Home / Ειδήσεις / Με απειλές, ελιγμούς και «βαρύ κατηγορητήριο» ο Ερντογάν εκβιάζει για την έκδοση των «8»

Με απειλές, ελιγμούς και «βαρύ κατηγορητήριο» ο Ερντογάν εκβιάζει για την έκδοση των «8»

Κλιμακώνεται η πίεση της Άγκυρας προς την Αθήνα

Τι κρύβει το μπρός -πίσω του Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα -Ξεκίνησε η διαδικασία των αιτήσεων ασύλου από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς- Αύριο δικάζονται απο το Ελληνικό Δικαστήριο

Η ενδοτική στάση που κράτησε από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν, όσον αφορά το αίτημα για την απέλαση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα: την αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς, η οποία ξεκίνησε με πιέσεις και έφθασε σε συγκαλυμμένες απειλές από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα ο πρέσβης Κερίμ Ουράς, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Άγκυρα, δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις με την Αθήνα. 

Δεσμεύτηκε δε για διαφανή και δίκαιη δίκη των οκτώ στρατιωτικών. Κάτι που βέβαια ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές τους έχουν ήδη στιγματίσει σαν πραξικοπηματίες, ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει πογκρόμ κατά των πολιτικών του αντιπάλων και προετοιμάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής. Ενώ η τουρκική κυβέρνηση αυξάνει την πίεση προς την Αθήνα ώστε να αποτρέψει άλλα στελέχη του στρατού που διώκονται στην Τουρκία, να ζητήσουν άσυλο στην χώρα μας, είναι σαφές ότι ο Ουράς υπερέβη τα εσκαμμένα, ζητώντας στην ουσία από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στη δικαιοσύνη, όπως γίνεται στην δική του χώρα. Μετά τις αντιδράσεις η τουρκική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση που αποδίδει παρερμηνεία στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά χωρίς να αλλάζει την ουσία, αφού διατυπώνει την απειλή με πιο συγκαλυμμένο τρόπο. Η νέα ανακοίνωση έχει ως εξής: «…Η προσδοκία της Τουρκίας είναι ότι θα υπάρξει άμεση έκδοση του στρατιωτικού προσωπικού στην Τουρκία. Αυτό θα είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Από την άλλη, μια αρνητική απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα στην τουρκική κοινή γνώμη και φυσικά αυτό είναι κάτι το οποίο (ο πρεσβευτής) δεν επιθυμεί, καθώς το βασικό του καθήκον ως πρεσβευτή είναι να βελτιώνει τις διμερείς σχέσεις και να διατηρεί την κατάσταση σταθερή».

Προκαλεί δε εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη, ενώ φρόντισε να υποβαθμίσει το θέμα.

Ακόμη περισσότερη εντύπωση προκαλεί ότι σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε τους οκτώ πραξικοπηματίες, ωσάν να τους έχει ήδη δικάσει. Πριν από αυτό τον είχε εκθέσει ο ομόλογός του Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος μετά την επικοινωνία που είχαν οι δύο τους, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ.

Το αίτημα έχουν υποβάλλει πιεστικά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.

Αιτήσεις ασύλου 

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, που φυσικά βασίζονται σε πληροφορίες του καθεστώτος, οι οκτώ συμμετείχαν στην επιχείρηση των κομάντο κατά του Ερντογάν, κάτι που οι συλληφθέντες αρνούνται. Αυτό προδιαθέτει ότι εφόσον εκδοθούν τότε θα υποστούν τη μέγιστη κακομεταχείριση -αν λάβουμε υπόψη τις εικόνες που μοιράζει το καθεστώς από άλλους συλληφθέντες- και θα κινδυνεύουν με εκτέλεση εφόσον ο Ερντογάν επαναφέρει την θανατική ποινή.

Επισήμως τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τηρηθεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης ασύλου και θα εφαρμοστεί η ελληνική και διεθνής νομοθεσία.

Χθες το πρωί πάντως οι οκτώ συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στην υπηρεσία ασύλου όπου και ξεκίνησε η διαδικασία για την εξέταση της αίτησής τους, την οποία υπέβαλαν ηλεκτρονικά από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Τους έχουν αποδοθεί ήδη οι κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση -για τους επτά συλληφθέντες- και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. Χθες ελήφθησαν βασικά στοιχεία ενώ η αιτιολόγηση της αίτησης ασύλου θα γίνει σε δεύτερη συνέντευξη. Οι συνεντεύξεις τους με τους χειριστές ορίστηκαν να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη 27 Ιουλίου θα δώσουν συνέντευξη οι πρώτοι δύο στρατιωτικοί και κάθε ημέρα θα πραγματοποιούνται δύο συνεντεύξεις, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους την 1η Αυγούστου. Οι συνήγοροί τους δηλώνουν ότι οι κρατούμενοι εξακολουθούν να φοβούνται για τη ζωή τους, σε περίπτωση απέλασής τους, συναίσθημα που όπως είπε εντείνεται ολοένα και περισσότερο καθώς πληροφορούνται όλα όσα συμβαίνουν και μεταδίδονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι οκτώ στρατιωτικοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τις οικογένειές τους, οι οποίες τους διαβεβαίωσαν ότι είναι καλά.

Αυτός ο αριθμός, όπως αργότερα υποστήριξαν οι οκτώ άνδρες, που αιτήθηκαν το πρωί της Τρίτης πολιτικό άσυλο, ανήκε στον διοικητή της μονάδας τους συνταγματάρχη στο βαθμό.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν πει μέχρι στιγμής οι ίδιοι και οι συνήγοροί τους οι οκτώ συνειδητοποίησαν την κρισιμότητα της κατάστασης όταν δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς και ενώ δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον διοικητή τους, «ένας από αυτούς πρότεινε να φύγουν με κατεύθυνση κάποια γειτονική χώρα και να ζητήσουν άσυλο. Επέλεξαν την Ελλάδα γιατί στην Αλεξανδρούπολη ήταν το πιο κοντινό αεροδρόμιο για να τους φθάσουν τα καύσιμα αλλά κυρίως γιατί οι άλλες χώρες που εξετάστηκαν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υπήρχε ο κίνδυνος να εκδοθούν αμέσως στην Τουρκία, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών έχουν άριστες σχέσεις με το κράτος του Ερντογάν».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis