Home / Ειδήσεις / ΕΕ-Τουρκία: Άλλα τρία δισ. ευρώ, βίζα και μετεγκατάσταση Σύρων

ΕΕ-Τουρκία: Άλλα τρία δισ. ευρώ, βίζα και μετεγκατάσταση Σύρων

Ανατολίτικο παζάρι στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Ανατολίτικο παζάρι ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να προβάλλει αιτήματα της τελευταίας στιγμής με επίκεντρο περαιτέρω οικονομική βοήθεια και επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην Ευρώπη.

Η ΕΕ δέχεται να διπλασιάσει στα 6 δισ. ευρώ την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία (με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018), ενώ οι ηγέτες των «28» συζητούν σχέδιο για τη μετεγκατάσταση ενός Σύρου πρόσφυγα στην Ευρώπη για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Οι συνομιλίες με την Τουρκία θα επαναληφθούν σε δείπνο το βράδυ αφότου ολοκληρωθεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί της προσφυγικής κρίσης. Οι συνομιλίες προδιαγράφονται μαραθώνιες και δύσκολες.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσήλθε στο γεύμα εργασίας με τους «28» με νέα τουρκικά αιτήματα της τελευταίας στιγμής σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο -(επιτάχυνση ενταξιακής διαδικασίας, επίσπευση απελευθέρωσης βίζας έως τον Ιούνιο και επιπλέον βοήθεια τριών δισ. ευρώ), προσφέροντας κατά πληροφορίες σε αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω η Τουρκία τους μη Σύρους πρόσφυγες, ή ακόμη και Σύρους, και όσους εντοπίζονται σε λέμβους στα χωρικά της ύδατα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Guardian οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν νέα οικονομική βοήθεια στην Τουρκία ύψους τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ).

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται προσχέδιο ενός ενδεχόμενου νέου Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας που βασίζεται στις τουρκικές προτάσεις και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τουσκ ως βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Περιλαμβάνει ενέργειες που θα μπορούσαν να λάβουν οι δύο πλευρές προς τερματισμό της προσφυγική κρίσης -και δεν αποτελεί πρόταση της ΕΕ, όπως αρχικά είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο.

Στο προσχέδιο γίνεται αναφορά σε διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία με τη διάθεση άλλων τριών δισ. ευρώ έως το 2018 (φθάνοντας στο ποσό των έξι δισ. ευρώ), καθώς και σε απελευθέρωση της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου.

Περιλαμβάνεται πρόταση για επαναπροώθηση όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των Σύρων, με δικαίωμα της Τουρκίας να προωθεί στην Ευρώπη έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε Σύρο που δέχεται πίσω.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η ΕΕ θα απομακρύνει πλήρως από τα ελληνικά νησιά όλους τους πρόσφυγες, κάνοντας στη συνέχεια δεκτούς μόνο όσους έφτασαν στα ελληνικά νησιά έπειτα από κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί αυτό το σημείο της συμφωνίας.

Παράλληλα αναφέρεται ότι Τουρκία και ΕΕ θα συνεργαστούν στη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

«Προσφέρουν περισσότερα και απαιτούν περισσότερα» είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του γεύματος των «28» με τον Νταβούτογλου Ευρωπαίος διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κατέθεσε στις Βρυξέλλες «νέες ιδέες» που υπερβαίνουν των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, η Τουρκία ζητά από την ΕΕ περισσότερα από τα τρία δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνήσει να διαθέσει η ΕΕ σε βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική επικράτεια (τα οποία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευτεί), άμεση επιτάχυνση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με άνοιγμα νέων κεφαλαίων και επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο.

Εκπρόσωπος του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε επιβεβαιώσει εκ των προτέρων ότι η Άγκυρα προσέρχεται με νέα πρόταση στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. «Παρουσιάζουμε μία νέα ιδέα σήμερα για να αντιμετωπίσει σοβαρά και να λύσει το πρόβλημα. Η πρόταση εμπεριέχει αρκετά νέα στοιχεία» ανέφερε.

Διπλωμάτες που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι στην προπαρασκευαστική συνάντηση που έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του Αχμέτ Νταβούτογλου ο τελευταίος απαίτησε οικονομική βοήθεια άνω των τριών δισ. ευρώ.

Μία πηγή έκανε, μάλιστα, λόγο για τουρκικό αίτημα για τη διάθεση 20 δισ. ευρώ, το οποίο πάντως απορρίφθηκε ως «γελοίο» από τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην ΕΕ Σελίμπ Γενέλ.

Ως προς το θέμα της βίζας, η Τουρκία ζητά την κατάργησή της τον Ιούνιο αντί να περιμένει για την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο επανεξέταση.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Βερολίνο και ορισμένοι σύμμαχοι είναι ανοιχτοί στην επίσπευση της ημερομηνίας εάν η Άγκυρα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής της πολιτικής της για τη βίζα για τα ισλαμικά κράτη και της εισαγωγής βιομετρικών διαβατηρίων.

Την ίδια στιγμή και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το γεύμα των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε από την Άγκυρα πως ελπίζει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής με τα 3 δισ. ευρώ σε βοήθεια την οποία υποσχέθηκε η ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

«Ήδη δαπανήσαμε 10 δισ. δολάρια για τρία εκατ. ανθρώπους. Υποσχέθηκαν να μας δώσουν 3 δισ. ευρώ, από τότε έχουν περάσει τέσσερις μήνες. Ο πρωθυπουργός είναι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να επιστρέψει με τα χρήματα αυτά, τα 3 δισ. ευρώ» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε επίσης για πολλοστή φορά τη στάση των Ευρωπαίων στη μεταναστευτική κρίση και την εν γένει άρνησή τους να υποδεχθούν μαζικά τους μετανάστες στις χώρες τους.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis