Home / Κόσμος / Το Brexit θα ήταν τραγωδία, προειδοποιεί ο Μανουέλ Βαλς από το Νταβός

Το Brexit θα ήταν τραγωδία, προειδοποιεί ο Μανουέλ Βαλς από το Νταβός

Νταβός, Ελβετία
Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο «αποσύνθεσης του ευρωπαϊκού σχεδίου μέσα στους επόμενους μήνες» εξαιτίας των διαφόρων κρίσεων που την απειλούν, προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, αναφέροντας κυρίως την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, και κυρίως την πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεχόμενο Brexit «θα ήταν τραγωδία» είπε ο Μανουέλ Βαλς, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να επέλθει συμφωνία με το Λονδίνο με κάθε τίμημα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός σήμανε συναγερμό για «όλους τους κινδύνους που μπορούν να οδηγήσουν σε αποσύνθεση του ευρωπαϊκού σχεδίου, όχι σε μερικά χρόνια, ούτε σε μερικές δεκαετίες, αλλά τους προσεχείς μήνες», αναφέροντας συγκεκριμένα «την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία, την άνοδο του λαϊκισμού», σημειώνοντας πως «ανάμεσα στους κινδύνους, υπάρχει βέβαια το Brexit».

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να αποτραπεί ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Ένα Brexit «θα ήταν αδιαμφισβήτητα κάτι κακό, πολύ κακό» δήλωσε στους δημοσιογράφους και προσέθεσε: «Πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ώστε να αποτραπεί [το ενδεχόμενο] αυτό, αλλά όχι με οποιαδήποτε τίμημα».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την πιθανότητα να υπάρξει μία συμφωνία τον προσεχή μήνα, ο Βαλς απάντησε: «Όχι, νομίζω ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Οι συνομιλίες άρχισαν πριν από λίγο. Πέρα από τις ομιλίες, πρέπει να μπορεί να γίνει αυτό πάνω σε ειδικές συγκεκριμένες βάσεις. Η Γαλλία θέλει μια συμφωνία να καθίσταται δυνατή αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα».

Το γραφείο του Μανουέλ Βαλς είχε ανακοινώσει ήδη από την Τετάρτη τον χαρακτήρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, προειδοποιώντας ότι η Γαλλία θα πάει στο Νταβός για να απευθύνει «ένα μήνυμα συναγερμού» για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο οποίο μετέχει η ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με οικονομικές και γεωπολιτικές απειλές κάθε είδους: κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί στους συμπατριώτες του να διεξαγάγει δημοψήφισμα για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ένωση έως τα τέλη του 2017.

Το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί ήδη από το 2016, κυρίως σε περίπτωση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της ΕΕ και της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ζητεί να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Ο Κάμερον έχει ζητήσει μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς, στους οποίους θέλει να έχει απαντήσεις πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ίσως ήδη από το προσεχές καλοκαίρι. Το πιο επίμαχο σημείο αφορά τα κοινωνικά επιδόματα προς τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ: ο Κάμερον θα ήθελε να επιβάλει μορατόριουμ τεσσάρων ετών πριν από οποιαδήποτε καταβολή επιδόματος.

Το θέμα προχωρεί αλλά «δεν θα υπάρξει συμβιβασμός για τις θεμελιώδεις αξίες όπως η μη διάκριση και η ελευθερία της κυκλοφορίας» προειδοποίησε την Τρίτη μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αρχιεπίσκοπος Πολ Γκάλαχερ, εξέφρασε την ελπίδα η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ, τονίζοντας ότι έξοδος της χώρας θα αποδυναμώσει την Ευρώπη, όπως γράφει την Πέμπτη η βρετανική εφημερίδα Telegraph επικαλούμενη συνέντευξη του αξιωματούχου στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV που μεταδόθηκε χθες, Τετάρτη.

«Πιστεύω ότι θα το δούμε σαν κάτι που δεν θα κάνει ισχυρότερη την Ευρώπη. Η Αγία Έδρα σέβεται την τελική απόφαση του βρετανικού λαού, οι βρετανοί ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν» επισήμανε..

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την ώρα που η τράπεζα Goldman Sacks συμφώνησε να δωρίσει ένα «σημαντικό εξαψήφιο ποσό» στην εκστρατεία «Britain Stronger In Europe» υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About totritomati

totritomati