Home / Ελλάδα / Τσίπρας: «Όχι» καθυστερήσεις στην αξιολόγηση – Η Μέρκελ τον ρώτησε για τον Μητσοτάκη!

Τσίπρας: «Όχι» καθυστερήσεις στην αξιολόγηση – Η Μέρκελ τον ρώτησε για τον Μητσοτάκη!

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων τα επιτυχή αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Το προσφυγικό και η οικονομία απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Ο κ. Τσίπρας είπε στην Καγκελάριο ότι δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνοντας μια σειρά θετικών εξελίξεων στην οικονομία που δείχνουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων τα επιτυχή αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων και στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ σημείωσε πως η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την καθυστέρηση στην κατάθεση αντιπροτάσεων επί του ασφαλιστικού παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί έχουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς στα χέρια τους από τις αρχές του έτους.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση.

Η κα Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε ότι οι εκκρεμότητες με την ελληνική οικονομία πρέπει να τακτοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησε τον Πρωθυπουργό για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα, όπως μεταξύ άλλων και τη γνώμη του για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη λειτουργία των hotspots μέχρι την προσεχή σύνοδο κορυφή της ΕΕ στις 18 Φεβρουαρίου, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε και την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καθώς και του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Συνάντηση Τσίπρα – Κάμερον

Στη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κάμερον, ο κ. Τσίπρας άκουσε τον ομόλογό του να εκφράζει τη συμπαράσταση του Λονδίνου στις ελληνικές προσπάθειες διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, ο κ. Κάμερον δεσμεύθηκε για την αποστολή στην Ελλάδα κλιμακίου του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών που χειρίζεται με επιτυχία την επαναπροώθηση Πακιστανών προσφύγων, καθώς και την παροχή προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού από τη βρετανική ακτοφυλακή για τον καλύτερο έλεγχο των ελληνικών θαλασσίων συνόρων.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε εξάλλου τη συμβολή της Ελλάδας στην κάλυψη των αναγκών των προσφύγων από τη Συρία με το συμβολικό ποσό των 300.000 ευρώ.

Στην αντεπίθεση για τις επικρίσεις που δέχεται η Αθήνα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επιχείρησε να περάσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, αφήνοντας πλήθος αιχμών για την πολιτική άλλων κρατών – μελών στην τοποθέτησή του κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region» στο Λονδίνο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη ισχυρού προγράμματος επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, «εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και εντατικοποίηση της πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/306148/tsipras-ohi-kathusteriseis-stin-axiologisi-i-merkel-ton-rotise-gia-ton-mitsotaki/#ixzz3zHwKAxax
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati

totritomati