Home / Ειδήσεις / Τον εφέτη Μέρικ Γκάρλαντ επέλεξε ο Ομπάμα για το Ανώτατο Δικαστήριο

Τον εφέτη Μέρικ Γκάρλαντ επέλεξε ο Ομπάμα για το Ανώτατο Δικαστήριο

Στη θέση του Άντονιν Σκάλια

Ουάσινγκτον
Έπειτα από πολλές εβδομάδες σκέψης και μυστικών διαβουλεύσεων, ο Μπαράκ Ομπάμα έριξε το γάντι στους Ρεπουμπλικανούς ανακοινώνοντας ότι επέλεξε τον Μέρικ Γκάρλαντ, εφέτη δικαστή και πρώην εισαγγελέα που «χαίρει του σεβασμού και των δύο κομμάτων» για την πλήρωση της ένατης θέσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έμεινε κενή μετά τον θάνατο του Άντονιν Σκάλια, τον Φεβρουάριο.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε το όνομα του Γκάρλαντ κάνοντας λόγο για ένα «κοφτερό νομικό μυαλό» και τονίζοντας ότι ο δικαστής έχει επιδείξει «σεμνότητα, ακεραιότητα και αμεροληψία».

Υπογράμμισε ότι ο Μέρικ Γκάρλαντ έχει επαινεθεί για το έργο του τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα, λέγοντας ότι διαθέτει τη σπάνια ικανότητα να ενώνει τα «αταίριαστα ζευγάρια». Ο υποψήφιος που επελέγη για τη θέση κατανοεί ότι η δικαιοσύνη είναι «κάτι παραπάνω από μια αφηρημένη θεωρία» συνέχισε ο Ομπάμα.

Λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο κατάλληλος για το Ανώτατο Δικαστήριο» από τον Γκάρλαντ, επισημαίνοντας την μακρόχρονη εμπειρία του στο ομοσπονδιακό δικαστικό σύστημα.

Ο 63χρονος Μέρικ Γκάρλαντ θεωρείται μετριοπαθής προοδευτικός και σήμερα είναι ο επικεφαλής δικαστής του Εφετείου της Ουάσινγκτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι θα ήταν λανθασμένη η επιλογή να μετατραπεί σε πολιτική διαμάχη ο διορισμός του Γκάρλαντ στο Ανώτατο Δικαστήριο. Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τη διαδικασία και να αρθεί υπεράνω της μικροπολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είχε προηγούμενο μια απόφαση του Σώματος να μην εξετάσει καν την υποψηφιότητα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος «εκπλήρωσε το συνταγματικό καθήκον του» και τώρα η Γερουσία θα πρέπει να ασκήσει το δικό της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ενεργήσει «με δίκαιο τρόπο» και θα επικυρώσει «τώρα» τον διορισμό του Γκάρλαντ.

Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που κρατούν αυτό το αξίωμα ισοβίως, ορίζονται από τον πρόεδρο, όμως επαφίεται στη Γερουσία να εγκρίνει ή να απορρίψει μία υποψηφιότητα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στο Κογκρέσο, υποστηρίζουν ότι για την πλήρωση της κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αφού αναλάβει τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2017. Επιμένουν μάλιστα ότι θα αρνηθούν να εξετάσουν οποιονδήποτε υποψήφιο προτείνει ο Ομπάμα, όποιο και αν είναι το βιογραφικό του.

Δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο λειτουργεί σήμερα μόνο με οκτώ δικαστές -τέσσερις «συντηρητικούς» και ισάριθμους «προοδευτικούς»- το πρόσωπο που θα διοριστεί στην ένατη έδρα αναμένεται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του Σώματος.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ, που αναμένεται από αύριο να ξεκινήσει επαφές με γερουσιαστές και των δύο κομμάτων, αποδέχτηκε τον διορισμό του λέγοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη τιμή» που του έχει γίνει στη ζωή του. Η πίστη στο Σύνταγμα των ΗΠΑ υπήρξε ανέκαθεν το ορόσημο του επαγγελματικού βίου του, συνέχισε, τονίζοντας ότι οι δικαστές πρέπει να τηρούν τον νόμο και όχι να τον φτιάχνουν.

Ο Γκάρλαντ είναι ένας πολύ έμπειρος δικαστικός που έχει αναλάβει στο παρελθόν, ως εισαγγελέας, πολύ σημαντικές ποινικές έρευνες όπως εκείνη σε βάρος του Τίμοθι Μακβέι, του δράστη της βομβιστικής επίθεσης στην Οκλαχόμα Σίτι, το 1995, όπου σκοτώθηκαν 168 άνθρωποι.

Συμμετείχε επίσης στην έρευνα που αφορούσε τον Τεντ Καζίνσκι, τον επονομαζόμενο «Unabomber» που σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους με τα παγιδευμένα δέματα που έστελνε επί πολλά χρόνια σε πανεπιστήμια και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis