Home / Πολιτισμός / Μουσική / Ο κορυφαίος βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν στο Μέγαρο

Ο κορυφαίος βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν στο Μέγαρο

Έναν από τους σπουδαιότερους βιολονίστες της εποχής μας, τον Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό στις δύο συναυλίες της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, την Κυριακή 3 και τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Το διάσημο μουσικό σύνολο θα διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Ντάβιντ Άφχκαμ. Θα ακουστούν έργα Μπετόβεν, Μπάρτοκ, Ντιτιγέ και Λίγκετι.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
Κυριακή 3 Απριλίου
Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ ανοίγει το πενταμερές έργο Μεταβολές για ορχήστρα (Métaboles, 1963-64) του πολυβραβευμένου Ανρί Ντιτιγέ (1916-2013), ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γάλλους συνθέτες και παιδαγωγούς της εποχής μας, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.
Η συνέχεια ανήκει στον Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), επιφανή κλασικό συνθέτη του 20ού αιώνα, και στο Πρώτο του κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (1907-8), το οποίο ο ούγγρος μουσουργός είχε αφιερώσει στη διάσημη βιολονίστα Στέφι Γκέγερ.
Στη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, το Κοντσέρτο αρ. 1 θα ερμηνεύσει ο λαμπρός γερμανός βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν.
Ο επίλογος της πρώτης βραδιάς ανήκει στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και στην κοσμαγάπητη Πέμπτη συμφωνία του, η οποία εντάσσεται στον λεγόμενο επικό συμφωνικό του κύκλο, που ανοίγει με την «Ηρωική».

Δευτέρα 4 Απριλίου
Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας περιλαμβάνει έργα Μπάρτοκ και Λίγκετι. Θα αρχίσει με το Κοντσέρτο αρ. 2 για βιολί και ορχήστρα (1937-8), (σολίστ: Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν) του Μπέλα Μπάρτοκ, το οποίο γράφτηκε τριάντα χρόνια μετά το Πρώτο κοντσέρτο. Ο Μπάρτοκ το συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας του βιολονίστα και συνθέτη Ζόλταν Σέικεϊ.
Θα ακουστεί ακόμη η Μουσική για έγχορδα, κρουστά και τσελέστα (1936) –και πάλι του Μπάρτοκ–, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς θέματά της έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως μουσική υπόκρουση σε φιλμ και σειρές.
Επίσης, η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ θα ερμηνεύσει τη διαρκώς μεταλλασσόμενη σύνθεση Lontano (Από μακριά) για μεγάλη ορχήστρα του Ούγγρου Γκιέργκι Λίγκετι (1923-2006). Ο τίτλος Από μακριά υποδηλώνει ήχους που έρχονται από απόσταση ή ακούγονται από τα παρασκήνια, αίσθηση που επιβεβαιώνεται από το μουσικό αποτέλεσμα στην αρχή και το τέλος του έργου.

To άστρο του Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν, ενός σολίστ προικισμένου με σπάνια μουσικότητα και ερμηνευτική ευαισθησία, μεσουρανεί εδώ και τρεις δεκαετίες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους βιολονίστες της εποχής μας, με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες συμφωνικές αίθουσες και στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νότιας Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Ως σολίστ, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με κορυφαία μουσικά σύνολα (Φιλαρμονική Λονδίνου, Συμφωνικές Βοστώνης, Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Φιλαρμονική Βερολίνου, Νέας Υόρκης, Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Ορχήστρες της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, του Κλήβελαντ, Γκεβάντχαους της Λειψίας, Κονσέρτχεμπαου, Φιλαρμόνια του Λονδίνου, Κρατική Ορχήστρα της Βαυαρίας κ.ά.) και διάσημους μαέστρους (Γιάνσονς, Χάρντινγκ, Πετρένκο, Όραμο, φον Ντοχνάνυι, Μπελοχλάβεκ κ.ά.). Έχει συμπράξει με φημισμένους σολίστ όπως οι πιανίστες Ενρίκο Πάτσε, Πιοτρ Αντερσέφσκι, Κρίστιαν Τσακαρίας και Εμάνιουελ Αξ.
Ασχολείται επίσης με τη μουσική δωματίου. Eίναι μέλος του Τρίο Τσίμερμαν, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές ζωντανές εμφανίσεις, περιοδείες και βραβευμένες ηχογραφήσεις.

Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από τον κλασικισμό και τον ρομαντισμό έως τις μέρες μας. Σύγχρονοι δημιουργοί όπως οι Πίντσερ, Ντιν και Ριντ-Τόμας έχουν γράψει κοντσέρτα ειδικά γι’ αυτόν, ενώ ο ίδιος παρουσιάζει συχνά έργα σύγχρονων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση. Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν σχεδόν όλα τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου για βιολί από τον Μπαχ έως τον Λίγκετι και έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Ο Τσίμερμαν είναι επίσης αποδέκτης πολλών βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και τιμητικών διακρίσεων από το γερμανικό κράτος. Μελέτησε βιολί με τους Γκράντοφ, Γκαβρίλοφ και Κρέμπερς.
Παίζει με Στραντιβάριους του 1727 («Général Dupont, Grumiaux»).

Tιμές εισιτηρίων
16 € (Ζώνη Γ), 30 € (Ζώνη Β), 43 € (Ζώνη Α), 60 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 8,50 € /Πολύτεκνοι, 65+: 11 €

Πληροφορίες στο τηλ.: 210 7282333 και www.megaron.gr

πηγή : in.gr

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis