Home / Ειδήσεις / Πυρετώδεις διαδικασίες στη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης

Πυρετώδεις διαδικασίες στη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης

Με συζήτηση επί δύο νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που το ένα έχει χαρακτηριστεί «επείγον» και το άλλο «κατεπείγον», εξαιτίας των γνωστών μνημονιακών υποχρεώσεων, η εθνική αντιπροσωπεία εισέρχεται από σήμερα σε μια περίοδο πυρετωδών διαδικασιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και πολιτικές εντάσεις που αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί.

Η αρχή γίνεται στις 12 το μεσημέρι καθώς σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου εισάγεται προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» (το «επείγον»). Αργότερα και συγκεκριμένα για τις 3 μμ έχει προγραμματιστεί άλλη συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής, αυτή τη φορά για το νομοσχέδιο που προβλέπει «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό».

Αμφότερα, φέρουν στον τίτλο τους την προσθήκη «…και άλλες διατάξεις» καθώς εμπεριέχουν και ρυθμίσεις άλλων υπουργείων για σειρά θεμάτων, γεγονός το οποίο επί της ουσίας τα καθιστά «πολυνομοσχέδια».

Ωστόσο θεωρείται ότι με «αυτό» ως όχημα, δεν αποκλείται να εμφανιστεί εκ νέου το γνωστό φαινόμενο της προσθήκης υπουργικών τροπολογιών, ώστε να «περάσουν» και άλλα άσχετα με το κεντρικό αντικείμενο των νομοθετημάτων θέματα – μια τακτική γνωστή τα τελευταία χρόνια που έχει υιοθετηθεί στο όνομα της ικανοποίησης απαιτήσεων μνημονιακού χαρακτήρα. Αυτό θα φανεί αύριο καθώς θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια το «κατεπείγον», ή στα αμέσως επόμενα 24ωρα, με το «επείγον».

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τρίτη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει δύο φορές, πρωί-απόγευμα, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για να ολοκληρώσει τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, ο οποίος ως γνωστόν θα εισαχθεί προς επεξεργασία από την Ολομέλεια στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να ψηφιστεί στις 10 Δεκεμβρίου. Πέραν τούτων, την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για την «ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία» (Ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας»).

«Η εικόνα θα ήταν πολύ καλύτερη αν μπορούσε η Βουλή να νομοθετεί απερίσπαστη από το καθεστώς περιορισμένης λαϊκής κυριαρχίας στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή από το περιοριστικό καθεστώς των συνεχών ελέγχων, δεσμεύσεων και μνημονίων. Να ξέρετε τι πιέσεις δεχόμαστε γι’ αυτά τα “επείγοντα και κατεπείγοντα” και δεν είναι θέμα ιδιοτροπίας ούτε των υπουργών ούτε της κυβέρνησης. Είναι δυστυχώς απόρροια αυτών των πολύχρονων πλέον δεσμεύσεων, των καταναγκασμών, των ελέγχων και των περιορισμών. Αυτός ο κύκλος θα πρέπει πολύ γρήγορα να κλείσει, διότι είναι προφανές ότι ο ουσιαστικός ρόλος της Βουλής υποβαθμίζεται», είχε πει τον περασμένο Απρίλιο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης σε μία από τις αρκετές συνεντεύξεις (τότε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»), στις οποίες θέτει το ζήτημα της μη κανονικότητας των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Οι προαναφερθείσες συνοπτικές και ιδιαίτερα πυκνές διαδικασίες της παρούσας συγκυρίας για τη Βουλή, συνδέονται όπως είναι γνωστό με την «πίεση» που συνεπάγεται η εκτός Κοινοβουλίου προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση: υποτίθεται πως ο συγκεκριμένος «προγραμματισμός» σχεδιάστηκε με «ορίζοντα» τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία όπως λεγόταν πρόκειται να επικυρωθεί μια συμφωνία ολοκλήρωσης αυτής της αξιολόγησης, με την παράλληλη κυβερνητική προσδοκία πως κάτι τέτοιο θα άνοιγε με τη σειρά του το δρόμο για μια καθοριστικού χαρακτήρα συζήτηση με αντικείμενο την ελάφρυνση του χρέους.

Το κλίμα, ωστόσο, δείχνει να είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς τα μηνύματα από τις συζητήσεις με τους εταίρους δείχνουν ότι ο στόχος μιας γενικής συμφωνίας στο εν λόγω χρονοδιάγραμμα μοιάζει, επί του παρόντος, μάλλον μη επιτεύξιμος. Αυτό είναι που έρχεται να τροφοδοτήσει όχι μόνο το ανέβασμα των τόνων κριτικής εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και ένα κλίμα νευρικότητας στους κόλπους της κυβερνώσας πλειοψηφίας, που με τη σειρά τους αναμένεται να φορτίσουν περαιτέρω τις εν εξελίξει κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Σε μεγάλο βαθμό, το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις στη Βουλή, αναμένεται πως θα «χρωματίσουν» αφενός οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων – όπως των κ. Μπ.Κερέ της ΕΚΤ και Π.Μοσκοβισί, του Ευρωπαίου Επιτρόπου που επισκέπτονται σήμερα την Αθήνα, αφετέρου και κυρίως το «αποτέλεσμα’ της αποψινής συνεδρίασης του EuroWorking Group για το ελληνικό ζήτημα.

kathimerini.gr

About Andreas Chondros