Home / Αθλητισμός / Η UEFA επιτίθεται στη FIFA, ο Μπλάτερ… αμύνεται για τις κατηγορίες

Η UEFA επιτίθεται στη FIFA, ο Μπλάτερ… αμύνεται για τις κατηγορίες

Με τον τίτλο: «Η UEFA δείχνει σε αυτή τη FIFA την κόκκινη κάρτα», η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιτίθεται μέσω επίσημης ανακοίνωσης της στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την Πέμπτη και τις συλλήψεις των 7 μελών της FIFA με την κατηγορία της δωροδοκίας.

Η ανακοίνωση καταγγέλλει τη διαφθορά που όπως λέει αν δεν καταπολεμηθεί άμεσα θα οδηγήσει σε θάνατο το ποδόσφαιρο.

Επίσης ζητάει, όπως είχε γίνει γνωστό, την αναβολή των εκλογών της FIFA για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ προαναγγέλλει συνεδρίαση των μελών της και πιθανή αποχή αν οι εκλογές διεξαχθούν την Παρασκευή όπως είναι προγραμματισμένες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν καταστροφή για τη FIFA και πλήττουν συνολικά την εικόνα του ποδοσφαίρου. Η UEFA είναι σοκαρισμένη και θλιμμένη γι’ αυτό. Αυτά που έγιναν αποδεικνύουν, ακόμη μια φορά, ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της FIFA.

Υπάρχει μια ανάγκη γενικής αναδόμησης της FIFA και μιας πραγματικής αναμόρφωσης. Οι επικείμενες εκλογές κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε φαρσοκωμωδία και οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θα πρέπει καν να συμμετέχουν σε αυτές ενισχύοντας ένα σύστημα το οποίο, αν δεν το σταματήσουμε, θα σκοτώσει στο τέλος το ποδόσφαιρο.

Τα μέλη της UEFA συναντώνται αύριο πριν από το Συνέδριο της FIFA. Εκεί, οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες θα αποφασίσουν ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν στη συνέχεια για να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο.

Στο μεταξύ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA είναι πεπεισμένα ότι υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για αλλαγή στην ηγεσία της FIFA και πιστεύουμε ότι το Συνέδριο της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί, με νέες εκλογές να ορίζονται μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Ενώ και ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, έκανε τις ανάλογες δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το συνέδριο της FIFA θα πρέπει να αναβληθεί και οι προεδρικές εκλογές της να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Θυμίζουμε ότι το υπέρτατο ποδοσφαιρικό αξίωμα διεκδικούν ο επί 17 ολόκληρα χρόνια πρόεδρος, Σεπ Μπλάτερ, και ο πρίγκιπας, Αλί Μπιλ Αλ-Χουσεϊν.

Μπλάτερ: «Εκτός παιχνιδιού όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις»

Τι δική του θέση για όλα όσα συμβαίνουν, έδωσε ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, με γραπτή δήλωση του. Μεταξύ άλλων στην δήλωση αναφέρεται πως οι έντεκα άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση, τίθενται, για την ώρα, σε περιορισμό απαγόρευσης ενασχόλησης με οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ενώ όσοι αποδειχτούν ένοχοι θα απομακρυνθούν από τη θέση τους. Βέβαια ο κ. Μπλάτερ, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα των εκλογών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Αναλυτικά:

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για το ποδόσφαιρο, τους φιλάθλους και τη FIFA σαν οργανισμό. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση που έχουν εκφράσει πολλοί και γνωρίζω ότι τα σημερινά γεγονότα θα έχουν συνέπειες στον τρόπο που πολύς κόσμος μας αντιμετωπίζει.

Όσο δυσάρεστα κι αν είναι αυτά τα γεγονότα, πρέπει να γίνει σαφές πως τέτοιες δράσης και οι έρευνες που γίνονται από τις αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας είναι ευπρόσδεκτες και θα βοηθήσουν ώστε να εφαρμοστούν ακόμη καλύτερα τα μέτρα που έχει ήδη πάρει η FIFA για να απομονώσει κάθε κακό στο ποδόσφαιρο.

Αν και θα υπάρξουν πολλοί δυσαρεστημένοι με το ρυθμό των αλλαγών, θα ήθελα να υπογραμμίσω τις δράσεις που έχουμε αναλάβει και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε. Όσα έγιναν σήμερα άρχισαν να δρομολογούνται όταν παραδώσαμε στις ελβετικές αρχές έναν φάκελο στα τέλη του περασμένου χρόνου.

Θέλω να γίνω σαφής: τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου και να είστε σίγουροι πως αυτοί που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις θα τεθούν εκτός παιχνιδιού. Μετά τα σημερινά γεγονότα, η ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής-που ήδη έχει σε εξέλιξη τις δικές της διαδικασίες για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022-πήρε άμεσα μέτρα τιμωρώντας προσωρινά εκείνους που έχουν κατονομαστεί από τις αρχές σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Αυτές οι ενέργειες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τα βήματα που έχει κάνει η FIFA τον τελευταίο χρόνο για να αποκλείσει όσα μέλη της παραβιάζουν τον κώδικα ηθικής της ομοσπονδίας.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές και θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσα στις τάξεις της FIFA για να απομονώσουμε κάθε παραβατική δράση, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να διασφαλίσουμε ότι το ποδόσφαιρο παγκοσμίως είναι καθαρό».

Πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση εξόδου…

Επίσης, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό δίκτυο, SkySports, μετά το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες της Ελβετίας, απαγορεύτηκε η έξοδος από την Ελβετία και σε όλους τους εργαζομένους της FIFA.

Πηγή:http://sports.in.gr/football/international/article/?aid=1500000692#ref=latestarticles

About Panos Dreamer

Panos Dreamer