Home / Διάφορα / Πολυεστέρας

Πολυεστέρας

Πολυεστέρας (PES)
Τι σημαίνει πολυεστέρας (PES);

Ένας τύπος ινών που είναι γνωστός για την αντοχή του, τη συγγένεια των χρωμάτων και την υψηλή λάμψη. Ο πολυεστέρας προέρχεται από άνθρακα, αέρα, νερό και λάδι. Ο πολυεστέρας είναι γνωστός ότι αναμιγνύεται με βαμβάκι για να δημιουργήσει ένα ύφασμα (μείγμα από πολυεστέρα-βαμβάκι) που χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά υλικά σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του τζιν.
Ο Heddels εξηγεί τον Polyester (PES)

Αρχικά ονομαζόταν Terylene, ο πολυεστέρας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τη βρετανική εταιρεία ICI το 1941. Παράγεται από υποπροϊόντα πετρελαίου όπως το PET και μπορεί ακόμη και να δημιουργηθεί από ανακυκλώσιμα υλικά όπως μπουκάλια σόδας (το πολικό φλις παράγεται με αυτόν τον τρόπο). Ο πολυεστέρας είναι η πιο δημοφιλής συνθετική ίνα στον κόσμο και χρησιμοποιείται συχνά σε μίγματα για την αύξηση της αντοχής, της αντοχής, της αντοχής στις ρυτίδες και της αντοχής στο ύφασμα. Οι κατασκευαστές Jean χρησιμοποιούν μερικές φορές πολυεστέρα αντί για spandex για να κάνουν τα τζιν τους πιο τεντωμένα και περισσότερο ανθεκτικά στο τσαλάκωμα.

Ίνες πολυεστέρα (PES)

Οι ίνες πολυεστέρα (PES) κατασκευάζονται από γραμμικά μακρομόρια που περιέχουν τουλάχιστον 85% εστέρα στην αλυσίδα. Μέχρι σήμερα τρία πολυμερή πολυεστέρα διατίθενται στο εμπόριο:

  • τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο βασίζεται σε αιθυλενογλυκόλη
  • τερεφθαλικό πολυβουτυλένιο (PBT), το οποίο βασίζεται σε βουτυλογλυκόλη
  • και τερεφθαλικό πολυτριμεθυλένιο (PTT), το οποίο βασίζεται σε τριμεθυλενογλυκόλη.

Ωστόσο, μόνο ένα από αυτά τα τρία πολυμερή, το ΡΕΤ, έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί ευρέως στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Οι ίνες ΡΕΤ έχουν πολύ υψηλό βαθμό κρυσταλλικότητας, γεγονός που επιτρέπει εξαιρετική αντοχή στη θερμότητα και άλλες μηχανικές ιδιότητες. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συμπαγής δομή αναστέλλει τη διάχυση των χρωστικών στις ίνες κατά τη βαφή. Ως αποτέλεσμα, οι ίνες ΡΕΤ δεν μπορούν να βαφτούν κάτω από τους 100 ° C, εκτός εάν χρησιμοποιούνται επιταχυντές βαφής (οι λεγόμενοι φορείς). Οι φορείς είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις είναι τοξικοί για τον άνθρωπο. Η χρήση τους είναι τώρα σε παρακμή, αλλά είναι κοινή πρακτική για πολλά χρόνια. Οι χρωστικές χωρίς ίνες φορέα PES είναι πλέον διαθέσιμες στην αγορά. Περιλαμβάνουν τις «τροποποιημένες ίνες PES» και τις ίνες PTT. Οι «τροποποιημένες ίνες PES» βασίζονται στο PET. Χάρη στις φυσικές και χημικές μεταβολές που έγιναν στη δομή της ίνας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής, δείχνουν χαμηλότερη κρυσταλλικότητα, γεγονός που τους καθιστά ευκολότερη τη βαφή χωρίς να χρειάζονται φορείς. Λόγω του υψηλού κόστους τους, ωστόσο, αυτές οι ίνες εφαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς. Όσον αφορά το ΡΤΤ, αυτός ο αρωματικός πολυεστέρας (τερεφθαλικό πολυμεθυλένιο) παράγεται από την πολυσυμπύκνωση 1,3-προπανοδιόλης και τερεφθαλικού οξέος. Το υψηλό κόστος σύνθεσης της 1,3-προπανοδιόλης απαγόρευσε για πολλά χρόνια την εμπορευματοποίηση αυτής της ίνας. Πρόσφατα η Shell ακολούθησε μια νέα διαδρομή σύνθεσης χαμηλότερου κόστους για την παραγωγή αυτού του μονομερούς, η οποία οδήγησε σε νέο ενδιαφέρον για τα πολυμερή ΡΤΤ [178, VITO, 2001].

