Home / Ομογένεια / Παγίδες και κέρδη πίσω από το «δημοψήφισμα Σόιμπλε»

Παγίδες και κέρδη πίσω από το «δημοψήφισμα Σόιμπλε»

Κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι «θέμα του πρωθυπουργού» και αποτελεί «μια κίνηση άμυνας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να την κάνουμε». Κατά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό».
Είτε ως «άμυνα», είτε ως «καλό», το δημοψήφισμα παραμένει πάντοτε στο τραπέζι της κυβέρνησης ως έσχατο όμως όπλο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μην αποκλείει το δημοψήφισμα «εάν οι διαπραγματεύσεις φθάσουν σε οριακό σημείο, όμως δεν είναι αυτή η πρώτη του επιλογή».

Παραδόξως, όμως, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αποτελεί, αν μη τι άλλο, «ανώδυνη» επιλογή για το Βερολίνο και κάποιες ακόμη πλευρές των πιστωτών. Το θέμα συζητείτο ευρέως χθες στους διαδρόμους των Βρυξελλών και στο περιθώριο του Eurogroup μετά και τη δεύτερη, συνεχόμενη αναφορά Σόιμπλε στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Κοινοτικές πηγές επεσήμαναν ότι, σε αντίθεση με τις δραματικές εξελίξεις των Καννών επί Γιώργου Παπανδρέου, στους κύκλους των «σκληρών» σε Βερολίνο και Βρυξέλλες το δημοψήφισμα δεν προκαλεί πλέον φόβο. Το σκεπτικό όσων το υποστηρίζουν – ή τουλάχιστον δεν το αποκρούουν – είναι πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των ελλήνων θέλει την παραμονή στο ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποδεχθούν αυτή την παραμονή με τους όρους των πιστωτών. Ως εκ τούτου, κατά τις ίδιες πηγές, το δημοψήφισμα μπορεί να είναι μια καλή πολιτική διέξοδος και για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να περάσει την τελική συμφωνία και να ξεπεράσει τις εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις.

Σ’ αυτό το σκεπτικό αποδίδεται, εν μέρει, και η δήλωση Σόιμπλε ότι «ίσως το δημοψήφισμα είναι η σωστή κίνηση προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει εάν είναι έτοιμος να αποδεχθεί ό,τι είναι αναγκαίο, ή επιλέγει κάτι άλλο». «Το βλέπει πια ως μια υπόθεση win-win», σημείωσε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι η γερμανική πλευρά μπορεί να υπερεκτιμά τις αντοχές της ευρωζώνης σε ένα Grexit αλλά αυτή είναι πλέον η προσέγγισή της. Οπότε, και στις δύο εκδοχές διαβλέπει κέρδος: Εάν η Ελλάδα επιλέξει να μείνει στο ευρώ, το Βεροίνο θα μπορεί να λέει ότι υπήρξε «δημοκρατική νομιμοποίηση» του μοντέλου της λιτότητας. Εάν όχι, τότε το «σήριαλ απλά θα τελειώσει», κατά την ίδια πηγή.

Αυτή όμως είναι μόνον η μία ανάγνωση. Η άλλη λέει πως , παρά τις πολιτικές διεξόδους που μπορεί να δώσει, ένα δημοψήφισμα αποτελεί και στοίχημα υψηλού ρισκου. Όπως επεσημαίνει ο Guardian «το δημοψήφισμα απαιτεί χρόνο και η διεξαγωγή του μπορεί να ρισκάρει το χάος».

«Το δημοψήφισμα», προσθέτουν οι αναλυτές της εφημερίδας, «είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση, καθώς έως ότου αυτό διεξαχθεί οι υποχρεώσεις αποπληρωμών της Ελλάδας θα παραμένουν ανοιχτές. Και ούτε το ΔΝΤ, ούτε οι Ευρωπαίοι θα είναι διατεθιμένοι να δεσμευτούν για την όποια χρηματοδότηση της χώρας πριν υπάρξει καθαρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

About totritomati

totritomati
x

Check Also

Ο Κύργιος προβληματίζεται για το Ρολάν Γκαρός

Μετά την απόφασή του να μην λάβει μέρος στο US Open, ο Νικ Κύργιος δήλωσε την Πέμπτη ότι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπάρχει «πολύ μικρή πιθανότητα» να ταξιδεύσει στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στο Ρολάν Γκαρός.