrorist group.(Yasin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP)

Συνεχίζει την επιθετική ρητορική της η Άγκυρα – Τι απάντα ο Γιούνκερ στον Ερντογάν…

Μετά την αναφορά Κιλιντσντάρογλου για τις 18 νησίδες του Αιγαίου και τους υπαινιγμούς – αμφισβήτηση του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, ήρθε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δυναμιτΊσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία», υποστήριξε ότι τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πάντως, χθες σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Ταγίπ Ερτνογάν και τον κάλεσε να αποφασίσει αν θέλει τελικά να γίνει μια μέρα η Τουρκία μέλος της ΕΕ, δηλώνοντας με νόημα σε συνέντευξή του, στη συνεργαζόμενη με τη EurActiv, Quest France: «Ο Τούρκος πρόεδρος πετά το μπαλάκι στην ΕΕ. Εγώ του το επιστρέφω».

«Ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να ξέρει ότι κάποια μέρα θα καταστεί αυτός ο υπεύθυνος για την άρνηση απελευθέρωσης της βίζας. Πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ. Και εγώ του το επιστρέφω. Η άρνησή του να αποδεχτεί τα κριτήριά μας σημαίνει ότι ο ίδιος αρνήθηκε την ελευθερία κίνησης των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη» ήταν η απάντηση του προέδρου της Κομισιόν.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος σε εξαιρετικά ήπιους τόνους είχε πει: «Όταν η Ε.Ε. τηρήσει τις υποσχέσεις της για απελευθέρωση των θεωρήσεων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τότε και η Τουρκία θα δείξει καλές προθέσεις». Όπως πρόσθεσε, η Τουρκία «έχει κουραστεί να κυνηγάει την Ευρώπη».

Πάντως, δεν έχει αποσαφηνιστεί το που απόσκει η επιθετική πολοτική – προκλήσεις του Ερντόγαν τα τελευταίο διάστημα. Ίσως πρόκειτε για λόγια εσωτερικής κατανάλωσης, με σκοπό να κερδίσει τις εντυπώσεις – βλέποντας την δημοτικοτήτά του να πέφτει το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη,  μπόρει να θέωρει τα γεωπολιτίκα ( μάζι με την προσφυγική κρίση) μέρος των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

 

About Andreas Chondros