Home / Οικονομία / Σκληρή γραμμή από το Eurogroup στην Αθήνα

Σκληρή γραμμή από το Eurogroup στην Αθήνα

Συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, βάζοντας έτσι «πάγο» στις προσπάθειες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Αναλυτική» επανέλαβε με νόημα.

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές για να καλυφθούν τα κενά. Ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει. Χάθηκε πολύς χρόνος το τελευταίο δίμηνο και πρέπει να επιταχύνουμε».

Η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει. «Θα εξετάσουμε το θέμα στο επόμενο Eurogoup στις 11 Μαΐου».

Ο ίδιος στο ερώτημα αν ένα επιπλέον Eurogroup αυτόν τον μήνα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών απάντησε:

«Αυτή είναι η ανάποδη σειρά που ακολουθείται. Πρέπει να υπάρξει πρώτα επιτάχυνση διαδικασιών, αποτέλεσμα από αυτές τις διαδικασίες, με μία θετική αξιολόγηση από πλευράς θεσμών πριν το Eurogroup μπορεί να αποφανθεί επ’ αυτού».

«Δεν θα βρισκόμαστε από εβδομάδα σε εβδομάδα για να δούμε αυτό το πακέτο ως Eurogroup. Η δουλειά αυτή πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών και κατόπιν το Eurogroup θα λάβει τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις. Αν είναι απαραίτητο και αν είναι εφικτό ναι θα υπάρχει ένα Eurogroup επιπλέον αλλά δεν είναι στον ορίζοντα κάτι τέτοιο επί του παρόντος», συμπλήρωσε.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται μια συνολική συμφωνία, μια λύση – πακέτο
Από τη δική του πλευρά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος,  Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι «κατά τους τελευταίους δύο μήνες θα ήταν λάθος να πουμε ότι τίποτα δεν έχει γίνει. Έχουμε σημειώσει πρόοδο, φυσικά περιορισμένη, μη επαρκή, αλλά έχει σημειωθεί, κατά κύριο λόγο τις τελευταίες μέρες».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, σε άλλα σημεία υπάρχουν διαφωνίες. Χρειάζεται μια συνολική συμφωνία, μια λύση – πακέτο, αλλά ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους».

«Πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα, από αυτό Σαββατοκύριακο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μείνει η Ελλάδα ευημερούσα μέσα στη ζώνη του ευρώ», είπε.

Ντράγκι: Ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε νέο ελληνικό «κούρεμα» στα ενέχυρα του ELA
Μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουμε το ελληνική κούρεμα στα ενέχυρα του μηχανισμού ELA σημείωσε ο M. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι ρευστότητα έκτακτης ανάγκης θα δοθεί για όσο χρονικό διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και διαθέτουν επαρκή ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ωστόσο, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου στη συνέχεια, για την εύθραυστη κατάσταση με τις συνεχιζόμενες εκροές από τις τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς και το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι τώρα στο υψηλότερο σημείο τους από το 2012.

Ρέγκλινγκ: Σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία όπως είπε με τον τρόπο αυτό εξοικονομεί χρήματα της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο ίδιος, θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο στο τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Bloomberg: Ανεύθυνος και τυχοδιώκτης ο Βαρουφάκης

Ντάισελμπλουμ: Ζήτημα επείγουσας ανάγκης να επιτευχθεί συμφωνία


Πηγή: http://www.real.gr/?page=arthro&id=411156&catID=11

About totritomati

totritomati