Home / Οικονομία / Σαπέν vs Σόιμπλε για την Ελλάδα

Σαπέν vs Σόιμπλε για την Ελλάδα

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για το αν υπάρχει σχέδιο B για την Ελλάδα

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς αν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις όλων σχεδόν των υπουργών της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Εξάλλου, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.

Χρησμός Σόιμπλε για το Plan B

Με το σχέδιο για ενοποίηση της Γερμανίας το 1989 παρομοίασε σήμερα ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο από της Ελλάδας από το ευρώ, το λεγόμενο και Plan B για την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά, για το αν υπάρχει σχέδιο από την ευρωζώνη, παρομοίασε την τρέχουσα συγκυρία με την ενοποίηση των δυο Γερμανιών. «Αν είχαμε δηλώσει εκ των προτέρων το σχέδιο ενοποίησης, όλοι θα είχαν πει ότι οι Γερμανοί τρελάθηκαν», τόνισε.

«Το ερώτημα εάν υπάρχουν εναλλακτικές εάν ο κόσμος καταστραφεί ή αν όλα αποδειχθούν διαφορετικά από τις προσδοκίες, παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, δεν θα έπρεπε να τίθεται σε υπεύθυνους πολιτικούς». υπογράμμισε σύμφωνα με το forexlive, τονίζοντας ότι είναι ένα “άλυτο δίλημμα”.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι όπως είναι. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε.

Η άρνηση της Ευρώπης να προετοιμάσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα προβληματίζει ορισμένους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την άλλη είναι βέβαιο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικρίθηκε έντονα χθες από τους ομολόγους του της ζώνης του ευρώ για την βραδυπορία που, κατά τη γνώμη τους, υπάρχει στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.

Διπλωματικές πηγές αναγνώρισαν, πάντως, στη Ρίγα ότι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου.

«Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι «ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο ΟΙκονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα.

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μέρες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.


Πηγή: http://www.real.gr/?page=arthro&id=411397&catID=2

About totritomati

totritomati