Home / Διεθνή / Αγωνία στην Ευρώπη -Αύριο εκλογές στην Ολλανδία με ακροδεξιά απειλή

Αγωνία στην Ευρώπη -Αύριο εκλογές στην Ολλανδία με ακροδεξιά απειλή

Με τις ολλανδικές εκλογές αύριο ξεκινά το κρίσιμο σερί των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, ένα σερί δύσκολο όχι μόνο λόγω των νέων ισορροπιών που θα προκύψουν έτσι και αλλίως, αλλά κυρίως λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς και της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού.

Οι κάλπες στην Ολλανδία θα ανοίξουν σε λιγότερο από 24 ώρες (ακολουθούν οι εκλογές στη Γαλλία το Μάιο και τη Γερμανία το Σεπτέμβριο) στη σκιά των όσων έγιναν τις τελευταίες ημέρες με την Τουρκία, αφού ουσιαστικά έδιωξαν τον Τούρκο ΥΠΕΞ και μια ακόμη Τουρκάλα υπουργό που ήθελαν να κάνουν προεκλογική συγκέντωση για το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία τον Απρίλιο.

Κερδισμένοι και Ρούτε και Βίλντερς από τη διένεξη με την Τουρκία

Τη δεύτερη θέση σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρεται να κααταλαμβάνει το ισλαμοφοβικό κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, το οποίο σαφώς και εμφανίζεται ενισχυμένο μετά τα τελευταία γεγονότα. Ομως, εξίσου ενισχυμένο εμφανίζεται και το φιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, μετά τη στάση που τήρησε έναντι της Τουρκίας, όπως προκύπτει από χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το VVD του Ρούτε αναμένεται να κερδίσει 27 έδρες στο κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας ποσοστό 18% – τρεις μονάδες επάνω σε σύγκριση με την έρευνα του ιδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, αλλά είχε διενεργηθεί πριν ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας. Το ισλαμοφοβικό PVV έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16% και 24 έδρες.

Την Κυριακή στον ιστότοπο Peilingwijzer δημοσιεύτηκε μια ανάλυση έξι διαφορετικών ερευνών, σύμφωνα με την οποία το VVD προηγείτο με 16,2% ενώ το κόμμα του Βίλντερς συγκέντρωνε ποσοστό 13,4% στην πρόθεση ψήφου. «Είναι σαφές ότι οι προτιμήσεις άλλαξαν από το Σάββατο», έγραψε ο Ντι Χοντ. Οι ψηφοφόροι που θεωρούσαν το VVD ως απλώς μια επιλογή είναι πλέον πιο πιθανό να ψηφίσουν το κόμμα ενώ οι πιθανοί ψηφοφόροι του PVV έχουν ισχυροποιήσει τις πεποιθήσεις τους.

Η δημοσκόπηση του Ντι Χοντ δείχνει ότι οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τους χειρισμούς του Ρούτε. Ο Βίλντερς ωστόσο υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ακολούθησε αυτή τη σκληρή γραμμή επειδή θεώρησε ότι απειλείται από το PVV.

Η επίδραση Τραμπ;

Ο υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στην ηγεσία της χώρας των 17 εκατομμυρίων κατοίκων Μαρκ Ρούτε δηλώνει ότι «δίνει πολύ σκληρή μάχη» για τη νίκη στις εκλογές, επιχειρώντας να απωθήσει τον ακροδεξιό βουλευτή.

Όμως «αν οι πολίτες σκέφτονται ότι το Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς δεν μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κόμμα, κοιτάξτε τι συνέβη με το Brexit (ή τον Ντόναλντ) Τραμπ» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εδώ επίσης, είναι πιθανό ο Γκέερτ Βίλντερς να κερδίσει τις εκλογές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που όπως προαναφέρθηκε αναρτήθηκαν την Κυριακή στον ιστότοπο Peilingwijzer από έξι διαφορετικές έρευνες, το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 16% στην πρόθεση ψήφου.Το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) εμφανίζεται να εξασφαλίζει 23-27 έδρες εκ των 150 που αριθμεί η κάτω βουλή του Κοινοβουλίου. Απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει τώρα.

Από την άλλη ο Βίλντερς είδε τις τελευταίες εβδομάδες τα ποσοστά του κόμματος του να μειώνονται και πιστώνεται με 19 έως 23 έδρες, ήτοι το 13% στην πρόθεση ψήφου.

Η πτώση αυτή εξηγείται από την υπόσχεση που έδωσαν πολλά κόμματα ότι δεν θα συγκροτήσουν κυβέρνηση με τον Βίλντερς, αλλά και από την απουσία του από τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις και την έλλειψη επαρκών διευκρινίσεων για το πρόγραμμά του.

