Home / Διεθνή / Αλλαγή… σελίδας: Ερντογάν – Πούτιν άφησαν πίσω το παρελθόν και έσφιξαν τα χέρια

Αλλαγή… σελίδας: Ερντογάν – Πούτιν άφησαν πίσω το παρελθόν και έσφιξαν τα χέρια

Tέλος στην κρίση;

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη συνεργασία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας

Με τίτλο «Η κρίση τελείωσε» το ρωσικό δίκτυο Russia Today υποδέχθηκε την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα μετά την ιστορική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγία Πετρούπολη.

Ο «σουλτάνος» της Τουρκίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον «τσάρο» της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, σχετικά με θέματα οικονομίας, άμυνας, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι δύο ηγέτες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν την αναβίωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, το οποίο είχε «παγώσει» εξαιτίας του… ψυχροπολεμικού κλίματος που επικράτησε έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετά την αργοπορημένη «συγγνώμη» του Ερντογάν στον Πούτιν, όμως, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε πίσω του την αντιπαλότητα και «έσφιξε τα χέρια» με τον Τούρκο ομόλογό του.

Εξάλλου, ο ίδιος τόνισε πως «η ζωή προχωράει και αλλάζει γρήγορα», προσθέτοντας πως έχουν σημειωθεί αλλαγές στο πλαίσιο των επαφών μας και δηλώνοντας: «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο καιρό γιατί επιθυμούμε να σημειωθεί σύντομα».

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των δεσμών, λοιπόν, οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν ότι το σχέδιο για την κατασκευή του Turkish Stream «θα προχωρήσει και θα εφαρμοστεί γρήγορα», με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο για «προτεραιότητα» και να επισημαίνει πως το έργο θα αποτελείται από δύο αγωγούς φυσικού αερίου.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, τόνισε πως οι δύο χώρες πρόκειται να επαναφέρουν τον κοινό στόχο για διμερείς εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Σε θερμό κλίμα οι δύο επικεφαλής κρατών ανακοίνωσαν πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα αρθούν σταδιακά, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, απάντησε πως ο περιορισμός φέρνει δυσκολίες, αλλά ότι η χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη συνεργασία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, καθώς και τόνωση της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας.

«Ο λαοί των δύο χωρών αναμένουν την αποκατάσταση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε πόσο σημαντική ήταν η τηλεφωνική κλήση του Πούτιν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «αγαπητό φίλο».

Ερωτηθείς για τη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος, απάντησε πως οι απόψεις του δεν συγκλίνουν με εκείνες του Ερντογάν, αλλά τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινά σημεία» καθώς όπως είπε είναι απαραίτητη η δημοκρατική επίλυση.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο στόχος και των δύο πλευρών είναι κοινός, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του πολέμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία ωφέλιμη επίλυση της κρίσης.

Ο Ερντογάν από την άλλη, εξήγησε πως θα υπάρξει νέα, ειδική συνάντηση για το συριακό ζήτημα.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί σημείο-κλειδί για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ τόνισε πως δέχθηκε εγγυήσεις από τον Ερντογάν για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε έτοιμος ώστε να επανέλθουν οι δεσμοί με την Άγκυρα στο επίπεδο προ της κρίσης, αναγνωρίζοντας βέβαια πως οι σχέσεις των δύο χωρών βίωσαν αρκετές διακυμάνσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντα υπήρχε σεβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ολοκληρώνοντας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «φίλους» τους Τούρκους και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους καθώς αυτό θα αποδειχθεί ωφέλιμο και για τα δύο κράτη, ενώ καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τάχθηκε κατά κάθε είδους τέτοιων «αντισυνταγματικών ενεργειών».

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis

Kostas Athanasoulis