Home / Ειδήσεις / Πώς εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του Μητροπολίτη Νύσσης

Πώς εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία του Μητροπολίτη Νύσσης

Οι χώροι του διαμερίσματος παρουσίαζαν εικόνα επιλεκτικής έρευνας. Οι δράστες, δύο Αφγανοί και ένας Ιρανός τον σκότωσαν κλείνοντάς του το στόμα με ένα πανί

Εξιχνιάστηκε μετά από 5 χρόνια ερευνών από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και της Ασφάλειας Αττικής, η ανθρωποκτονία σε βάρος του 83χρονου Μητροπολίτη Νύσσης Ελευθερίου, κατά κόσμο Γεώργου Κατσαΐτη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις 5 Ιανουαρίου 2012, μέσα στο διαμέρισμα 2 ορόφου πολυκατοικίας, επί της οδού Κοδριγκτώνος 40, στον Άγιο Παντελεήμονα.

Οι χώροι του διαμερίσματος παρουσίαζαν εικόνα επιλεκτικής έρευνας, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ίχνη παραβίασης στην πόρτα εισόδου.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του επήλθε από απόφραξη των αναπνευστικών οδών με πανί. Όπως προέκυψε από την πολυετή έρευνα και την ενδελεχή συνδυαστική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, δράστες είναι τρεις αλλοδαποί εκ των οποίων δύο Αφγανοί ηλικίας 21 ετών και οι δύο και ένας 46χρονος Ιρανός.

Μετά από αναζήτηση, εξακριβώθηκε ότι ένας εκ των δραστών διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ οι άλλοι δύο, μετά την ανθρωποκτονία αναζητούσαν τρόπους διαφυγής στο εξωτερικό.

Ο δράστης που εντοπίστηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστρία είναι ο Ιρανός, ο οποίος μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών κλήθηκε για κατάθεση, όμως υποστήριξε πως δεν γνώριζε τίποτα, αλλά υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις και καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, αλλά θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή του πλέον.

Αντίστοιχα, τότε, οι δύο Αφγανοί διέφυγαν αρχικά στην Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν από συνοριοφύλακες και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην χώρα. Στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν αφού μέχρι τότε δεν είχε προκύψει η εμπλοκή τους με την δολοφονία και πλέον εκτιμάται πως και αυτοί έχουν διαφύγει σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Νύσσης, που είχε διατελέσει αρχιερατικά καθήκοντα επίσης στο Λονδίνο και στην Τεχεράνη, ήταν ένας ιδιαίτερα ευσπλαχνικός και ελεήμων άνθρωπος και άνοιγε πολύ εύκολα την πόρτα του, δίνοντας ό,τι είχε σε όποιον του ζητούσε βοήθεια.

Αυτό φαίνεται εκμεταλλεύτηκαν και οι δράστες και απλά του χτύπησαν την πόρτα με αποτέλεσμα το θύμα να τους ανοίξει την πόρτα δίχως δισταγμό. Οι δράστες τον ακινητοποίησαν και του έκλεισαν το στόμα με ένα πανί, μέχρι που έχασε την ζωή του από ασφυξία.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στις 11:30 το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων του 2012, σαν σήμερα δηλαδή, μετά από εκκλήσεις γνωστών του στην Αστυνομία που δεν τον έβρισκαν και ανησυχούσαν.

Στο σπίτι βρέθηκε πεταμένο στο πάτωμα ένα άδειο πορτοφόλι και ανοιγμένα συρτάρια. Εκτιμάται πως οι δράστες αφαίρεσαν μικτό χρηματικό ποσό, όσα δηλαδή θα μπορούσε να είχε στο πορτοφόλι του το θύμα και δεν κατάφεραν να βρουν το κλειδί του χρηματοκιβωτίου που είχε μέσα στο σπίτι ο Μητροπολίτης, το οποίο ανακάλυψαν οι αστυνομικοί και βρήκαν μέσα σε αυτό τους αρχιερατικούς του σταυρούς και τα αρχιερατικά του εγκόλπια τα οποία παρέδωσαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και εκδόθηκαν από τον Ανακριτή εντάλματα σύλληψης. Παράλληλα, κινήθηκε η διαδικασία για την έκδοση και ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

Ακριβώς λόγω του ότι ήταν εξαιρετικά ελεήμων και άνοιγε την πόρτα του στον οποιοδήποτε, δυσκόλεψε πολλά χρόνια τις έρευνες των Αρχών, καθώς στο σπίτι του είχαν βρεθεί εκατοντάδες αποτυπώματα και μέχρι όλοι αυτοί οι άνθρωποι να εντοπιστούν και να εξεταστούν ώστε να καταλήξουν δια της αφαιρετικής μεθόδου οι αστυνομικοί σε αυτούς, πέρασε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

πηγή : news247.gr

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis