Home / Ελλάδα / Μητσοτάκης για Βαρουφάκη: «Η κυβέρνηση κινείται σαν το εκκρεμές»

Μητσοτάκης για Βαρουφάκη: «Η κυβέρνηση κινείται σαν το εκκρεμές»

«Η κυβέρνηση κινείται σαν το εκκρεμές, μεταξύ της φωνής της λογικής και της φωνής των βουλευτών της, που δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου» παρατήρησε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σημερινή δήλωση του υπουργού των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί ενδεχόμενης αθέτησης των επερχόμενων δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, σε περίπτωση αδιαλλαξίας των διαπραγματευτών των θεσμών.

«Ο κος Βαρουφάκης είπε στην κα Λαγκάρντ πως θα αποπληρώσουμε υποχρεώσεις και σήμερα λέει πως δεν θα τις αποπληρώσουμε; Είναι εκόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτή; Μπορείτε να μην παίζετε με τα νεύρα των απλών πολιτών;», παρατήρησε σε έντονο ύφος ο κος Μητσοτάκης. Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κάλεσε τον κο Μητσοτάκη να διευκρινίσει τη θέση της ΝΔ απέναντι στις τέσσερις «κόκκινες γραμμές», που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης κάλεσε τον κο Μητσοτάκη να διευκρινίσει τη θέση της ΝΔ απέναντι στις τέσσερις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση.

«Εμείς μιλάμε για τις κόκκινες γραμμές. Μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά να μας το πείτε από δω συγκεκριμένα», συνέχισε ο κος Βούτσης. «Αντί να το πηγαίνετε γύρω – γύρω, ελάτε από του βήματος της Βουλής να πείτε ότι φταίμε εμείς και όχι οι κύριοι που έχουν απόλυτη ιδεολογική συγγένεια με σας και εκβιάζουν ανοιχτά τη χώρα».

«Η εξίσωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας με τα 45άρια και τα καλάσνικωφ, είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος για να οδηγηθούμε στην ανομία»

«Η εξίσωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας με τα 45άρια και τα καλάσνικωφ, είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος για να οδηγηθούμε στην ανομία και να αμφισβητήσουμε τις αρχές της αστικής δημοκρατίας», τόνισε στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή μία χθεσινή παρατήρηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Στο ίδιο Σύνταγμα ορκιστήκαμε όλοι πίστη – και όταν λέμε πως “είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος”, καλό θα είναι να το θυμόμαστε σ΄ αυτήν την αίθουσα», σημείωσε ο κος Μητσοτάκης, παραπέμποντας στη γνωστή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του κόμματός του στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται να αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός (έχοντας αναπηρία που ξεπερνά το όριο του 67% )ο κος Μητσοτάκης έκανε και πάλι λόγο για διάταξη που φωτογραφίζει έναν άνθρωπο, που «δεν έχει επιδείξει καμία διάθεση μεταμέλειας και καμία αναγνώριση για τον πόνο που προκάλεσε – και δεν έχει πείσει κανένα δικαστικό συμβούλιο για το ότι δεν ήταν υπότροπος να επαναλάβει τις ίδιες πράξεις».

«Αν θέλετε να αποδείξετε πως δεν είναι φωτογραφική η διάταξη, να εισάγετε χρονοδιάγραμμα για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια περισσότερο από μία φορά», συνέχισε ο κος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αν δεν το κάνετε, θα σας συνοδεύει η κατηγορία ότι ένας διακεκριμένος νομικός, νομοθέτησε φωτογραφικά για έναν σεσημασμένο δολοφόνο. Δεν υπάρχει νομικό επιχείρημα που να λέει πως πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση κάποιος που έχει μία φορά ισόβια με κάποιον που έχει πέντε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Σε σχέση με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, ο κος Μητσοτάκης παρατήρησε πως τέτοιου είδους φυλακές υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – ακόμα και στις σκανδιναυικές που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων:

«Στις φυλακές τύπου Γ΄, καταλήγουν στρατευμένοι εγκληματίες, σεσημασμένοι ποινικοί, τρομοκράτες, που στις άλλες φυλακές συνιστούν ένα “κράτος εν κράτει”. Πρέπει να δίνονται άδειες; Ενδεχομένως ναι. Να σας θυμίσω, όμως, πού κατέληξε η υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού;», παρατήρησε ο κος Μητσοτάκης.

Τέλος, για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών, ο κος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «πρέπει γίνει με εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης ποινών και όχι με αποφυλακίσεις».

Και «αν μας ενδιαφέρει η αποτρεπτική διάσταση του νόμου που ποινικοποιεί την κουκούλα στην περίπτωση της ληστείας, γιατί δεν μας ενδιαφέρει για τις μολότωφ; Με τόσο άνεση προσπερνάμε συμπεριφορές που έχουν περίπου παγιωθεί στην Ελλάδα ως περίπου φυσιολογικές;», αναρωτήθηκε.

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, υπερασπίστηκε το σύστημα των αδειών των κρατουμένων, που «έχει διευκολύνει πάρα πολύ τους πάντες (και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Πολιτεία). Σύμφωνα με την κατ΄ έτος απολογιστική των υπουργών Δικαιοσύνης, είμαστε η χώρα με τις λιγότερες αποδράσεις και παραβιάσεις στην Ευρώπη», ανέφερε.

«Πού ήσασταν εσείς ως πτέρυγα, ως συγκυβερνόν κόμμα, όταν είχαν δοθεί 7 άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό; Δυστυχώς, μ΄ αυτό που έκανε ο Ξηρός, έχουν καεί και τα ξηρά και τα χλωρά και έχουν δοθεί ελάχιστες άδειες. Πάμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα και να τοποθετούμαστε πάνω σ΄ αυτά. Να μην δημιουργούμε αυτό το πέπλο που οδηγεί σε συντηρητική αναδίπλωση την κοινωνία», κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ ο κος Βούτσης.

Πηγή:www.capital.gr

About totritomati

totritomati