Home / Παράξενα / Απίστευτο: Άστεγοι στη Μύκονο

Απίστευτο: Άστεγοι στη Μύκονο

Απίστευτο και όμως… ελληνικό!

Στους πέντε δρόμους και χωρίς στέγη μένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Μύκονο, ένα από τα πιο κοσμοπολιτικά νησιά του πλανήτη.

Σε άλλες εποχές η είδηση αυτή θα ακουγόταν ως κακόγουστο αστείο, όμως το φαινόμενο είναι υπαρκτό και άκρως σοβαρό.

Όσοι εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες στη Μύκονο αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να νοικιάσουν κατοικίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί των Ανέμων, αν και έχουν δεκάδες χιλιάδες διαθέσιμα σπίτια, προτιμούν να τα νοικιάζουν με τη σεζόν σε τουρίστες έναντι αδράς αμοιβής παρά να τα μισθώνουν για ολόκληρο τον χρόνο σε οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγγελίες σε γνωστά πόστα του νησιού για ενοικίαση κατοικιών για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν εξαφανιστεί!

Κάπως έτσι είτε τα ενοίκια είναι απλησίαστα, είτε πολύ απλά τα ακίνητα δεν νοικιάζονται για 12 μήνες και έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να βρουν σπίτι.

Όπως καταγγέλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι σπιτονοικοκύρηδες προσπαθούν να τους διώξουν από τις κατοικίες τους με κάθε τρόπο, ακόμη και αν χρειαστεί να τους κόψουν το ρεύμα! Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζόμενου στο ΕΚΑΒ, που χρειάστηκε να διανυκτερεύσει μαζί με τη σύζυγό του κάποια βράδια στο χώρο εργασίας του καθώς ήταν αδύνατο να βρει σπίτι. Τελικά νοίκιασε ένα οίκημα 45 τετραγωνικών με ενοίκιο 500 ευρώ.

Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις σε σημείο που να προκύπτει ζήτημα υποστελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών του νησιού.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών ποντάρουν στην αύξηση της φετινής τουριστικής κίνησης, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 30%. Πριν από περίπου δύο μήνες ο δήμαρχος του νησιού, Κωνσταντίνος Κουκάς, με κείμενο που ανήρτησε στο facebook παρενέβη στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και έθεσε τους εμπλεκόμενους προ των ευθυνών τους ζητώντας να επιδείξουν κοινωνική σύνεση, καθώς με την τακτική που ακολουθούν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών.

«Αγαπητοί Συμπολίτες, από την πρώτη στιγμή, που με τη δική σας στήριξη ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Δήμαρχος του νησιού μας, ξεκαθάρισα ότι βασικός μου στόχος είναι η Μύκονος να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική, 365 ημέρες το χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση ο κάθε Μυκονιάτης και η κάθε Μυκονιάτισσα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ασφάλεια, και γενικά σε όλες τις βασικές κρατικές λειτουργίες.

Όπως όλοι γνωρίζουμε αυτές οι υπηρεσίες στηρίζονται κυρίως σε εργαζόμενους και υπαλλήλους, που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και η παραμονή τους στηρίζεται σε πρώτη φάση από τη δυνατότητα ανεύρεσης στέγης» ήταν η δημόσια έκκληση που έκανε.


Πηγή: http://www.kontranews.gr/koinonia/item/71459-astegoi-mykonos-ypalliloi

About totritomati

totritomati