Home / Απόψεις / Μπουτάρης: Θέλω να είμαι δήμαρχος μέχρι 100 χρονών

Μπουτάρης: Θέλω να είμαι δήμαρχος μέχρι 100 χρονών

«Θα είμαι δήμαρχος μέχρι να πεθάνω»

Θεσσαλονίκη

«Θα είμαι δήμαρχος μέχρι να πεθάνω. Εάν γίνω 100 χρονών και έχει άλλες τρεις θητείες, μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο FM104,9.

Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν ισχύουν δημοσιεύματα που τον θέλουν να μένει στο δημαρχιακό θώκο μέχρι τα μέσα της τρέχουσας, δεύτερης, θητείας και στη συνέχεια να παραδίδει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής, υποστήριξε χαρακτηριστικά:

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ολίγον έγκυος δεν έχει. Από την ώρα που αποφάσισα σ’ αυτή την ηλικία να γίνω δήμαρχος και από την ώρα που ενεπλάκην και αντιλήφθηκα πολύ – πολύ βαθιά τι δυνατότητες έχει να κάνει ένας δήμαρχος, θα είμαι δήμαρχος μέχρι να πεθάνω. Εάν γίνω 100 χρονών και έχει άλλες τρεις θητείες, μέχρι 100 χρονών θα είμαι δήμαρχος».

Στην ίδια συνέντευξη ο Γιάννης Μπουτάρης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση και τον Σταύρο Καλαφάτη, λέγοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την αντιπολίτευση είναι τόσο παλαιοκομματικός και δύσκολος κι αυτό με στεναχωρεί. Γιατί η διοίκηση πρέπει πάντοτε να λειτουργεί με μια καλή αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση δημιουργεί προβλήματα στο αποτεφρωτήριο ή δεν παίρνει θέση για το Μετρό. Να θυμίσω ότι ο Σταύρος Καλαφάτης ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και όχι μόνο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το Μετρό αλλά στηρίζει την ανόητη θέση που αντιτίθεται στην πρόταση που κάναμε εμείς για το Σταθμό της Βενιζέλου.

Στην ερώτηση εάν τελικά η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει Μετρό, απάντησε: «Μετρό θα έχουμε, βεβαίως. Δεν είναι όμως έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θυμίζω ότι είναι τραγική η κατάσταση του Μετρό. Η χάραξη βασίστηκε στη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, που παρέβλεψαν τότε τις εισηγήσεις των βυζαντινολόγων που έλεγαν ότι δεν είναι σωστή η χάραξη με τα αρχαία και ότι θα βρούμε το μπελά μας. Και τον βρήκαμε».

«Και ατακαδόρος είμαι και ανοίγω την πόλη»

«Δεν θέλω να περιαυτολογώ, όμως ποιος άνοιξε την πόλη; Οι ατάκες;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως «πετάει» ατάκες για να βρίσκεται στη δημοσιότητα.

«Και ατακαδόρος είμαι και ανοίγω την πόλη. Δεν κυβερνάς όμως με ατάκες. Αυτές είναι το αλατάκι και το πιπεράκι. Γιατί δεν λένε κι αυτοί;». Χαριτολογώντας, στο ότι του προσάπτουν πως έχει «σκονάκια» για τις ατάκες, είπε: «Τα έχω γράψει από πριν, τα μελετάω αποβραδίς. Κοπιάρω και από κανένα έργο που λένε ατάκες».

«Λειτουργώ σαν σπίθα»

Για τους φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς που έχει αποκτήσει, σχολίασε: «Έχω ανθρώπους που με σιχαίνονται και ανθρώπους που με λατρεύουν. Αυτό είναι φυσικό. Η κοινωνία μας έχει ανθρώπους που θέλουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, θέλουν να τις εκφράσουν αυτές τις αλλαγές. Για να εκφράσουν τις αλλαγές πρέπει να υπάρχει η σπίθα. Εγώ λειτουργώ σαν σπίθα. Και άλλοι που δεν θέλουν αλλαγές, που έχουν ιδεοληψίες, αυτοί με σιχαίνονται».

Κυκλοφοριακό, καθαριότητα, αποτεφρωτήριο, πρόσφυγες

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη και υποστήριξε πως μόνο με αλλαγή νοοτροπίας των δημοτών θα βελτιωθεί η κατάσταση σε κυκλοφοριακό και καθαριότητα.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση. Έκανα πρόταση στην τεχνική υπηρεσία να βάλουμε τοιχάκι να μην μπορεί να περάσει τίποτα μέσα στους λεωφορειόδρομους. Διότι ο συμπολίτης δεν καταλαβαίνει από απαγορεύσεις. Νομίζει ότι τα σήματα της τροχαίας είναι διακοσμητικά στοιχεία των δρόμων και δεν σέβεται τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για την καθαριότητα. Τα σκουπίδια δεν γίνονται μόνα τους, κάποιος τα κάνει» τόνισε.

Για τις «σκιές» που φαίνεται πως υπάρχουν σε υποθέσεις διαγωνισμών της καθαριότητας, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Με τους διαγωνισμούς έχουμε θέμα γενικότερα. Όποια περίπτωση σκοντάφτει ή έχει σκοτεινό σημείο και υπάρχει ανάγκη να γίνει ΕΔΕ θα προχωράμε».

Αναφορικά με το αποτεφρωτήριο, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: «Το αποτεφρωτήριο είναι κολλημένο εδώ και ένα χρόνο και κανένας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Θα είχαμε ήδη 4.000 καύσεις εάν ήταν ιδιώτης. Είμαστε στην οριστικοποίηση της αγοράς του ακινήτου και παράλληλα κάνουμε μια έρευνα να βρούμε τρεις οίκους του εξωτερικού που θα αναλάβουν πακέτο και το κτίσμα και το μηχανολογικό εξοπλισμό. Από φύση μου είμαι αισιόδοξος κι επειδή δεν βάζω εύκολα μυαλό, ελπίζω ότι μέχρι τέλος της χρονιάς θα λειτουργεί το αποτεφρωτήριο».

Για το προσφυγικό υποστήριξε πως θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και των άλλων δημάρχων του μητροπολιτικού συγκροτήματος είναι τα στρατόπεδα ή μεγάλοι χώροι που θα «γίνουν προσωρινοί οικισμοί με σκηνές της πολιτικής προστασίας ή άλλα σπιτάκια και όπου θα υπάρχει υγειονομική και επισιτιστική υποστήριξη», ενώ επανέλαβε την πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι χώροι στα Λουτρά της Θέρμης.

Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης

«Ήταν πολύ δυσάρεστη κατάσταση, αλλά το βλέπω σαν μια θεατρική παράσταση του παραλόγου. Από τη μια τα έκλεψαν τα λεφτά από το Δήμο και έλειψαν από τα ταμεία. Και από την άλλη τα πληρώνει πάλι ο Δήμος. Και το τρίτο είναι τα πρόστιμα. Να πληρώνεις και κερατιάτικα πάει πολύ» είπε αναφερόμενος στην υπόθεση της υπεξαίρεσης.

Το όνειρο για την πόλη και το ελάττωμα…

Ο κ. Μπουτάρης αποκάλυψε επίσης τόσο το όνειρο του όσο και το ελάττωμα του. «Να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη πόλη, με τα λιγότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα, με πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς, με ένα πανεπιστήμιο που να είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, να έρχονται ακόμη και από την Αμερική να σπουδάζουν εδώ. Έχω ένα ελάττωμα. Ανοίγω πολλά μέτωπα και δεν μπορώ να τα συμμαζέψω λιγάκι. Είμαι αχόρταγος» είπε.
«Είμαι κατ’ εξοχήν μοναχικός τύπος»

«Κυκλοφορώ στα μέρη που ξέρω κι εγώ επιλέγω. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι λαοπρόβλητος, με την έννοια να γυρνάω στα μαγαζιά και να σφίγγω τα χέρια. Αυτό το σιχαίνομαι. Και μια βόλτα στην παραλία θα κάνω να ηρεμήσω, στα παγκάκια που δεν έχει κόσμο, θα πάω σινεμά μόνος μου ή θα πάω σε ένα μπαρ με πάρα πολύ φασαρία. Είμαι κατ’ εξοχήν μοναχικός τύπος. Μ’ ενοχλεί ακόμη και η ασφάλεια που γυρνάει γύρω μου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, προσθέτοντας:

«Κι όταν μ’ έχει πιάσει μια στεναχώρια πηγαίνω και αισθάνομαι μια ανάταση, στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό. Χωρίς να είμαι θρήσκος, αλλά όταν σ’ ένα χώρο έχουν περάσει χιλιάδες άνθρωποι, έχουν πει τον πόνο τους, αυτοί οι χώροι βγάζουν μια ατμόσφαιρα. Με αυτή τη λογική πηγαίνω στην εκκλησία».

Τα οχτώ συν δύο τατουάζ του δημάρχου

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποκάλυψε, τέλος, ότι έχει οχτώ τατουάζ και σκοπεύει να κάνει άλλα δύο: «Το ένα το έχω υποσχεθεί να το κάνω μαζί με την εγγονή μου. Διάλεξε αυτή το σχέδιο, είναι μια γοργόνα. Μου είπε παππού θέλω να κάνουμε ένα τατουάζ. Της είπα, θα σε πάω εγώ, κι επειδή ζωγραφίζει ωραία θα το κάνουμε μαζί. Το δεύτερο το σκέφτομαι, είναι μια αγριόγατα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About admin

admin