Home / Διεθνή / Πανζουρλισμός για την «Black Friday» στο εξωτερικό: Ατελείωτες ουρές για τις «χρυσές» εκπτώσεις

Πανζουρλισμός για την «Black Friday» στο εξωτερικό: Ατελείωτες ουρές για τις «χρυσές» εκπτώσεις

Η περίφημη γιορτή του εμπορίου ξεσηκώνει τον κόσμο όλο

Οι εικόνες που μεταδίδουν ταν ξένα ΜΜΕ παραπέμπουν σε περιόδους έκτακτης ανάγκης – Bloomberg για «Black Friday»: Πάνω από 137,4 εκατ. Αμερικανοί θα κάνουν αγορές

Πανζουρλισμός έξω από τα καταστήματα που συμμετέχουν στη περίφημη γιορτή του εμπορίου  “Black Friday” (Μαύρη Παρασκευή ) με εκατοντάδες πολίτες να στριμώχνονται ο ένας πάνω στον άλλο για να προλάβουν να κάνουν τις αγορές τους εκμεταλλευόμενοι τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Οι εικόνες που μεταδίδουν ταν ξένα ΜΜΕ παραπέμπουν σε περιόδους έκτακτης ανάγκης όπως μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες και σεισμούς με τους καταναλωτές να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από τα καταστήματα προτού καν ανοίξουν τις πόρτες τους για να προλάβουν να προμηθευτούν τα προιόντα που είναι σε προσφορά.

Οι έμποροι, από την πλευρά τους, διοργανώνουν διάφορα happenings και άλλα εορταστικά events για να διασκεδάσουν τους Αμερικανούς πολίτες και να τους ανοίξουν την όρεξη για αγορές.

Στα καταστήματα Best Buy της Γιούτα όπου ο υδράργυρος έχει αρνητικό πρόσημο  οι καταναλωτές  είχαν κατασκηνώσει στήνοντας μικρές τέντες. Κοσμοσυρροή παρατηρείται ήδη στις αλυσίδες  καταστημάτων Μacy’s, Kmart, Target, Walmart.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, πάνω από 137,4 εκατομμύρια Αμερικανοί καταναλωτές αναμένεται σήμερα να κάνουν αγορές σε καταστήματα ή μέσω Διαδικτύου.
Στο μεταξύ, η οικονομική αξία των πωλήσεων προϊόντων μέσω του διαδικτύου, είχε ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μέχρι χθες το απόγευμα, γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία (Adobe Digital Index). Την ίδια ώρα, αναλυτές προβλέπουν ότι, σήμερα η αξία των online πωλήσεων μπορεί να φθάσει τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με ιώβεια υπομονή οι Αμερικανοί καταναλωτές στοιβάζονται έξω από τα καταστήματα που έχουν εκπτώσεις και προσφορές φθάνοντας σε σημείο πολλές φορές να ποδοπατηθούν από συμπολίτες τους. Με τους εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες, οι έμποροι περιμένουν να κάνουν μεγάλο τζίρο.

Για τους Αμερικανούς είναι μία ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή αφού έχει άτυπα “θεσμοθετηθεί” από το 1932 ως η γιορτή του λιανεμπορίου που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Σηματοδοτώντας επίσης και την έναρξη της εορταστικής περιόδου, η “Black Friday” είναι για τους Αμερικανούς η κατάλληλη ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν τις εκπτωτικές προσφορές των καταστημάτων.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων Αμερικανών καταναλωτών από την εταιρεία “AlixPartners”, το 83% αναμένεται να ξοδέψουν περίπου τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα αυτή την χριστουγεννιάτικη περίοδο σε σχέση με πέρυσι.

Τα τελευταία χρόνια, η Black Friday έχει εξελιχθεί σε… τριήμερο εκπτώσεων δεδομένου ότι η… γιορτή αρχίζει την Παρασκευή, αλλά διαρκεί και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, η “Μαύρη Παρασκευή” γιορτάζεται και στην ευρωπαική ήπειρο.  Από το 2013 μπήκε στο “χορό” και η Βρετανία ενώ τα τελευταία χρόνια, σε Γαλλία, Μεξικό, Ρουμανία και Ινδία τα καταστήματα συμμετέχουν στην “Black Friday” . Σε ορισμένες χώρες, πάντως, οι αγορές γίνονται μόνο μέσω Διαδικτύου.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis