Home / Ειδήσεις / Ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος της Ρωσίας «μπορεί να εξαφανίσει το Τέξας»

Ο νέος διηπειρωτικός πύραυλος της Ρωσίας «μπορεί να εξαφανίσει το Τέξας»

Βαρέων-βαρών

Μόσχα
Ικανός να μεταφέρει έως και 15 θερμοπυρηνικές κεφαλές, ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύσσει η Ρωσία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης είναι ικανός «να σβήσει από τον χάρτη την πολιτεία του Τέξας ή ολόκληρη τη Γαλλία», καμαρώνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μόσχα δημοσιοποίησε αυτήν την εβδομάδα την πρώτη εικόνα του RS-28 Sarmat, ενός τέρατος βάρους 100 τόνων που προορίζεται να αντικαταστήσει τον σοβιετικό προκάτοχό του R-36M Voevoda.

Και οι δύο πύραυλοι είναι γνωστοί και με την κωδική ονομασία Satan που τους έχει δώσει το NATO.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ή ICBM, ονομάζονται έτσι επειδή ακολουθούν βαλλιστική τροχιά για να φτάσουν σε μακρινούς στόχους -ουσιαστικά βγαίνουν στο Διάστημα πριν ξαναρχίσουν να πέφτουν προς τη Γη για να απελευθερώσουν μία ή περισσότερες κατευθυνόμενες κεφαλές.

Δοκιμαστική εκτόξευση ICBM R-36M Voevoda

O RS-28, ο οποίος φέρεται να αποτελείται από δύο στάδια υγρών καυσίμων, είναι σχεδιασμένος να εκτοξεύεται από σιλό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει ακτίνα δράσης περίπου 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει είτε πέντε βαριές πυρηνικές κεφαλές είτε 15 μικρότερες.

Οι κεφαλές αυτές απελευθερώνονται όταν ο πύραυλος φτάσει στο μέγιστο ύψος της τροχιάς του και μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα για να πλήξουν πολυάριθμους στόχους σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.

Ο μεγάλος αριθμός των κεφαλών θα δυσχέραινε εξάλλου τον εντοπισμό και την καταστροφή τους από την αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα. Οι κεφαλές του RS-28 λέγεται μάλιστα ότι διαθέτουν εξελιγμένα αντίμετρα ώστε να αποφεύγουν εισερχόμενους πυραύλους.

Σε κάθε περίπτωση, ο RS-38 είναι μακράν μεγαλύτερος από τον αμερικανικό Minuteman III ICBM, ο οποίος έχει βάρος 39 τόνους, μπορεί να μεταφέρει 3 κεφαλές, και είναι σήμερα ο μόνος ICBM που μπορεί να εκτοξευτεί από αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, ο κινητήρας του κατώτερου σταδίου του RS-28 δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Αύγουστο, ενώ τον Απρίλιο είχε προηγηθεί η δοκιμή μιας υπερηχητικής κεφαλής.

Η αντικατάσταση των σοβιετικών R-36M με το νέο μοντέλο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2018.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis