Home / Ελλάδα / Τι ζητούν, τι παίρνουν και τι χάνουν οι δανειστές στο ασφαλιστικό

Τι ζητούν, τι παίρνουν και τι χάνουν οι δανειστές στο ασφαλιστικό

Δέκα «καυτά» θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα του ασφαλιστικού, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των δανειστών να μην έχουν ακόμα βρει κοινό πεδίο όσον αφορά τις συντάξεις. Την ίδια στιγμή αναζητείται το κοινό πεδίο για την τελική συμφωνία που θα ανοίξει τη στρόφιγγα της ρευστότητας, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αισιόδοξος και να απευθύνει πολιτικό προσκλητήριο στήριξης των «κόκκινων γραμμών» της κυβέρνησης. Η πορεία των διαπραγματεύσων όπως την αναλύουν οι εφημερίδες του Σαββάτου.

Το ασφαλιστικό παραμένει το σημείο«κλειδί» που ίσως «ξεκλειδώσει» τη συμφωνία, με δέκα σημεία να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με το Έθνος, είναι:

1. Περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
2. Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
3. Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τα κατώτατα όρια
4. Εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού στις κύριες συντάξεις
5. Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
6. Εφαρμογή ρητρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία
7. Περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων
8. Ενοποίηση των Ταμείων
9. Η τύχη της πρότασης για επαναφορά 13ης σύνταξης
10. Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τρεις παρεμβάσεις έχουν κλείσει: οι ενοποιήσεις των Ταμείων, ο περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα. Φόρμουλα για να αρθεί το αδιέξοδο προωθείται στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία αναμένεται να δοθεί ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ. Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την κατάργηση των λεγόμενων «ενδιάμεσων» ορίων, δηλαδή των συνταξιοδοτικών διατάξεων που επιτρέπουν την έξοδο πριν από τα 62, αναφέρει το Έθνος.

Κατηγορηματικά αντίθετη βρίσκει την κυβέρνηση η πρόταση των δανειστών για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις ωστόσο. Σε αυτό που τώρα επιμένουν οι θεσμοί για τις κύριες συντάξεις είναι η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού με βάση το νόμο 3863, τον οποίο η κυβέρνηση έχει παγώσει στο πλαίσιο των «κόκκινων γραμμών» της, τονίζει το Έθνος.

Στο μεταξύ, προσκλητήριο στήριξης των «κόκκινων γραμμών» για ασφαλιστικό, εργασιακά και υφεσιακά μέτρα απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές» της λαϊκής εντολής, αλλά και η προϋπόθεση για να αλλάξει σελίδα η χώρα, γράφει η σημερινή Αυγή. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη και του Νίκου Νικολόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη του λαού και όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων, εξαιρώντας μόνο όσους έχουν ήδη… αυτοεξαιρεθεί, τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο δηλαδή, σημειώνει η εφημερίδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε προς τον πρόεδρο του Ποταμιού, τον οποίο κάλεσε«αποκοπεί από τον πυρήνα του χθες που έριξε τη χώρα στα βράχια».

Όπως αναφέρει η Αυγή, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για τελική συμφωνία με τους δανειστές, καλώντας τους, ταυτόχρονα, να επιδείξουν την πολιτική βούληση που απαιτείται και να μην επιχειρήσουν «να δολοφονήσουν τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε γιατί αυτό το έγκλημα δεν θα έχει σιγαστήρα».

«Ξεθωριάζουν επικίνδυνα οι κόκκινες γραμμές» εκτιμά ο Δρόμος της Αριστεράς αποδίδοντας την εκτίμηση του στην κλιμάκωση των εκβιασμών. Απαραβίαστες ωστόσο θεωρεί το 56,7% τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά, όπως προκύπτει σε δημοσκόπηση της MARC για την Εφημερίδα των Συντακτών. Ο ένας στους δύο βλέπει θετικά την κυβέρνηση και θεωρεί ότι διαπραγματεύεται σωστά είναι το συμπέρασμα της νέας έρευνας.

Μεγάλη παραμένει η απόσταση ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς, με αποτέλεσμα οι προσδοκίες για το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να είναι χαμηλές, εκτιμά από την πλευρά της η Καθημερινή. Στο μεταξύ, την εικόνα μίας ήδη χρεοκοπημένης χώρας παρουσιάζει σε μεγαλοδημοσιογράφο, στενός συνεργάτης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα. Η Εφημερίδα των Συντακτών παρουσιάζει το μέιλ με τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών» που το στέλεχος της ΤτΕ έστειλε, με το οποίο όπως εκτιμά η ΤτΕ προσπαθεί να «ροκανίσει την κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Τα Νέα περιγράφει πως η νέα κυβέρνηση χτίζει ένα περίπλοκο σύστημα διανομής της εξουσίας. Τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας επιλέγονται κατά κόρον στα υπουργεία με επικεφαλής στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα αναλογικής συμμετοχής των ΑΝΕΛ, σημειώνει η εφημερίδα. Παράλληλα, στο νέο σύστημα εξουσίας παραμένουν ή προστίθενται στελέχη που θεωρούνται να έχουν επαφή με το καραμανλικό περιβάλλον, αναφέρεται επίσης.

About totritomati

totritomati