Home / Ειδήσεις / Πρόβλημα με τις εξαγγελίες Τσίπρα διαπιστώνουν οι θεσμοί

Πρόβλημα με τις εξαγγελίες Τσίπρα διαπιστώνουν οι θεσμοί

«Σοβαρές ανησυχίες» εγείρει η έκθεση των θεσμών για την ουσία αλλά και για τον τρόπο που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση η εξαγγελία των μέτρων.

«Τα προτεινόμενα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν έντονη ανησυχία τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου στο θέμα των συντάξεων» αναφέρει η έκθεση. Το γεγονός ότι εστιάζει ιδιαίτερα στο θέμα της εφάπαξ παροχής Τσίπρα για τις συντάξεις αποτυπώνει και την ενόχληση των θεσμών επί του συγκεκριμένου. Αντιθέτως, δεν γίνεται αναφορά στο πάγωμα για το ΦΠΑ σε νησιά του Β. Α. Αιγαίου καθώς το δημοσιονομικό κόστος, όπως εκτιμά ευρωπαίος αξιωματούχος, είναι μικρό.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι αποφάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα ληφθούν από τα κράτη – μέλη .

Από την άλλη αν και η έκθεση αναφέρει πως «ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2017 και του 2018» παράλληλα επισημαίνει ότι το ρίσκο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων αυξάνεται μόνο αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν στο μέλλον».

Ωστόσο οι θεσμοί αναφέρουν ότι παρόλο που τα μέτρα αυτά μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η έκθεση αυτή θα δοθεί στα υπουργεία Οικονομικών των κρατών – μελών που θα αποφασίσουν σε επίπεδο Euroworking Group ή Eurοgroup κατά πόσο μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ως γνωστόν ισχυρές ενστάσεις έχει προβάλει η Γερμανία, ενώ η Γαλλία εμφανίστηκε υποστηρικτική.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο θετικό σημείο στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνυπογράφει την έκθεση αυξάνοντας την αξιοπιστία της.

Πάντως, η Αθήνα αισιοδοξεί ότι η έκθεση θα είναι θετική και ότι «κατά 99% περιμένουμε θετική απάντηση για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων».
iefimerida.gr

About Andreas Chondros