Γνωστός για τη ρητορική του κατά του Ισλάμ, ο Βίλντερς υποσχέθηκε, εάν καταλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανιού και να κλείσει τα τεμένη, σε μια χώρα που μετρά 840.000 έως 960.000 μουσουλμάνους, βάσει εκτιμήσεων, ήτοι το 5% από τα 17 εκατομμύρια των Ολλανδών.

«Οι πολίτες ενδιαφέρονται να ακούσουν πώς θα τα εφαρμόσει αυτά, διότι αντίκεινται στο Σύνταγμα και σε πολλούς νόμους που ισχύουν εδώ στην Ολλανδία» επισήμανε η αναλύτρια Μόνικα Ζι.

Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια είναι ελάχιστα πιθανό ο ακροδεξιός βουλευτής να επικρατήσει στην εκλογική αναμέτρηση.

Στις «τρεις τελευταίες εκλογές, εξασφάλισε λιγότερες ψήφους στην πραγματική κάλπη σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις» υπογράμμισε η ειδικός.

«Είναι επομένως διαφορετικό σε σύγκριση με την επίδραση Τραμπ που είδαμε στις ΗΠΑ όπου οι δημοσκόποι είχαν υποτιμήσει την πραγματική στήριξη στο πρόσωπό του».

Σε κάθε περίπτωση εάν το κόμμα του καταφέρει να αναδειχθεί από τις κάλπες σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου, τότε θα είναι δύσκολο να μην ληφθεί υπόψη αυτή η ψήφος.

«Αυτό που κατάφερε να κάνει, είναι να πολιτικοποιήσει όσα διακυβεύονται, ζητήματα που για πολύ καιρό ήταν ταμπού στην Ολλανδία, να μιλάμε για την ελευθερία των θρησκειών και τα δικαιώματα των προσφύγων» περιέγραψε η Ζι.

Εξάλλου η ιδεολογία του κατά των μουσουλμάνων, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά της μετανάστευσης έχει αντίκτυπο σε ένα σημαντικό μέρος των Ολλανδών πολιτών και «βρίσκεται εδώ για να παραμείνει» σύμφωνα με την ίδια.

Κατακερματισμένο και ευμετάβλητο εκλογικό σώμα

Οπως ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο η Μόνικα Ζι Ντχίαν Χο, διευθύντρια του ινστιτούτου Clingendael στη Χάγη, πάντως, το 60% των Ολλανδών δεν γνώριζε μέχρι χθες αν θα πάει να ψηφίσε και ανέμενε το κρίσιμο χθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Η ίδια, μάλιστα, έκανε λόγο για ένα «κατακερματισμένο» και «ευμετάβλητο» εκλογικό σώμα.

Η απαγόρευση που επέβαλαν οι ολλανδικές αρχές σε Τούρκους υπουργούς κατά διάρκεια του Σαββατοκύριακου να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ρότερνταμ ανήγαγε την πολιτισμική ενσωμάτωση σε κεντρικό θέμα στην τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων.

Η απάντηση του Ρούτε που κέρδισε το χειροκρότημα στο ντιμπέιτ

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε το λαό να μην υποκύψει στο ντόμινο του λαϊκισμού, το οποίο συνέδεσε με το Brexit και τον Ντόναλντ Τραμπ.  Από την άλλη ο αμφιλεγόμενος λαϊκιστής αντίπαλός του, Γκέερτ Βίλντερς υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα απ’ την ΕΕ, να κλείσει όλα τα τζαμιά και να απαγορεύσει την κυκλοφορία του Κορανίου.

Πάνοπλοι αστυνομικοί περιφρουρούσαν τους χώρους γύρω απ’ το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου που φιλοξενούσε το ντιμπέιτ. Οι δημόσιες εμφανίσεις του Βϊλντερς είναι σπάνιες και θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Στην αρχή της τηλεμαχίας εμφανίστηκε νευρικός καθώς ο αντίπαλός του τον στρίμωξε κατηγορώντας τον ότι βάζει το συμφέρον του κόμματός του πάνω από εκείνο της χώρας. Αλλά ο Βίλντερς γρήγορα ανέκαμψε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες παρά για τους Ολλανδούς πολίτες.

Οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν με αφορμή την διπλωματική κόντρα με την Τουρκία, που ακολούθησε μετά την απόφαση του Ρούτε να απαγορέψει σε δύο Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις στη χώρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ολλανδία ότι είναι «ναζιστικό κατάλοιπο.»

Ο Βίλντερς είπε στο ντιμπέιτ ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε απελάσει ευθύς αμέσως τον Τούρκο πρεσβευτή «ειδάλλως αποδεχόμαστε να μας προσβάλουν και να προσβάλουν και την αστυνομία μας», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Ρούτε -ότι το σχόλιο του αντιπάλου του δείχνει τη διαφορά μεταξύ του «να τουϊτάρεις απ’ τον καναπέ και να κυβερνάς τη χώρα- έγινε δεκτή με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Φωτογραφίες: Associated Press

 

About Andreas Chondros