Home / Ειδήσεις / Κ.Κρέτσου: Έτοιμοι να τροποποιήσουμε προγράμματα της ΕΕ λόγω προσφυγικού

Κ.Κρέτσου: Έτοιμοι να τροποποιήσουμε προγράμματα της ΕΕ λόγω προσφυγικού

Συνάντηση με Σταθάκη και Χαρίτση

Αθήνα
«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και τα Ταμεία για την πολιτική Συνοχής μπορούν να βοηθήσουν», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να επιδείξουμε ευελιξία και να τροποποιήσουμε τα προγράμματα, κατόπιν σχετικού αιτήματος».

Η παρουσία μου εδώ αποδεικνύει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την αναγκαία υποστήριξη για μια βιώσιμη ανάκαμψη και για την εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη», πρόσθεσε η Επίτροπος.

Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 είπε τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά Ταμεία, μέσω των 20 δισ. ευρώ που θα διαθέσουν για επενδύσεις στη χώρα, θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε τροχιά ευημερίας.

Ειδικά για το 2016 είπε ότι «αποτελεί σημαντική χρονιά, καθώς πρέπει να κλείσουμε επιτυχώς την περίοδο 2007-2013 και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τα έργα της περιόδου 2014-2020».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό, αρμόδιο για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, τόνισε ότι έδωσε «συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση των προγραμμάτων της Πολιτικής για τη Συνοχή».

«Η Ελλάδα είναι τώρα πρώτη στην ΕΕ όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων», υπογράμμισε και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει το σχέδιο του προέδρου Γιούνκερ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, με την χρηματοδότηση από την πολιτική της Συνοχής ύψους δύο δισ. ευρώ που έχει καταβληθεί στη χώρα μετά την έγκριση των έκτακτων μέτρων τον Οκτώβριο».

«Σήμερα όλοι πρέπει να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση όλων των έργων εντός του τρέχοντος έτους, και το αργότερο μέχρι να περατωθεί η περίοδος προγραμματισμού, στα τέλη Μαρτίου 2017» τόνισε.

Επέστησε πάντως την προσοχή, «στην ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης βασικών έργων, όπως οι πέντε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, το μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα έργα για τα στερεά και υγρά απόβλητα στην Πελοπόννησο και την Αττική».

Σε καλή τροχιά το νέο ΕΣΠΑ

Όσον αφορά τη νέα περίοδο 2014-2020, είπε ότι «είναι σε καλή τροχιά, και έχουν οριστεί όλες οι αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των προγραμμάτων. Προέχει τώρα η δημοσίευση με ταχύ ρυθμό των προκηρύξεων για υποβολή προτάσεων».

Η ευρωπαία Επίτροπος ενημέρωσε επίσης τους Έλληνες αξιωματούχους «για τις νέες δυνατότητες συνδυασμού των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ώστε γίνει δυνατή η άμεση εκκίνηση νέων έργων».

«Εκμεταλλευτείτε το πακέτο Γιούνκερ»

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης στη συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου της παρουσίασαν τα στοιχεία σχετικά με την ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13 και την επιτυχή έναρξη των νέων προγραμμάτων της περιόδου 2014-20.

Την ενημέρωσαν επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, για τις τέσσερις νέες δράσεις για την προώθηση της καινοτόμας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της απασχόλησης, τονίζοντας ότι τα νέα προγράμματα θα προσφέρουν πολύ σημαντική, στοχευμένη ρευστότητα στην οικονομία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούν οι πρωτοφανείς προσφυγικές ροές. Συζητήθηκαν τρόποι υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών στους πρόσφυγες και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που όλο αυτό το διάστημα επέδειξαν την αλληλεγγύη που αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Έχει διασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Το τελευταίο διάστημα έγινε εντατική δουλειά από τη διυπουργική επιτροπή μεγάλων έργων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση παθογενειών και την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν από την προγραμματική περίοδο 2000 – 2006.

» Είμαστε ικανοποιημένοι για τα αποτελέσματα που απέφερε η στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους μήνες, την πρωτιά δηλαδή στην απορρόφηση πόρων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-13 καθώς και στην ενεργοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-20.»

Ο κ. Χαρίτσης συμπλήρωσε: «Σε συνέχεια των τεσσάρων προσκλήσεων που ήδη παρουσιάσαμε, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάδειξη συνεργιών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους προτεραιότητας.

» Ταυτόχρονα, οι σημαντικές καινοτομίες που εισάγουμε στο σύστημα αξιολόγησης των προτάσεων, καταβολής των επιδοτήσεων και ελέγχου των υπό υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, ενισχύουν την διαφάνεια του συστήματος, απλοποιούν τις διαδικασίες και εξασφαλίζουν ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων θα δημιουργήσουν τα μέγιστα δυνατά πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.»

Η κυρία Κρέτσου επεσήμανε: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ ξανά με τους Έλληνες υπουργούς. Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας και θα παρέχει όλη την απαραίτητη υποστήριξη με στόχο την ταχεία επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.»

» Συνεχάρην τις Ελληνικές αρχές για τις προσπάθειές τους και την πρόοδο που σημείωσαν στην εφαρμογή των προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Η Ελλάδα πλέον κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το 2016 είναι μία κρίσιμη χρονιά καθώς πρέπει να οδηγήσουμε την προγραμματική περίοδο 2007-2013 σε ένα επιτυχές κλείσιμο.

» Κάλεσα τους Υπουργούς να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές για την Ελλάδα που ανοίγει το Πακέτο Γιούνκερ για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη, το οποίο προβλέπει ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ. μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων. Τώρα όλοι πρέπει να δουλέψουμε για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, κυρίως στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

» Φυσικά, το προσφυγικό ζήτημα συνιστά πρώτη προτεραιότητα και τα κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, μπορούν να βοηθήσουν, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπενθύμισα στους Υπουργούς ότι είμαστε ευέλικτοι και μπορούμε να τροποποιήσουμε τα προγράμματα αν μας ζητηθεί.»

Newsroom ΔΟΛ

 

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis