Home / Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Η γη δεν σταματά να τρέμει – Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ

Νέα Ζηλανδία: Η γη δεν σταματά να τρέμει – Νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ

Δεκάδες οι ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 7,8 Ρίχτερ της Κυριακής

Δύο οι νεκροί – «Εξαφανίστηκαν» δρόμοι από τις κατολισθήσεις – Συναγερμός για ρήμα σε φράγμα – Χαμόγελα από τη διάσωση υπεραιωνόβιας γυναίκας μέσα από συντρίμμια κτηρίου

Δεν σταματά να τρέμει η γη στη Νέα Ζηλανδία καθώς τα ξημερώματα της Δευτέρας σημειώθηκε άλλος ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σε συνέχεια του σεισμού-γίγαντα των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί την Κυριακή.

Μετά την τελευταία ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκε ρήγμα σε φράγμα στον ποταμό Κλάρενς προκαλώντας τη διαρροή μεγάλης ποσότητας νερού, σύμφωνα με το ραδιόφωνο “Radio New Zealand.”

«Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μετακινηθούν σε εδάφη με μεγαλύτερο υψόμετρο, αμέσως» μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός επικαλούμενος τις τοπικές αρχές.

Οι πρώτες εικόνες από τις καταστροφές στη Νέα Ζηλανδία

Παράλληλα από τις αλλεπάλληλες δονήσεις έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις που έχουν «καταπιεί» δρόμους και έχουν μετακινήσει σιδηροδρομικές γραμμές ενώ σε αρκετά σημεία κυριολεκτικά η γη έχει ανοίξει.

Μετακινήθηκαν μέχρι και γραμμές τρένου από τον σεισμό




Το πριν και το μετά ενός δρόμου που εξαφανίστηκε από τις κατολισθήσεις

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς και αρκετούς τραυματίες ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές σε υποδομές στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης της Κυριακής με τις αρχές να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μήνες για την αποκατάστασή τους.

Ωστόσο χαμόγελα προκάλεσε η είδηση για τον απεγκλωβισμό μέσα από τα συντρίμμια σπιτιού μιας γυναίκας 110 ετών η οποία επέζησε παρά το γεγονός ότι το σπίτι στο οποίο έμενε από το 1952 κατέρρευσε.

Μεγάλο το σοκ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ υποσχέθηκε βοήθεια, ενώ ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κέι είπε σε δημοσιογράφους, “Ήταν το πιό μεγάλο σοκ που θυμάμαι να έχει συμβεί στο Ουέλιγκτον. Θα υπάρξουν μεγάλα έξοδα επιδιόρθωσης οδών και δομών”.

Ο Κέι ανέβαλε ένα ταξίδι του στην Αργεντινή για μια σειρά συναντήσεων σχετικά με το εμπόριο προτού την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί στο Περού προς το τέλος της εβδομάδας.

Είπε ότι ήλπιζε να ταξιδέψει σήμερα στο τουριστικό θέρετρο της Καϊκούρα, το οποίο επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, και όπου σκοτώθηκε ένα άτομο από κατάρρευση κτιρίου.

Δείτε βίντεο από την στιγμή του σεισμού

Στο Ουέλιγκτον οι κάτοικοι δημιούργησαν κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο ύψωμα Βικτόρια, ενώ περίπου 100 άτομα, μεταξύ των και παιδιά, κατέφυγαν στο χαρακτηριστικό κτίριο της Βουλής, που μοιάζει με κυψέλη.

“Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα πήγαινα στη Βουλή με τις πιτζάμες μου”, είπε η Γερμανίδα τουρίστρια Άγκατα Μπλαζίνσκι, 35, που κοιμόταν σε ξενώνα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Η πολιτεία πρότεινε στους κατοίκους να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης ενώ το δίκτυο του τρένου τέθηκε εκτός λειτουργίας για να ελεχθεί για ζημιές. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ουέλινγκτον παρέμεινε ωστόσο σε λειτουργία, παρά κάποιες καθυστερήσεις πτήσεων.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Ζηλανδίας (NZX) είπε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά, παρότι πολλά γραφεία στην πρωτεύουσα ήταν κλειστά και το προσωπικό του χρηματιστηρίου εργάζεται από το σπίτι του.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας έπεσε στα 0,7086 του δολαρίου ΗΠΑ μετά το σεισμό (από 0,7125), αλλά ανέκαμψε στα 0,7110 του δολαρίου ΗΠΑ.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο λεγόμενο “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”, ένα τόξο 40.000 χλμ ηφαιστείων και υποθαλάσσιων ορυγμάτων που περιβάλλει μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού. Περίπου 90% όλων των σεισμών παγκόσμια σημειώνονται μέσα στην περιοχή αυτή.

Η ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός βρήκε τους περισσότερους κατοίκους στα σπίτια τους και έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, όπου μάλιστα ακούστηκαν σειρήνες και πολίτες βγήκαν κλαίγοντας στους δρόμους.

Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονταν συνεχώς μετασεισμοί με χρήστες στα social media να λένε ότι ήταν σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μετέφεραν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράισττσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.

Η ‘Αννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα καταγράφηκαν και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Ο Ρίτσαρντ Μακλίν, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Ουέλινγκτον, δήλωσε πως κάτοικοι απομακρύνονται από τα νότια παραλιακά προάστια της πόλης εξαιτίας της απειλής για τσουνάμι και υπάρχουν πληροφορίες για δομικές ζημιές σε αρκετά κτίρια. «Έχουμε πληροφορίες για σπασμένους υδραγωγούς ενώ πάρα πολλά αντικείμενα έχουν πέσει από γραφεία και ράφια», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό RNZ.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον ίδιο σταθμό από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα.

Ο Κρις Χιλ, πυροσβέστης στο Τσέβιοτ, μια παραλιακή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπε πως αξιωματούχοι πήγαιναν πόρτα με πόρτα και απομάκρυναν τους κατοίκους.

Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως υαλοπίνακες έσπασαν και έπεσαν από κτίρια στον δρόμο ενώ ξενοδοχεία και συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis