Home / Ειδήσεις / «Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου» λέει ο Θ.Φέσσας για την αξιολόγηση

«Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου» λέει ο Θ.Φέσσας για την αξιολόγηση

Κρούει κώδωνα κινδύνου

Αθήνα
Κώδωνα κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας για την καθυστέρηση της αξιολόγησης τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις. Σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία».

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδας ο κ. Φέσσας στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της υπερ-φορολόγησης σημειώνοντας ότι τα κίνητρα φοροδιαφυγής μεγαλώνουν.

Ζήτησε δε σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων ώστε να απεμπλακούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας και η αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

«Η κοινωνία βρίσκεται σε νευρική κρίση, η οικονομία επιεικώς υπολειτουργεί και η πολιτεία δυσκολεύεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εντείνονται οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.»

Ξεκινώντας με αυτή την ευρύτερη διαπίστωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας παρενέβη σήμερα, Πέμπτη, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδας, θέτοντας όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Μιλώντας για την 1η αξιολόγηση του προγράμματος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι αυτή καθυστερεί επικίνδυνα αφού «σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία».

Ο κ. Φέσσας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υπερ-φορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και στην επακόλουθη ενθάρρυνση της παραβατικότητας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα κίνητρα φοροδιαφυγής μεγαλώνουν, καθώς οι αυξημένοι συντελεστές δημιουργούν κίνητρο για μεγαλύτερη φοροκλοπή.

«Αντί να συζητάμε ριζοσπαστικές λύσεις, όπως τη φορολόγηση όλων από το πρώτο ευρώ με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, εξαντλούμαστε σε σενάρια περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Προσεγγίζουμε έτσι οριακές καταστάσεις, όπου τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπερφορολόγησης, είναι αδύνατη πλέον η προσέλκυση κεφαλαίων και ατόμων υψηλής εξειδίκευσης, που εγκαθίστανται σε χώρες του εξωτερικού.»

Ο κ. Φέσσας ανέδειξε ως λύση την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με συνακόλουθη μείωση της χρήσης μετρητών, σημειώνοντας ότι «η υποχρεωτική καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, μόνον οφέλη μπορούν να έχουν.

» Μόνο από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις μπορεί να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια να μειωθούν έως 80%, και το κράτος να εισπράττει επιπλέον ΦΠΑ έως 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Φέσσας επισήμανε ότι οι τράπεζες αν και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν χρηματοδοτούν την οικονομία, καθώς επιβαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων.

«Το όλο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος δημιουργεί έναν εφησυχασμό, την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει χρόνος για την επίλυση των προβλημάτων.»

Ο κ. Φέσσας επέμεινε ότι η σωστή διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να απεμπλακούν οι τράπεζες και να αναδιαρθρωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας.

«Ο ηθικός κίνδυνος απειλεί να κλονίσει την ελάχιστη πίστη που απέμεινε στο τραπεζικό σύστημα και πρέπει να μπει άμεσα τέλος σε ένα καθεστώς που ευνοεί τους ασυνεπείς» είπε χαρακτηριστικά και έκλεισε λέγοντας «δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες καθυστερήσεις μετά από επτά χρόνια ισχνών αγελάδων, φτωχοποίησης και ανυποληψίας. Οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν από μόνες τους. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι γι’ αυτές».

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis
x

Check Also

Ρωσία: Πακέτο οικονομικών κινήτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας ύψους 65 δισ. ευρώ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παρουσίασε σήμερα σχέδιο οικονομικών κινήτρων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (65 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.