Home / Ελλάδα / Κόντρα κυβέρνησης – Eldorado Gold. Σκουρλέτης: Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς

Κόντρα κυβέρνησης – Eldorado Gold. Σκουρλέτης: Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς

Για ακόμη μια φορά κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Eldorado Gold που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Η εταιρεία σήμερα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση δεν της δίνει τις σχετικές άδειες.
Κατόπιν σε συνέντευξη Τύπου έβαλε όρους για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Την απάντηση από πλευράς κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης που αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται.

Παράλληλα, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί, όπως είπε, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής Πολ Ράιτ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και – όπως σημείωσε ο υπουργός – να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου και να συναντηθεί μαζί του αύριο.

«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος» ανέφερε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 – 850 εργαζόμενους και συμπλήρωσε: «Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που ‘κόβουμε’ τις γέφυρες επικοινωνίας» επισήμανε, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.

Από την πλευρά του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου να σταματήσει τελείως η δραστηριότητά στην Ελλάδα. Υποστήριξε ότι κινδυνεύουν άμεσα 1.500 θέσεις εργασίας και πρόσθεσε πως η αντιμετώπιση των ξένων επενδυτών από την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κακό παράδειγμα.

Πρόσθεσε ότι το προσωπικό που θα μείνει στις Σκουριές θα περιοριστεί σε 40 άτομα στο τέλος του τριμήνου, από τα 600 άτομα που απασχολούνται πλέον και τα 700 που θα έφταναν εάν προχωρούσε κανονικά το έργο.

«Η εταιρεία είναι δεσμευμένη στο έργο της, τα project είναι ανοιχτά και είμαστε σε σημείο καμπής (…) Η Eldorado έχει δυνατούς επενδυτές και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να ρίξουμε χρήματα στην Ελλάδα αλλά θέλουμε να έχουμε απέναντι μας έναν αξιόπιστο συνομιλητή, κάτι που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή» είπε ο Ράιτ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι όσοι αντιδρούν στο έργο συμπεριλαμβανομένης και της τοπικής κοινωνίας αποτελούν μειοψηφία και βρίσκονται μακριά από το έργο.

«Η απόφαση μας για αναστολή επενδύσεων δεν γίνεται για να τσιγκλήσουμε και να προκαλέσουμε την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι – παρά τα προβλήματα – η έκβαση θα είναι θετική. «Δεν σκοπεύουμε να φύγουμε από την Ελλάδα γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιλυθεί» το θέμα.

About totritomati

totritomati