Home / Ειδήσεις / Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ την Τετάρτη το απόγευμα

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ την Τετάρτη το απόγευμα

Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας δέκα λεπτών, είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η νέα διαμεσολάβηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμενόταν από το πρωί της ίδιας ημέρας σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαμεσολάβηση του κ. Γιούνκερ θα γινόταν σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πολιτικών.

Η πρόταση της Κομισιόν παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να φέρει τα εναλλακτικά μέτρα που θα γεφυρώσουν το χάσμα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ έχει την πεποίθηση ότι εάν η ελληνική πλευρά συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική πρόταση, τότε ο ίδιος θα καταφέρει να πείσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Σε αυτό το σημείο «αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί», αναφέρουν.

Ο κ. Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεδομένα, ως έχουν σήμερα είναι τα εξής:

1. Εάν η Ελλάδα αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 εκατ. ευρώ στα 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, προχωρήσει στο θέμα καταπολέμησης των καρτέλ στην αγορά αγαθών και δεχθεί να αναβάλει για μερικούς μήνες το θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε το θέμα του ΦΠΑ και το υπόλοιπο ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν. Η Κομισιόν συμμερίζεται την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει μετά από σχετικές μελέτες. Εάν μπει φρένο στις πρόωρες συντάξεις, τότε τα υπόλοιπα μπορούν να επιλυθούν το Φθινόπωρο.

2. Δώδεκα μέλη του Eurogroup είναι πλέον κατά της όποιας ευνοϊκότερης επίλυσης του ελληνικού θέματος. Χθες στη συνάντηση των πέντε προέδρων στις Βρυξέλλες το θέμα δεν συζητήθηκε σε βάθος με αποτέλεσμα να παραμείνει το «κενό στις διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος του Eurogroup ίσως αναλάβει να καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση (χειρότερη από αυτή της Κομισιόν) τίποτα, όμως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

3. Αρκετές χώρες είναι κατά μιας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα, καθώς θέλουν να επιλυθούν τα τεχνικά θέματα πριν από όποια συνάντηση. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει μετά το Eurogroup της Πέμπτης.

4. Συγκεκριμένοι κύκλοι σε ΕΕ και ΔΝΤ πίσω από την διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας βλέπουν το ρόλο του Γ. Βαρουφάκη. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο υπουργός που έχει επαφές με δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης που χειρίζεται τις πτωχεύσεις συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση να μην πληρωθεί το ΔΝΤ πάρθηκε μετά από μελέτη του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου, εκπρόσωπο του οποίου είδε ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ.

5. Ο κίνδυνος να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι υπαρκτός όσο συνεχίζεται το αδιέξοδο, αλλά εμπεριέχει δυσκολίες.

6. Στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας εξετάστηκαν δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα. Από default μέχρι και Grexit.

7. Υπάρχει σχέδιο για το χρέος και πηγές αναφέρουν ότι είναι εις γνώση του Αλ. Τσίπρα που επιλέγει να σηκώνει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά μεγάλη επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων και χαμηλότερα επιτόκια. Όμως η όποια αναφορά επί του θέματος στην συμφωνία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επανάληψη της δέσμευσης της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

8. Κανένα κράτος της ΕΕ δεν είναι τώρα διατεθειμένο να δεχθεί ότι κυβέρνηση χώρας που έλαβε τόση μεγάλη βοήθεια κινδυνεύει να τινάξει τα πάντα στον αέρα για διαφωνίες που οι ψυχραιμότεροι βλέπουν ότι εύκολα καλύπτονται με καλή θέληση. Φυσικά υπάρχει και μια μερίδα που δεν βλέπει με καλό μάτι την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και βεβαίως υπάρχει και η μερίδα που θεωρεί ότι εξαρχής η επιδίωξη του κ. Τσίπρα ήταν η έξοδος από το ευρώ.

Πηγή:http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=714041

About Panos Dreamer

Panos Dreamer