Home / Οικονομία / ΣΕΒ: Ο Τσίπρας του 2014 και ο Τσίπρας του 2015

ΣΕΒ: Ο Τσίπρας του 2014 και ο Τσίπρας του 2015

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στη σημερινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ, συμμετέχοντας για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, σε μία περίοδο που η ρευστότητα στην αγορά βρίσκεται σε κρίσιμα επίπεδα.

Απόψε το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μηνύματα προς το εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και προς τους επιχειρηματίες, οι οποίοι κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας τόσο τη συμφωνία, όσο και το περιεχόμενό της. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις συναντήσεις που είχε ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναλύσει τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που περιελάμβανε κυρίως την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στην περσινή ομιλία του, μάλιστα, είχε υποσχεθεί στους επιχειρηματίες ένα “ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιό μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση, που βάζει τέλος στην «εσωτερική υποτίμηση» και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, ως μέσων άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής”.

Επιγραμματικά, ο κ. Τσίπρας είχε εξαγγείλει το περσινό Μάιο:

-Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

-Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.

-Ανοίγουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

– Εισάγουμε στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

-Καθιστούμε βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Στην παραδοσιακή απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η Πρόεδρος της BUSINESSEUROPE κα. Emma Marcegaglia και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ.Στο τρίτο μέρος της Γενικής Συνέλευσης (13.15-13.45) θα μιλήσει στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2014, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2014), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2015.


Πηγή: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/233078-seb-o-tsipras-tou-2014-kai-o-tsipras-tou-2015

About totritomati

totritomati