Home / Ειδήσεις / Απροστάτευτος ο ΟΑΣΑ απέναντι σε βανδάλους

Απροστάτευτος ο ΟΑΣΑ απέναντι σε βανδάλους

Την αδυναμία του να προστατεύσει την ίδια του την περιουσία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός, όπως φαίνεται από τα συνεχιζόμενα περιστατικά βανδαλισμών σε βάρος εξοπλισμού του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών). Προχθές το βράδυ «άγνωστοι» έσπασαν τις πύλες εισόδου (μπάρες) του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον σταθμό του ηλεκτρικού «Ειρήνη», ενώ προκάλεσαν σημαντικές υλικές ζημιές και σε ένα βαγόνι. Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από έναν αγώνα μπάσκετ που έλαβε χώρα στο ΟΑΚΑ. Ο ΟΑΣΑ αποσυνδέει το συμβάν από τα πρόσφατα περιστατικά βανδαλισμών κατά του εξοπλισμού των συγκοινωνιακών φορέων. Είτε πρόκειται για οπαδούς, είτε για επιθέσεις κατά του ΟΑΣΑ, γεγονός παραμένει ότι ο εξοπλισμός του ΟΑΣΑ καταστρέφεται πριν ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Στελέχη του ΟΑΣΑ παραπέμπουν στην Ελληνική Αστυνομία, τονίζοντας διά στόματος διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Ιωάννη Σκουμπούρη ότι ο «φορέας φύλαξης και ελέγχου κάθε παραβατικής συμπεριφοράς είναι η Ελληνική Αστυνομία».

Το πρόσφατο περιστατικό στον σταθμό «Ειρήνη», στο οποίο ομάδα περίπου 200 ατόμων προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό των ΣΤΑΣΥ, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τα δύο άτομα ιδιωτικής εταιρείας security που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Πρόκειται για ένα περιστατικό έκτακτο, το οποίο δεν σχετίζεται με τα προηγούμενα» τονίζει ο κ. Σκουμπούρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει επαρκής μηχανισμός να καταστείλει τη δράση πολυπληθών ομάδων όπως η προχθεσινή.

Οσο συνεχίζεται όμως η μετατόπιση των ευθυνών από τον ΟΑΣΑ στην αστυνομία, αποτελεσματικά κατασταλτικά μέτρα δεν λαμβάνονται και η περιουσία του ΟΑΣΑ βρίσκεται εκτεθειμένη σε επιθέσεις και βανδαλισμούς. Ποιος πληρώνει τα σπασμένα; Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών το αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου, καθώς το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμη. Ο εξοπλισμός είναι ασφαλισμένος από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – LG, γεγονός το οποίο επιτρέπει στον ΟΑΣΑ να τηρεί μια πιο… παθητική στάση. Από την πλευρά της η ΤΕΡΝΑ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΟΑΣΑ, έχοντας ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Οργανισμού για αυξημένη αστυνόμευση, ειδικά όπου εγκαθίστανται οι πύλες εισόδου, αναγνωρίζοντας ότι η φύλαξη των ακυρωτικών μηχανημάτων στα λεωφορεία είναι δύσκολη.

«Εχουμε σοβαρό πρόβλημα με τη φύλαξη, γιατί οι υπάλληλοι των εταιρειών security είναι ανεκπαίδευτοι» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας Σπύρος Ρεβύθης. «Δεν είναι δυνατόν τη μία μέρα να φυλάνε ένα σούπερ μάρκετ και την άλλη ένα σιδηροδρομικό δίκτυο» επιμένει. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν προτείνει τη δημιουργία υπηρεσίας ασφαλείας από 50-60 εργαζομένους των ΣΤΑΣΥ, οι οποίοι γνωρίζουν το δίκτυο και έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των σταθμών και των μέσων σταθερής τροχιάς. Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργούσε έως το 2013, οπότε και καταργήθηκε για να αντικατασταθεί από ιδιωτικές εταιρείες.

kathimerini.gr

About Andreas Chondros