Home / Διεθνή / Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ προς τον κυπριακό λαό μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία

Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ προς τον κυπριακό λαό μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία

Διάγγελμα προς τον Κυπριακό λαό θα απευθύνει το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο διάγγελμα θα αναφερθεί στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία και θα εξηγήσει πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αύριο ή την Παρασκευή θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Λευκωσίας στις συζητήσεις στο Μοντ Πελερέν άπτετο των τριών βασικών κριτηρίων του εδαφικού: Αριθμός προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, εδαφικό ποσοστό, ακτογραμμή. Συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν, τα δύο από τα τρία. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν εφόσον δεν βρέθηκε χρυσή τομή στο βασικότερο των τριών κριτηρίων που είχε θέσει η ε/κ πλευρά, εκείνο του αριθμού της επιστροφής προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση.

Ηταν δε αυτό το κριτήριο στο οποίο φαίνεται ότι υπήρχαν ενδείξεις προσέγγισης κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών. Οπως προκύπτει, το εύρος που είχε θέσει η ε/κ πλευρά αφορούσε επιστροφή 90.000 προσφύγων. Σε αυτό, η τ/κ πλευρά φαινόταν να είναι θετικά διακείμενη μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών στο Μον Πελερέν ΙΙ, όπου ο αριθμός αυτός από την τ/κ πλευρά κατέβηκε στις 55 – 60.000. Αρμόδιες πηγές λένε πως ο κ. Ακιντζί ήταν πιθανότατα έτοιμος να καταθέσει χάρτη, αλλά όχι εκείνον τον χάρτη που θα ικανοποιούσε την ε/κ πλευρά.

πηγή:kathimerini.gr

About Andreas Chondros