Σε ίνες πολυεστέρα γενικά, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της αντίδρασης πολυσυμπύκνωσης, μπορούν να σχηματιστούν κυκλικά ολιγομερή με πολύ χαμηλή υδατοδιαλυτότητα (1-3% στο βάρος της ίνας [77, EURATEX, 2000]. Αυτά τα ολιγομερή τείνουν να μεταναστεύσει στην επιφάνεια της ίνας κατά τη διάρκεια της βαφής, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις ιδιότητες βαφής και στεγανότητας.

Οι Πολυεστέρες (Polyesters), είναι μια κατηγορία πολυμερών που περιέχει τη χαρακτηριστική ομάδα των εστέρων στην κύρια αλυσίδα τους. Ως ειδικό υλικό, αναφέρεται συνήθως σε έναν τύπο που λέγεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (polyethylene terephthalate-PET). Οι πολυεστέρες περιλαμβάνουν φυσικά εμφανιζόμενες χημικές ουσίες, καθώς και συνθετικές ουσίες μέσω πολυμερισμού σταδιακής ανάπτυξης (step-growth polymerization). Οι φυσικοί πολυεστέρες και λίγοι συνθετικοί είναι βιοδιασπάσιμοι, αλλά οι περισσότεροι συνθετικοί πολυεστέρες δεν είναι.

Ανάλογα με τη χημική δομή, ο πολυεστέρας μπορεί να είναι θερμοπλαστικός ή θερμοσκληραινόμενος (thermoset), υπάρχουν επίσης πολυεστερικές ρητίνες (polyester resins) που σκληραίνουν με σκληρυντές· όμως, οι πιο συνηθισμένοι πολυεστέρες είναι θερμοπλαστικοί.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές υφάσματος για τη βιομηχανία ένδυσης, το σχεδιασμό και τους εσωτερικούς χώρους είναι ο διάσημος πολυεστέρας. Τι είναι όμως ο πολυεστέρας;

Γνωρίζουμε ότι είναι ένα ύφασμα, και αυτό έχει ορισμένες ιδιότητες, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική επιλογή για ρούχα. Υπάρχει ένα μικρό στίγμα όταν πρόκειται για μόδα, καθώς πρόκειται για ένα τεχνητό ύφασμα και όχι για μια φυσική επιλογή όπως το μετάξι, το βαμβάκι ή το μαλλί. Αλλά παρόλο που δεν είναι φυσικό, σίγουρα πρέπει να έχει τα θετικά του σημεία.

Τι είναι πολυεστέρας και από πού προέρχεται;

Ο πολυεστέρας είναι ένας γενικευμένος όρος για οποιοδήποτε ύφασμα, το οποίο κατασκευάζεται με νήματα ή ίνες πολυεστέρα. Πρόκειται για μια συντομευμένη ονομασία για ένα συνθετικό, ανθρωπογενές πολυμερές, το οποίο, ως ειδικό υλικό, αναφέρεται συχνότερα ως τύπος που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Δημιουργείται με ανάμιξη αιθυλενογλυκόλης και τερεφθαλικού οξέος. Ακούγονται εξαιρετικά και δυσνόητα επιστημονικά, αλλά ουσιαστικά, ο πολυεστέρας είναι ένα είδος πλαστικού.

Εφευρέθηκε το 1941 από τους βρετανούς χημικούς John Rex Whinfield και James Tennant Dickson και έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής στη δεκαετία του ’70 χάρη στον τρόπο με τον οποίο διαφημίστηκε ως “θαυματουργή ίνα που μπορεί να φορεθεί για 68 ημέρες χωρίς σιδερώστρα, , “Αυτό το ύφασμα είχε πάντα κάποια διαμάχη γύρω του. Χάρη σε εκείνους τους δυνατούς, γυαλιστερούς τύπους και … με τα πλαστικά κοστούμια από τη δεκαετία του 70, ο πολυεστέρας έγινε γνωστός ως ένα φτηνό και άβολο ύφασμα. Ωστόσο, έχει περάσει πολύς καιρός από τις ημέρες του πυρετού του Σαββατόβραδου και του Brady Bunch!

