Home / Διεθνή / Ιστοσελίδες εντοπίζουν τα σκάφη των πλουσίων

Ιστοσελίδες εντοπίζουν τα σκάφη των πλουσίων

Το κυνήγι για τις πιθανές διασυνδέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ρώσο δισεκατομμυριούχο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη ιστοσελίδων που μπορούν να εντοπίζουν τις ακριβείς θέσεις των πανάκριβων σκαφών που έχουν οι πλούσιοι του πλανήτη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, που αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι σχετικές πληροφορίες -που είναι και αναδρομικές- είναι διαθέσιμες στον καθένα σε ειδικές ιστοσελίδες, όπως το Vessel.Finder.com, το MarineTraffic.com και το FlightAware.com.

Κάπως έτσι, για παράδειγμα, ανακαλύφθηκε ότι το γιοτ του Ριμπολόβλεφ βρισκόταν στις δαλματικές ακτές της Κροατίας πέρυσι τον Αύγουστο, την ίδια εποχή ακριβώς που έκαναν εκεί διακοπές η Ιβάνκα Τραμπ και ο σύζυγός της -βασικός πλέον σύμβουλος του Τραμπ- Τζάρεντ Κούσνερ – κάτι το οποίο ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε «καθαρή σύμπτωση» μέσω εκπροσώπου του.

Οι νέες τεχνολογίες γεωγραφικού εντοπισμού σε πραγματικό χρόνο και οι σχετικές εξειδικευμένες ιστοσελίδες έχουν κάνει ευκολότερο πια στον καθένα -και στους πανταχού παρόντες «παπαράτσι»- να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλουσίων και άλλων διασημοτήτων.

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ο καθένας μπορεί να πάει σε μια ιστοσελίδα, να πληκτρολογήσει ένα όνομα και να βρει το γιοτ ενός ιδιοκτήτη. Είναι λιγάκι τρομακτικό», δήλωσε ο Τζόναθαν Μπέκετ, διευθύνων σύμβουλος της μεσιτικής και συμβουλευτικής εταιρείας για γιοτ Burgess.

Από τη μία, αυτή η δυνατότητα προσφέρει περισσότερη διαφάνεια και ασφάλεια, αν π.χ. κάτι πάει στραβά σε ένα σκάφος μέσα στη θάλασσα. Από την άλλη όμως, ιδίως για όσους πρωτίστως θεωρούν το γιοτ ή το τζετ τους το κατ’ εξοχήν καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής τους, η επίγνωση ότι ψηφιακά «μάτια» συνεχώς τους παρακολουθούν, αποτελεί κάτι μεταξύ ενόχλησης και απειλής.

«Πολλοί πλούσιοι προτιμούν να παραμένουν κάτω από το ραντάρ», όπως είπε ο Μπέκετ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο με τις νέες τεχνολογίες.

Ορισμένες ιστοσελίδες, όπως το SuperYachtsFan.com, δεν παρέχουν στους χρήστες μόνο τη δυνατότητα να βρουν πού βρίσκεται ή βρισκόταν πρόσφατα κάποιο πλοίο ή τζετ, αλλά επίσης -χάρη στη συμβολή ουκ ολίγων ερασιτεχνών φωτογράφων που στέλνουν φωτογραφίες από λιμάνια και αεροδρόμια- πώς ακριβώς είναι η εμφάνιση κάθε ιδιωτικού πλοίου ή αεροπλάνου. Με μια μικρή αμοιβή, ορισμένες ιστοσελίδες στέλνουν σε κάποιον ενδιαφερόμενο ένα ιστορικό με τις κινήσεις ενός σκάφους ακόμη και χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες γιοτ ζητούν από τέτοιες ιστοσελίδες να διαγράφουν πληροφορίες που τους αφορούν, ενώ μερικοί δεν διστάζουν -παρόλο που απαγορεύεται- να απενεργοποιήσουν εν πλω στα σκάφη τους τις συσκευές, οι οποίες συνεχώς αναμεταδίδουν το στίγμα της θέσης τους (Σύστημα Αυτόματου Εντοπισμού).

«Μας λένε ότι ανησυχούν για λόγους ασφαλείας. Όμως στην πραγματικότητα δεν δίνουμε περισσότερα στοιχεία από όσα είναι διαθέσιμα στον καθένα με ένα ζευγάρι κιάλια», αντιτείνει ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Μέμος, διευθύνων σύμβουλος της MarineTraffic.

About Andreas Chondros