Home / Ειδήσεις / Γιατί χασμουριόμαστε ή γιατί μας σηκώνεται η τρίχα ; Οι αμυντικοί μηχανισμοί που πραγματοποιεί το σώμα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Γιατί χασμουριόμαστε ή γιατί μας σηκώνεται η τρίχα ; Οι αμυντικοί μηχανισμοί που πραγματοποιεί το σώμα μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Χασμουρητό

 Αποτέλεσμα εικόνας για χασμουρητο
Όταν χασμουριόμαστε δεν σημαίνει απαραίτητα οτι βαριόμαστε. Στην πραγματικότητα το σώμα μας στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο εμποδίζοντας τον απο το να υπερθερμανθεί αλλά και για να εμποδίσει την ύπνωση, κρατώντας το άτομο ξύπνιο.

 

Το αίσθημα της στεναχώριας
Αποτέλεσμα εικόνας για στεναχωρια
Ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος απο τον σωματικό. Έτσι όταν στεναχωριόμαστε, το μυαλό μας θυμάται γεγονότα που δεν μας είναι ευχάριστα έτσι ώστε να μαθαίνουμε να μην ξαναβιώσουμε αυτόν τον πόνο.

 

Η αίσθηση της κίνησης που δεν υπάρχει
Σχετική εικόνα
Όταν το σώμα μας νιώθει κίνηση αλλά δεν μπορεί να τη δει υποθέτει οτι το άτομο έχει φάει κάτι δηλητηριώδες. Γι’αυτό το άτομο κάνει εμετό έτσι ώστε να απομακρυνθεί το υποτιθέμενο δηλητήριο.

 

Ανατριχίλα
Αποτέλεσμα εικόνας για ανατριχίλα
Όταν κρυώνουμε τότε ανατριχιάζουμε. Το σώμα των προγόνων μας όντας πιο τριχωτό πραγματοποιούσε αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να μην χάνεται η θερμότητα, και τον θυμάται ακόμα μέχρι σήμερα αν και έχει εξελιχθεί το είδος μας.

 

Τα ”ζαρωμένα” δάχτυλα
Αποτέλεσμα εικόνας για Pruney fingers
Οι επιστήμονες πιστεύουν οτι τα δάχτυλα μας γίνονται έτσι μόλις βραχούν για να μπορούμε να πιάσουμε κάτι ευκολότερα.

 

Γαργαλητό
Αποτέλεσμα εικόνας για γαργαλητο
Το γαργαλητό ενεργοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου που αισθάνεται τον πόνο και γι’αυτό προσπαθούμε να αμυνθούμε όταν μας γαργαλάνε. Επίσης, γελάμε για να δείξουμε την υποταγή μας.

 

Το κάψιμο απο τον ήλιο
Αποτέλεσμα εικόνας για sunburn
Καιγόμαστε επειδή το σώμα μας στέλνει αίμα στο δέρμα για να το προστατεύσει απο τις ακτίνες του ηλίου.

Κώστας Αθανασούλης

About Kostas Athanasoulis