Όταν κατασκευάζεται ύφασμα από πολυεστέρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ειδών ένδυσης, επίπλων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και για πολλά άλλα. Αν αγαπάτε τα ρούχα σας, ίσως έχετε ήδη συνειδητοποιήσει ότι αν ελέγξετε τις ετικέτες τους, μπορείτε να δείτε από τι προέρχονται. Εάν ένα φυσικό ύφασμα αναμειχθεί με πολυεστέρα, τότε θα δείτε τα ποσοστά καθεμιάς στην ετικέτα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πολυεστερικού υφάσματος;

Ο πολυεστέρας είναι πολύ ανθεκτικός και ανθεκτικός σε πολλές χημικές ουσίες
Αυτό είναι ένα δημοφιλές ύφασμα στη βιομηχανία της μόδας, καθώς είναι ανθεκτικό σε συρρίκνωση και τέντωμα. Είναι επίσης ανθεκτικό στις ρυτίδες και τις εκδορές
Οι ίνες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία Polyester είναι πολύ ισχυρές αλλά ελαφρές
Οι ίνες βαμμένα εύκολα
Διατηρεί το σχήμα του πολύ καλά
Το πολυεστερικό ύφασμα είναι εύκολο στη φροντίδα και μπορεί να πλυθεί και να στεγνώσει στο σπίτι
Είναι ένα ύφασμα ταχείας ξήρανσης, έτσι μια δημοφιλής επιλογή για ρούχα σε εξωτερικούς χώρους

Γιατί να επιλέξετε πολυεστέρα;

Είναι μια τόσο δημοφιλής επιλογή για ενδύματα, επειδή οι ίνες πολυεστέρα είναι θερμοπλαστικές ή θερμοευαίσθητες. Αυτό σημαίνει ότι τα υφάσματα, τα οποία είναι 100% πολυεστέρα, μπορούν να δώσουν μόνιμες πτυχές και διακοσμητικά σχήματα και σχέδια μπορούν να κοπούν με λέιζερ σε αυτά. Είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικά στο λεκέ, τόσο εύκολα να καθαριστούν.

Ίσως παρατηρήσετε ότι όταν ένα ένδυμα είναι 100% πολυεστέρα, αυτό είναι επιρρεπές σε στατική ηλεκτρισμό. Αυτός είναι ένας εφιάλτης όταν πρόκειται να εξασφαλίσετε ότι τα μαλλιά σας φαίνονται καλά και ίσως βρείτε τον εαυτό σας να είναι σε θέση να δώσει στους ανθρώπους στατικά πλήγματα – τα οποία, αν και ακίνδυνα, μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικά! Για την εξάλειψη αυτού του ζητήματος, ο πολυεστέρας συχνά αναμιγνύεται με πιο σταθερές ίνες, όπως το βαμβάκι. Αυτό είναι τότε γνωστό ως polycotton και ενσωματώνει τα οφέλη και των δύο υφασμάτων? ισχυρή, ανθεκτική, ανθεκτική στις ρυτίδες και πολύ πιο αναπνεύσιμη από 100% πολυεστέρα.

Τα ρούχα πολυεστέρα τείνουν να είναι ολισθηρά και σχεδόν μεταξένια στην αφή και οι ίνες μπορούν να υφανθούν ή να πλεγτούν για να δημιουργήσουν το ύφασμα, αν και πλεκτά μεγιστοποιείται την ευκαμψία του. Πρόκειται για μια φυσικά φωτεινή ίνα και μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί για διαφορετικές χρήσεις.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση πολυεστέρα;

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν να φορούν ή να χρησιμοποιούν μόνο φυσικά υφάσματα και νήματα, όπως βαμβάκι, κασμίρ, μετάξι, μαλλί κλπ. Τα οφέλη για αυτά είναι ότι είναι γενικά αναπνεύσιμα και υποαλλεργικά. Μπορούν επίσης να είναι πιο ακριβά από τις ανθρωπογενείς ίνες και χρειάζονται περισσότερη προσοχή όσον αφορά το πλύσιμο και το στέγνωμα.

