Home / Διάφορα / «Περίπατο» Φιγιόν δείχνει νέα δημοσκόπηση

«Περίπατο» Φιγιόν δείχνει νέα δημοσκόπηση

Νίκη με άνεση για τον Φρανσουά Φιγιόν στον δεύτερο γύρο για το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (Les Républicains, LR) βλέπει μια νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop-Fiducial ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος αυτού στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν το 2017.

Ο 62χρονος Φιγιόν, κοινωνικά συντηρητικός και οικονομικά φιλελεύθερος, κατά δήλωσή του θαυμαστής της θανούσας πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, αναδείχθηκε απροσδόκητα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά νικητής του πρώτου γύρου της προκριματικής διαδικασίας, την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναμένεται να κερδίσει συγκεντρώνοντας το 65% των ψήφων που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία στο LR, ενώ ο Αλέν Ζιπέ, άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας που επί μήνες θεωρείτο το φαβορί με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, περιορίζεται στο 35%.

Με δεδομένες τις διαιρέσεις στην γαλλική κεντροαριστερά και το γεγονός πως η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ έχει σχεδόν εκμηδενιστεί, ο νικητής της εσωκομματικής διαδικασίας στο κόμμα της κεντροδεξιάς έχει κατά πολλούς τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναδειχθεί πρόεδρος τον Μάιο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μέρος στις προκριματικές, είτε είναι μέλος του LR, είτε όχι.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Φιγιόν, η θεωρούμενη ως φιλορωσική ρητορική του οποίου προκαλεί επιφυλάξεις στο Βερολίνο, αναμένεται να πάρει πάνω από τα τρία τέταρτα των ψήφων εκείνων που είχαν ταχθεί την περασμένη εβδομάδα υπέρ του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αποκλείστηκε την περασμένη Κυριακή από τον δεύτερο γύρο προς έκπληξη πολλών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων θα ψηφίσουν τον Φιγιόν, ενώ το 84% όσων δηλώνουν οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National, FN) και σκοπεύουν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία στο LR επίσης θα ψηφίσουν τον Φιγιόν.

Ο Ζιπέ αναμένεται από την πλευρά του να λάβει το 83% των ψήφων των υποστηρικτών της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και το 66% των ψήφων των υποστηρικτών κεντρώων κομμάτων, σύμφωνα μην έρευνα της Ifop-Fiducial.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 6.901 προσώπων την 21η ως την 23η Νοεμβρίου για το τηλεοπτικό δίκτυο i>Τélé, το περιοδικό Paris Match και το ραδιοφωνικό δίκτυο Sud Radio. Ωστόσο τα αποτελέσματά της παίρνουν υπόψη μόνο τους 619 πολίτες που δήλωσαν πως θα πάνε οπωσδήποτε να ψηφίσουν την Κυριακή.

Άλλη μια δημοσκόπηση, της εταιρείας ELABE, κατέδειξε ότι αν και οι συντηρητικοί και κεντροδεξιοί ψηφοφόροι εγκρίνουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τις πολιτικές του Φιγιόν εν συγκρίσει με αυτές του Ζιπέ, ο τελευταίος παραμένει πιο δημοφιλής μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων στη Γαλλία. Αυτό ίσως αποτελεί μια ένδειξη ότι ο Φιγιόν θα δυσκολευτεί περισσότερο από τον αντίπαλό του να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες προβλέπουν ότι η πρόεδρος του FN, η Μαρίν Λεπέν, θα κερδίσει τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (23η Απριλίου) αλλά θα ηττηθεί στον δεύτερο (7η Μαΐου).

Αλλά μετά τη νίκη του Φιγιόν, αλλά και τις απροσδόκητες – με δεδομένες τις προβλέψεις βάσει των δημοσκοπήσεων – νίκες του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ψηφοφόροι και οι πολιτικοί σχολιαστές δυσπιστούν όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις.

Οι δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας επέκριναν τον Φρανσουά Φιγιόν, διότι θεωρούν πως υπονόησε ότι οι Εβραίοι στο παρελθόν δεν ήθελαν να τηρούν τους δημοκρατικούς κανόνες. Ο Φιγιόν προκάλεσε αντιδράσεις με τις δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός.

«Πρέπει να πολεμήσουμε αυτόν τον φονταμενταλισμό, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατά το παρελθόν πολεμήσαμε ορισμένες μορφές του καθολικού φονταμενταλισμού και πολεμήσαμε την προσπάθεια των Εβραίων να ζουν ως μια κοινότητα που δεν σεβόταν όλους τους κανόνες της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Ο αρχιραββίνος Αΐμ Κορσιά συνομίλησε με τον Φιγιόν λόγω των δηλώσεων αυτών, δήλωσε μια εκπρόσωπος του. Σε ανακοίνωσή του, ο Κορσιά ανέφερε πως παρότι εβραϊκές κοινότητες στο παρελθόν ζούσαν σχετικά απομονωμένες από τον ευρύτερο πληθυσμό και τη γαλλική κοινωνία, αυτό «επ’ ουδενί είχε αποτελέσει επιλογή των Εβραίων, αλλά ήταν συνέπεια του ότι η γαλλική κοινωνία δεν τους αποδεχόταν τότε».

Ο Σασά Γοζλάν, επικεφαλής της ένωσης εβραίων φοιτητών της Γαλλίας (UEJF), τόνισε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι αυτές οι «εκπληκτικές δηλώσεις εγείρουν ερωτήματα για το ποιος είναι ο ορισμός που δίνει ο Φρανσουά Φιγιόν στον φονταμενταλισμό»

«Η UEJF διερωτάται σε ποια περίοδο αναφέρεται ο Φρανσουά Φιγιόν όταν λέει πως οι Εβραίοι αρνούνταν να συμμορφωθούν προς τους κανόνες της Γαλλικής Δημοκρατίας, αν όχι την εποχή του Βισί (σ.σ. του καθεστώτος που συνεργάστηκε με τους ναζί κατακτητές), όταν οι Εβραίοι αναγκάζονταν να κρύβονται ή να φορούν το κίτρινο αστέρι», πρόσθεσε δηκτικά ο Γοζλάν.

Ο Φιγιόν διαβεβαίωσε αργότερα σε ανάρτησή του στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πως αυτό που είπε παρερμηνεύθηκε. «Ουδέποτε ήθελα να αμφισβητήσω την προσήλωση της εβραϊκής κοινότητας στις κοινές μας αξίες και τον σεβασμό των κανόνων της Γαλλικής Δημοκρατίας», έγραψε.

Η δημόσια ασφάλεια είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην προεκλογική εκστρατεία, μετά το κύμα επιθέσεων τζιχαντιστών που έπληξε τη Γαλλία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο Φιγιόν, που αναμένεται – αν πράγματι επικρατήσει στην εσωκομματική διαδικασία στο LR την Κυριακή – να βρεθεί αντιμέτωπος με την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον του κινδύνου της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων της Γαλλίας.

Καταγράφεται «μια άνοδος του φονταμενταλισμού στη μουσουλμανική κοινότητα, οι φονταμενταλιστές οδεύουν προς το να θέσουν σε ομηρία τη μουσουλμανική κοινότητα», είπε ο Φιγιόν πριν αναφερθεί στους Καθολικούς και τους Εβραίους.

iefimerida.gr

About Andreas Chondros