Home / Διεθνή / Σε δείπνο «επανεκκίνησης» καλεί η Ιταλία τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ

Σε δείπνο «επανεκκίνησης» καλεί η Ιταλία τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ

«Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, έχει τελειώσει»

Ρώμη, Ιταλία
Η Ιταλία προσκάλεσε σήμερα στη Ρώμη τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που έγινε στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα να γίνει μια επανεκκίνηση, από τώρα και μέχρι τον επόμενο χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου που αιμορραγεί.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε τους συναδέλφους του της παλιάς «Ευρώπης των έξι» να συναντηθούν στη Ρώμη για δείπνο εργασίας που θα αποτελέσει την αφετηρία «ενός κοινού στοχασμού για το πώς θα ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινώντας από τις κυριότερες προκλήσεις που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι υπουργοί θα μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές επανεκκίνησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης», βάσει της ανακοίνωσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι το επαναλαμβάνει κάθε τόσο: αυτή η Ευρώπη δεν λειτουργεί πια και, αν δεν αλλάξει, θα εξαφανιστεί, παρασυρόμενη από το κύμα του λαϊκισμού που εξακολουθεί να διογκώνεται, μεταξύ άλλων και στην ιταλική χερσόνησο.

«Αν η Ευρώπη δεν αλλάξει οπτική και στρατηγική, έχει τελειώσει» δήλωσε και πάλι την Τρίτη ο Ρέντσι μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Ανησυχώ για την πιθανότητα να καταρρεύσει η Συνθήκη Σέγκεν. Χωρίς τη Συνθήκη αυτή, η ευρωπαϊκή ταυτότητα τίθεται σε κίνδυνο» αναφέρει, τονίζοντας ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μια ατζέντα για την ανάπτυξη και την μείωση της γραφειοκρατίας», όπως και «μια συμφωνία με τις αφρικανικές χώρες για να αναπτυχθούν οι υποδομές και να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές».

Ως προς το ενδεχόμενο Brexit, ο Ρέντσι δήλωσε «θα ήταν κάτι φοβερό», όμως συμπλήρωσε πως «στοιχηματίζει και βασίζεται στον Ντέιβιντ Κάμερον» διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της την έξοδο της Βρετανίας λόγω μη επίτευξης συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου».

Η ιταλική κοινή γνώμη, αν και τασσόταν για πολλά χρόνια υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αρνείται σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης και ισχνής ανάπτυξης.

Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κινηθούμε και γρήγορα, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, που έχει κάνει την αέναη κίνηση ένα από τα πιστεύω του στην πολιτική.

«Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε μία δημόσια συζήτηση για το πώς λειτουργεί σήμερα η ΕΕ και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα», συνοψίζει για το Γαλλικό Πρακτορείο ο ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι, που πρόσκειται στον Ρέντσι.

Ευνοϊκό χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα είναι ευνοϊκό, σύμφωνα με τη Ρώμη. Το 2017 η Ευρώπη θα «γιορτάσει] τα 60 χρόνια της ύπαρξής της μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ενώ βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Αυτές οι προθεσμίες «πρέπει να προετοιμαστούν», εξ ου και η ανάγκη να ανοίξει μία δημόσια συζήτηση: «Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιοι είναι οι σκοποί που θέλουμε να επιτύχουμε, και ποιος είναι έτοιμος να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο;» εξηγεί ο Γκόζι.

Ο ιταλός υφυπουργός δεν τρέφει ωστόσο πολλές ψευδαισθήσεις για την ικανότητα που έχει σήμερα η ΕΕ να μεταρρυθμιστεί. «Σήμερα οι πολιτικές συνθήκες για αλλαγή δεν υφίστανται, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε μια διαδικασία» που θα μπορούσε να τις ευνοήσει με σκοπό μία «επανεκκίνηση της Ευρώπης», επέμεινε.

Και, στο πλαίσιο αυτό, οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με θετικό τρόπο προκειμένου να «οργανωθούν εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη, που πρέπει να βαθύνει, και μία ευρύτερη ενιαία αγορά, η οποία πρέπει να συμπληρωθεί», προσθέτει.

Διότι, για τη Ρώμη, η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι καθόλου ταμπού. «Μια Ευρώπη πιο ολοκληρωμένη θα είναι μια Ευρώπη των διαφορών», σημειώνει στο σημείο αυτό ο Σάντρο Γκόζι. «Είναι απατηλό να σκεφτόμαστε ότι 28 χώρες πηγαίνουν όλες με την ίδια ταχύτητα και κάνουν όλες τα ίδια πράγματα την ίδια στιγμή» εξηγεί. Δεν πρόκειται για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε, «όμως δεν μπορούμε πλέον να δεχθούμε πως η μία ή η άλλη χώρα [θα] θέτει βέτο σε ένα σχέδιο εμβάθυνσης» προσθέτει ο ιταλός υφυπουργός.

Όμως, μπορούμε να πάμε προς μια μεγαλύτερη Ευρώπη, όταν η τελευταία μοιάζει να ψάχνει τη σωτηρία της στην αναδίπλωση στον εαυτό της; Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και να γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε το έδαφος στους λαϊκιστές και μόνο, εξηγεί ακόμη ο Γκόζι.

Η Ευρώπη είναι ταυτόχρονα «ελλιπής και πολύ πολύπλοκη», αυτό πρέπει να πολεμήσουμε, προσθέτει. Εξ ου και η ιδέα της επιστροφής στην αρχή, ξεκινώντας από τις έξι ιδρυτικές χώρες, η υποστήριξη των οποίων θα είναι αναγκαία, ξεκινώντας από τη Γερμανία, με την οποία η Ρώμη διατηρεί θυελλώδεις σχέσεις εδώ και μερικούς μήνες.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο αναμένει ότι θα συμβάλει επίσης στη δημόσια συζήτηση και η πρόεδρός του, Λάουρα Μπολντρίνι, ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη εθνικής διαβούλευσης μέσω Διαδικτύου για την Ευρώπη, ώστε να μπορούν οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για το θέμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

About admin

admin