Το κύριο ζήτημα σχετικά με τα συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας, είναι ότι δεν αναπνέουν. Κάποιοι βρίσκουν, όταν το φορούν, ότι μπορούν να αισθάνονται ιδρωμένοι ή να έχουν μια αίσθηση υγρασίας, που μπορεί να είναι δυσάρεστη. Αυτό συμβαίνει επειδή η απορρόφηση υγρασίας του πολυεστέρα είναι πολύ χαμηλή, σε σύγκριση με φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι. Ωστόσο, η σύγχρονη κατασκευή αρχίζει τώρα να δημιουργεί περισσότερους αναπνεύσιμους πολυεστέρες, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για την εργασία και τα ρούχα ελεύθερου χρόνου.

Τα άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα μπορεί να διαπιστώσουν ότι παίρνουν μια μικρή αντίδραση στη φθορά των συνθετικών υφασμάτων, ωστόσο αυτό συνήθως δεν είναι τόσο συνηθισμένο όταν είναι ένα αναμεμειγμένο ύφασμα.

Από μόνο του, είναι πολύ εύφλεκτο, οπότε πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ειδικά αν φοράτε ή χρησιμοποιείτε 100% πολυεστέρα κοντά σε ανοικτή φλόγα.

Καθώς ο πολυεστέρας κατασκευάζεται από πλαστικό, υπάρχει το ερώτημα εάν είναι κακό για το περιβάλλον. Είναι αλήθεια ότι προέρχεται από μια μη βιώσιμη πηγή, ωστόσο, τα πλαστικά μπουκάλια ανακυκλώνονται στην πραγματικότητα σε ύφασμα πολυεστέρα, το οποίο είναι αρκετά εκπληκτικό, αλλά, από την άλλη πλευρά, το πλαστικό δεν είναι λιπασματοποιήσιμο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διασπάται καλά στο έδαφος.

Λοιπόν, ποιο είναι το συμπέρασμα;

Είναι αναμφισβήτητο ότι το πολυεστερικό ύφασμα έχει μια τεράστια ποικιλία χρήσιμων χρήσεων, σε μια ευρεία ποικιλία τομέων. Όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε συνθετικό υλικό, μπορεί να συμβούν αντιδράσεις, αλλά αυτές είναι πολύ περιορισμένες, ειδικά όταν αναμιγνύεται πολυεστέρας με άλλες ίνες, όπως το βαμβάκι. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα υφάσματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ακόμη και φυσικές) είναι πάντοτε μια πιθανότητα, αλλά συνολικά, η χρήση πολυεστέρα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και χρήσιμη.

Αν και ο πολυεστέρας παλιότερα δεν είχε καλή φήμη, ωστόσο ο σύγχρονος πολυεστέρας έχει κάνει άλματα και είναι τώρα μια υψηλότερη ποιότητα ινών. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει δραματικά την αίσθηση, το πώς στέκεται στο σώμα και την εμφάνιση του πολυεστέρα, έτσι ώστε να μπερδεύεται σωστά με πιο φυσικά και ακριβά υφάσματα. Όπως συμβαίνει με όλα τα συνθετικά, θα παραμείνει, σε κάποιο βαθμό, λιγότερο αναπνεύσιμο, τόσο για όποιον βιώνει εξάψεις, υπερβολική θερμότητα του σώματος ή ζωής σε ένα υγρό περιβάλλον, ο πολυεστέρας μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή υφάσματος για εσένα.

Οι σύγχρονοι πολυεστέρες μπορούν να έχουν την αίσθηση και να φαίνονται τόσο όμορφοι όσο το πραγματικό μετάξι και το μαλλί, αλλά είναι όλα σχετικά με την εξασφάλιση της επιλογής σας για μια έκδοση υψηλής ποιότητας ή το σωστό μίγμα. Πολλές μάρκες υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούν πολυεστέρα στις συλλογές τους, κυρίως για να αυξάνουν την ανθεκτικότητα, την ευκολία φροντίδας και τα συναρπαστικά αποτελέσματα.

Είναι όλα σχετικά με την προτίμησή σου όταν πρόκειται για την επιλογή του υφάσματος σου. Θυμήσου, δεν είναι όλοι οι πολυεστέρες ίσοι. Κάνετε την έρευνά σας, ελέγχετε τις ετικέτες και ρώτησέ μας. Θα παρατηρήσεις ότι ένα μεγάλο μέρος των παντελονιών μας είναι κατασκευασμένα από μίγμα βαμβακιού και πολυεστέρα.

About admin

admin
x

Check Also

«Στο… κόλπο για Πέτροβιτς ο Ολυμπιακός»

Ο Ολυμπιακός έχει πάγια τακτική εδώ και αρκετά χρόνια να επενδύει σε νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.